default-image

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ζώντας με τη σχιζοφρένεια

Υγεία
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Ζώντας με τη σχιζοφρένεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας σήμερα κι η αλήθεια είναι ο πληθυσμός της γης γενικότερα δεν μοιάζει να είναι και στα καλύτερά του. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία παγκόσμια «επιδημία» ψυχικών διαταραχών, επικαλούμενοι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για παράδειγμα, ο αριθμός των πασχόντων από κατάθλιψη ξεπερνά παγκοσμίως τα 154 εκατομμύρια  ενώ έως  το 2020 θα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου.

Όσον αφορά στη χώρα μας και σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, λιγότερο από το 50% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και προσφεύγουν στη στήριξη ιατρού. Ένα ποσοστό 10 έως 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας για το 2014 είναι "Ζώντας με τη σχιζοφρένεια".

Κα μόνο στο άκουσμα της λέξης σχιζοφρένεια κάποιοι σταυροκοπιούνται .. Είναι όμως έτσι; Είναι να μας προκαλεί φόβο η σχιζοφρένεια ή πρόκειται για ακόμη έναν όρο που έχει μυθοποιηθεί;  

Η σχιζοφρένεια είναι μια χρόνια, σοβαρή ψυχική νόσος, η οποία επηρεάζει σε σοβαρό βαθμό την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί παραγωγικά. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται διαταραχές της σκέψης, παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και αποδιοργανωμένος λόγος ή συμπεριφορά, καθώς και τα λεγόμενα «αρνητικά» συμπτώματα (αδιαφορία, κλείσιμο στον εαυτό κ.λπ.).

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν αυτή τη στιγμή με σχιζοφρένεια. Οι πάσχοντες πεθαίνουν 15 έως 20 χρόνια πιο νωρίς από τους μη πάσχοντες, έχουν 6-7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι άνεργοι σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ είναι πολύ συχνά άστεγοι. 50% εξ αυτών επιχειρούν να αυτοκτονήσουν και 5-10% αυτοκτονούν. Η συγκεκριμένη νόσος είναι μια από τις 10 συχνότερες αιτίες αναπηρίας στον κόσμο και οι πάσχοντες είναι συχνά θύματα δολοφονίας.

Οι συγγενείς των ασθενών (που σε ποσοστό 68% είναι οι γονείς τους) συχνά υποφέρουν από στρες, έχουν προβλήματα σωματικής υγείας, δεν φροντίζουν τον εαυτό τους (γιατί δεν έχουν τον χρόνο να το πράξουν) και η κύρια έγνοια τους είναι τι θα γίνει το παιδί τους όταν οι ίδιοι φύγουν από τη ζωή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Η πρόληψη μελλοντικών υποτροπών αποτελεί κρίσιμο στόχο της θεραπείας.

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο984 και τη Μαίρη Καριωτάκη η ψυχίατρος, υπεύθυνη του Κέντρου ψυχικής υγείας Ηρακλείου, την κ. Γαβαλάκη Φωτεινή.

Όπως ανέφερε η γιατρός, η σχιζοφρένεια είναι ένα βιολογικό νόσημα, η φήμη του οποίου γιγαντώνεται από το στίγμα που ακολουθεί τους ψυχικά ασθενείς.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το αν είμαστε όλοι εν δυνάμει ψυχικά ασθενείς, η κ. Γαβαλάκη ανέφερε πως είμαστε. Όπως είπε σε ότι αφορά την σχιζοφρένεια, τα στατιστικά δείχνουν πως ένας στους 100.000 ανθρώπους νοσεί. Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, από τις οποίες είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να νοσήσει ένας άνθρωπος.

Η ψυχίατρος, κάλεσε τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στο θέμα της ψυχικής υγείας, να ενημερωθεί και να μην φοβάται να απευθυνθεί στον γιατρό.

Να σημειωθεί ότι,  το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) Ηρακλείου ανήκει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, μπορούν να απευθυνθούν Ενήλικες κάθε ηλικίας.

Άτομα οποιουδήποτε ασφαλιστικού ταμείου.

Άτομα με κάθε είδους ψυχολογικά προβλήματα, με προβλήματα σχέσεων:

Ή με ειδικά προβλήματα όπως π.χ. φοβίες, πένθος, κ.α.

Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (Κ.Ψ.Υ.) Ηρακλείου βρίσκεται στην Σπιναλόγκας 1. Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε στο  2810 333402.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News