default-image

Λ. Γιαννικάκη: Μόνο το 15% -20% των βιοψιών είναι κακοήθειες

Υγεία
Λ. Γιαννικάκη: Μόνο το 15% -20% των βιοψιών είναι κακοήθειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, σήμερα, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου και το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, στην Ιατρική Σχολή αλλά και αυτό του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, άνοιξαν τις πόρτες και κυρίως τα μικροσκόπια τους, στο κοινό προκειμένου να γνωρίσει ο κόσμος αυτή την εξαιρετικά σημαντική ειδικότητα της ιατρικής.

Μιλώντας στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη, η παθολογανατόμος, διευθύντρια στο παθολογοανατομικού εργαστηρίου του Βενιζέλειου νοσοκομείου, Λίντα Γιαννικάκη, αποκάλυψε τη σπουδαιότητας της επιστήμης της εξηγώντας πως από το μικροσκόπιο του εργαστηρίου τους περνά ένας μεγάλος όγκος διαγνώσεων σ΄ ένα νοσοκομείο.

Ο ρόλος του παθολογοανατόμου στη διάγνωση κυρίως, με την εξέταση των κυττάρων και ιστών κάτω από ένα μικροσκόπιο, αλλά και στην πρόγνωση  μιας ασθένειας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Είναι η ειδικότητα εκείνη που θα κάνει τις βιοψίες και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία του ασθενούς.

Κι αν η λέξη βιοψία, δημιουργεί αρνητικές σκέψεις είναι σημαντικό, ανέφερε η κ. Γιαννικάκη, να τονιστεί πως μόνο το 15% -20% των βιοψιών είναι κακοήθειες.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Παθολογική Ανατομική είναι η επιστήμη που βρίσκεται στην καρδιά των εξελίξεων της σύγχρονης ιατρικής, δεν αντιμετωπίζεται όπως θα έπρεπε από την πολιτεία.

«Μας θεωρούν 2ης γραμμής ειδικότητα», δήλωσε η παθολογοανατόμος και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοικήσεων οι ελλείψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού είναι μεγάλο πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο παθολογοανατομικό εργαστήριου του Βενιζέλειου νοσοκομείου, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παρασκευάστριες και υπάρχουν μόνο δύο. Επίσης ενώ το νοσοκομείο χρειάζεται οκτώ γιατρούς στο εργαστήριο δουλεύουν μόνο τέσσερεις με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναγκάζονται να προχωρούν σε μια άτυπη ιεράρχηση των περιστατικών.

Παράλληλα, τα περιστατικά της καθημερινότητας δρουν εις βάρος της έρευνας που κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί σημαντική παράμετρο της ειδικότητας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News