Το Ηράκλειο ως μπασκετούπολη και ο νέος υφυπουργός αθλητισμού

Απόψεις
Το Ηράκλειο ως μπασκετούπολη και ο νέος υφυπουργός αθλητισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Mία ακόμη μπασκετική διοργάνωση στο Ηράκλειο ολοκληρώθηκε με επιτυχία κάτι που επιβεβαίωσε με τη δήλωση του και ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής που επισκέφτηκε τα «Δύο Αοράκια» για την τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου U19.

«Το κλίμα των εκλογών δεν βοήθησε για να υπάρχει πάρα πολύς κόσμος στο γήπεδο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε. Η ΕΟΚ και το Ηράκλειο απέδειξαν ξανά πως μπορούν να φιλοξενήσουν μια μεγάλη διοργάνωση».

Και ενώ τώρα αναμένουμε την Εθνική ομάδα των Ανδρών τον Αύγουστο στην κορύφωση της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο της Κίνας, ένα είναι βέβαιο: Το Ηράκλειο αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ως η μεγαλύτερη μπασκετούπολη της χώρας.

Από το 2013 που έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα μέχρι και σήμερα, η πόλη διοργανώνει σπουδαίες διοργανώσεις που χαίρουν της αναγνώρισης όλων των εμπλεκομένων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης στηρίζει το άθλημα με κάθε τρόπο και κινείται αδιάκοπα για την ανάδειξη του. Το 2013 είχε την ιδέα να διοργανώσει ένα τουρνουά στη μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Αγγλίας και του Florida State ενώ ακολούθησε κι ένα διεθνές τουρνουά Παμπαίδων, όπως σημειώνει το gazzeta.gr.

Η … όρεξη άνοιξε για τα καλά στο Ηράκλειο κι έτσι την επόμενη σεζόν η ΕΚΑΣΚ ανέλαβε τον τελικό Κυπέλλου Ανδρών μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη καθώς επίσης και το Eurobasket Νέων.

Το 2015 το Ηράκλειο «φόρεσε» τα καλά του αφού φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων. Γεμάτο γήπεδο και κυρίως δεν υπήρχε αποστολή ομάδας που να μην έμεινε ικανοποιημένη.

Τον Ιούλιο του 2017 σε όλες τις πόλεις της Κρήτης έγινε το Eurobasket Νέων ενώ έδωσε και η Εθνική Ανδρών επίσημα παιχνίδια στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ένα χρόνο αργότερα το Ηράκλειο έγραψε ιστορία αφού μετά από πάρα πολλά χρόνια διεξήχθη τελικός Κυπέλλου σε γεμάτο γήπεδο. Μπροστά σε 4500 μαθητές η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό, αλλά κυρίως οι διοργανωτές απέδειξαν πως όταν υπάρχει θέληση, τεχνογνωσία και αγάπη... όλα γίνονται.

Φυσικά την περσινή χρονιά το Ηράκλειο φιλοξένησε ακόμη τρία επίσημα ματς της Εθνικής Ανδρών για τα «παράθυρα» ενώ η Χερσόνησος υποδέχτηκε την τελική φάση του Εφηβικού πρωταθλήματος.

Και φτάνουμε στο παρόν. Στο 2019 και πριν καν συμπληρωθούν έξι μήνες, το Ηράκλειο έχει φιλοξενήσει ματς της Εθνικής Ανδρών, τον τελικό Κυπέλλου μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού πάλι σε γεμάτο με μαθητές, γήπεδο. Πριν δύο μήνες ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 54 αποστολών ενώ μόλις ολοκληρώθηκε μία σπουδαία διοργάνωση με απόλυτη επιτυχία, το Παγκόσμιο Κύπελλο Εφήβων!

Το Ηράκλειο όμως δηλώνει παρών και σε συλλογικό επίπεδο αφού έχει φιλοξενήσει αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού στην Euroleague. Λόγω τιμωρίας οι «πράσινοι» είχαν αντιμετωπίσει εκεί την Λοκομοτίβ Κουμπάν και οι «ερυθρόλευκοι» την Μπασκόνια και την Τσεντεβίτα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία καλοκαίρια έχει γίνει θεσμός το τουρνουά προετοιμασίας επιπέδου Eurolague με ομάδες όπως οι Ολυμπιακός, Εφές, Ούνικς, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ερυθρός Αστέρας, Χάποελ Ιερουσαλήμ και Γαλατάσαραϊ.

Τώρα και με την παρουσία του ηρακλειώτη Λευτέρη Αυγενάκη στο υφυπουργείου Αθλητισμού θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Ηράκλειο αλλά και η Κρήτη γενικότερα θα κερδίσει πράγματα στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα. Γιατί υπάρχουν οι άνθρωποι για να στηρίξουν δράσεις και γεγονότα αρκεί να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν ότι και ξέρουν και μπορούν... Όπως άλλωστε το έχουν κάνει, όποτε έχει χρειαστεί…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News