default-image

Μάνος Παπαδάκης: Μουσική με αλήθεια και ουσία

Πολιτισμός
Μάνος Παπαδάκης: Μουσική με αλήθεια και ουσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μάνος Παπαδάκης, ένας από τους πιο πολυσύνθετους τραγουδοποιούς της ελληνικής έντεχνης σκηνής, ο καλλιτέχνης με την τόσο αισθαντική φωνή και τη γεμάτη ευαισθησία ψυχή, ο "δικός μας" Μάνος Παπαδάκης ανοίγει απόψε στο κηποθέατρο "Μ. Χατζιδάκις" την καρδιά του.

Αραδιάζει τα κομμάτια της ζωής του στη σκηνή και μας καλεί να τα βάλουμε σε μια σειρά, για λυθεί το δικό του παζλ...

Συνέντευξη στη Μαίρη Καριωτάκη

Απ' το πρώτο σου κιόλας άλμπουμ είχες δέσει την κρητική παράδοση με το «έντεχνο». Ήταν απόφαση τύπου «στάση καλλιτεχνική» ή απλά προέκυψε;

«Μέσα μου υπάρχει πάντα ο κρητικός ήχος, τα ακούσματα από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τη Σητεία και το χωριό μου, το Χαμέζι, που με μερακλίδικες παρέες και πολλά ξενύχτια, ρακοποσίες και καντάδες (!), με ανάθρεψε! Στον πρώτο δίσκο τόσο το τραγούδι μου "Προσφυγοπούλι", με τη συμμετοχή του Χαράλαμπου Γαργανουρακη, όσο και η επιλογή να διασκευάσω το "Μερακλίδικο πουλί" δηλώνει αυτή μου τη σύνδεση με την κρητική παράδοση. Το ίδιο έγινε και στο δεύτερο δίσκο με τη "Νεράιδα του Σφεντόνη" με τη Μαριάννα Πολυχρονίδη, ενώ στον τελευταίο μου δίσκο, "Ο συμβολικός αριθμός 3", αυτό έγινε πιο έντονο με τα τραγούδια "Ρακί" με τον Δημήτρη Ζαχαριουδάκη από τους Χαΐνηδες και τη διασκευή ενός τόσο "δικού" μου κομματιού, του Ερωτόκριτου!».

Σωστά "παντρέματα"

Τελευταία το να μπλέκεται η παράδοση με το ροκ (καμιά φορά και με το ποπ) είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Πιστεύεις ότι είναι μια μόδα της εποχής και θα περάσει;

«Σαφώς υφίσταται και η "μόδα", αλλά, ουσιαστικά, ό,τι γίνεται με σεβασμό και προσοχή σε σχέση με την παράδοση, αυτό τελικά καταφέρνει να μείνει και να αγαπηθεί από τον κόσμο! Μ' αρέσουν τα σωστά "παντρέματα", τα απολαμβάνω και με εμπνέουν!».

Αλήθεια, θεωρείς ότι όλο αυτό, το έντεχνο-παραδοσιακό, κάνει καλό στη μουσική αλλά κυρίως στην παράδοση;

«Σαφώς! Η συνέχεια μπορεί να έρθει μόνο από την πρόσμειξη νέων στοιχείων με στοιχεία της παράδοσης! Άλλωστε τι θα κληροδοτήσουμε εμείς στους επόμενους; Κάτι στείρο και αναχρονιστικό; Πάντα όμως, όπως ανάφερα και πριν, με σεβασμό, αγάπη και προσοχή!».

Καλή μουσική

Στα live σου κινείσαι στα διάφορα είδη της μουσικής με τόση άνεση! Αλήθεια, εσύ μέσα σου έχεις ξεκαθαρίσει ποια μουσική αγαπάς περισσότερο;

«Αυτό που απαντώ μερικές φορές σε ανθρώπους που με ρωτούν τι είδος μουσικής παίζω και εκπροσωπώ είναι "καλή"! Και εξηγούμαι! Αγαπώ και πιστεύω κάθε μουσική που έχει αλήθεια και ουσία! Μ' αρέσει και δίνω προσοχή στο στίχο και στις ωραίες και προσεγμένες ενορχηστρώσεις! Τώρα το είδος που θα έλεγα σε κάποιον που δεν ξέρει από παραστάσεις μου πως με αντιπροσωπεύει είναι το - συμβατικά θα ονομάσω - έντεχνο με παραδοσιακά και ροκ στοιχεία».

Γράφεις, τραγουδάς, παίζεις μουσική... Τι απολαμβάνεις περισσότερο;

«Απολαμβάνω και ευχαριστιέμαι κάθε φάση της δημιουργίας. Την πηγή της έμπνευσης, τη στιγμή της γραφής των στίχων σε οτιδήποτε χαρτάκι βρεθεί μπροστά μου εκείνη τη στιγμή, τις ώρες που τα "φτιάχνουμε" μαζί με τους μουσικούς και πάνω από όλα την υπέρτατη στιγμή της επικοινωνίας, τη συναυλία!».

Συναισθήματα

Πάντα νιώθω δέος μπροστά σ' αυτούς που μπορούν να κάνουν στίχο αυτά που τα μάτια τους βλέπουν. Αλήθεια, πόσο δύσκολο είναι να περάσεις στο χαρτί τόσα συναισθήματα;

«Άλλες φορές δύσκολο, άλλες εύκολο! Εξαρτάται από τη στιγμή και την έμπνευση! Πολλές φορές έρχεται τόσο εύκολα που σκέφτεσαι ότι το τραγούδι υπήρχε έτοιμο, κρυμμένο τόσα χρόνια κάπου στα βάθη του μυαλού σου, ενώ άλλες μπορεί να δουλεύεις ένα τραγούδι από ένα έως και αρκετά χρόνια μέχρι να το νιώσεις έτοιμο! Όπως και να έχει, είναι απολαυστικό και ευχάριστο!».

«Το νησί μου»

Έχεις όλα τα «όπλα» για να κάνεις βάση σου την πρωτεύουσα. Γιατί διαλέγεις να μένεις εδώ; Τι σε κρατάει στην Κρήτη;

«Η Κρήτη είναι ο τόπος μου, εκεί που νιώθω ότι θα γυρίζω πάντα την καρδιά μου για να ηρεμήσει! Επίσης εδώ έχω αγαπήσει και αγαπηθεί και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, πράγμα που οφείλω να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω όλους όσοι τόσα χρόνια μου συνδράμουν να κυνηγώ το όνειρό μου και να μπορώ να ζω από (και με) αυτό! Η πρωτεύουσα υπάρχει και την επισκέπτομαι κυρίως το χειμώνα, στο «Σταυρό του Νότου», που τα τελευταία χρόνια με φιλοξενεί! Όσο για την υπόλοιπη Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό "ανοίγουν" οι επισκέψεις μας σε πολλά σημεία της χώρας, πράγμα που με ικανοποιεί και μου δίνει και την ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα αυτή την υπέροχη χώρα!».

Έναν άνθρωπο τόσο «πολύπλοκο», με τόσα ενδιαφέροντα και τόσες δεξιότητες, τον γεμίζει η περιφέρεια;

«Όπως σου είπα, όχι μόνο με γεμίζει αλλά και την ευγνωμονώ γιατί με αγαπά και μου δίνει την ευκαιρία να είμαι ευτυχισμένος κάνοντας αυτό που αγαπώ!».

«Σκαρώνω συνεχώς νέα τραγούδια»

Καλοκαιράκι, συναυλίες... Αν έχω μετρήσει σωστά, πλησιάζει η ώρα για νέα δισκογραφική δουλειά. Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο;

«Προς το παρόν είναι πολύ φρέσκια η τελευταία δουλειά και ακόμα την παρουσιάζουμε στο κοινό, αλλά τραγούδια νέα συνεχώς σκαρώνω, οπότε σιγά-σιγά θα έρθει και η ώρα τους!».

Η συζήτηση μας γίνεται με αφορμή το live σου στο "Μάνος Χατζιδάκις" την Τετάρτη. Πέρυσι ήταν το "3", φέτος είναι το "Παζλ". Κάθε χρόνο βρίσκεις και κάτι για να... "δέσεις" τις παραστάσεις σου μ' ένα αλλιώτικο τρόπο. Γιατί το κάνεις αυτό;

«Πρόκειται για την πιο προσωπική μου συναυλία, μια από τις πιο δικές μου στιγμές, καθώς αποφάσισα να παρουσιάσω για πρώτη φορά τραγούδια, αλλά αυτή τη φορά μαζί με τις ιστορίες τους, άλλες γνωστές, άλλες άγνωστες, που μου τις εκμυστηρεύτηκαν οι δημιουργοί τους μέσα από τις συνεργασίες μας ή τις έζησα από πρώτο χέρι! Ιστορίες από τη μέχρι τώρα πορεία μου που σχηματίζουν ένα ιδιαίτερο "παζλ".

Μ' αρέσει πάντα να έχω ένα πλαίσιο παρουσίασης, καθώς μου δίνει την ευκαιρία να έρθω πιο κοντά με το κοινό και να κοινωνήσω με μεγαλύτερη ευκολία τα τραγούδια μου!»

Αλήθεια, ποια κομμάτια συνθέτουν το παζλ της δικής σου ζωής;

«Το παζλ της δικής μου ζωής το συνθέτουν η οικογένεια, οι φίλοι, η μουσική και ο δρόμος, η κίνηση και η αναζήτηση! Το παρελθόν με τα καλά του και το παρόν με το είναι του... Γιατί... το παζλ της ζωής του καθενός μας το συνθέτει ο καθένας μας, χωρίς άλλες μεσολαβήσεις! Στο χέρι μας είναι να το κάνουμε πολύχρωμο και όμορφο! Εμείς προσθέτουμε τα κομμάτια... και αν χαθεί κάποιο, στο χέρι μας είναι, απλά, να το ζωγραφίσουμε και να το προσθέσουμε! Ραντεβού λοιπόν το βράδυ!

Σας περιμένω όλους στη στάση αυτού του καλοκαιριού (που θα έχει αρκετούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα) εδώ στο κηποθέατρο "Μάνος Χατζιδάκις" να συμπληρώσουμε μαζί αυτό το "παζλ", να τραγουδήσουμε και να νικήσουμε τις δυσκολίες της εποχής μέσα από την αλήθεια μας! Καλή αντάμωση!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News