Μαρία Ελένη Νικηφόρου

90 + 1 εγκλήματα κατά γυναικών που συγκλόνισαν την Κρήτη

Μόλις τα τελευταία χρόνια - Γράφει η Μαρία-Ελένη Νικηφόρου

Ωραία. Κι αφού έδωσα ένα «πιασάρικο» τίτλο και τράβηξα την προσοχή σου, ας περάσουμε κατευθείαν στην ουσία του πράγματος.

Ναι, θα διαβάσεις, λίγο παρακάτω, και τα 91 εγκλήματα κατά γυναικών που σόκαραν την Κρήτη (κάποια από αυτά, δηλαδή, γιατί δεν είναι όλα «παιγμένα» στις ειδήσεις ή στα sites), όμως πρώτα, θέλω να σου «συστήσω» ένα πολύ πρόσφατο εύρημά μου.

Είναι μια ιστοσελίδα, για την ακρίβεια ένας χάρτης, που καταγράφει περιστατικά (γνωστά ή άγνωστα, καταγγελμένα στις Αρχές ή μη) κάθε μορφής βίας κατά γυναικών στην Ελλάδα.

Οι καταγραφές ξεκινούν από το 2011 (έχουν καταγραφεί, ωστόσο, και μερικά περιστατικά από το 1997) και - μέχρι τις 21 Νοεμβρίου - έφταναν έως και τη 17η Νοεμβρίου, δηλαδή ελάχιστες ημέρες πιο πριν.

Πρόκειται για περιστατικά που θύματά τους είναι γυναίκες (κάθε ηλικίας), οι οποίες έχουν υποστεί από trafficking έως βιασμούς, από διακρίσεις στους εργασιακούς τους χώρους έως ξυλοδαρμούς, από άδικες δικαστικές αποφάσεις έως λεκτική παρενόχληση, από εκδικητική πορνογραφία έως και θάνατο.

Δεν έχεις ενημερωθεί στο παρελθόν για όλα τα περιστατικά, είτε γιατί κάποια δεν είχαν καταγγελθεί στην αστυνομία, είτε γιατί ο δράστης δε συνελήφθη ποτέ, είτε γιατί κανένα δικαστήριο δεν τον έκρινε ένοχο, είτε, ακόμη, γιατί τα ΜΜΕ δεν τα έκριναν ως «είδηση».

Από την άλλη, οι διαχειρίστριες της ιστοσελίδας δεν έχουν καταγράψει όλες τις υποθέσεις που έχουν συμβεί (έχουν, ωστόσο, καταγράψει ένα μεγάλο μέρος τους), επειδή πέραν του ότι - όπως φαντάζεσαι - αυτό είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως ανέφικτο, αλλά, κυρίως, επειδή τα θύματα δε μιλούν! Ούτε καν σε μία ιστοσελίδα που θα καταγράψει το βίωμά τους και που θα προστατεύσει άλλες γυναίκες από το να τους συμβεί το ίδιο, ΑΝΩΝΥΜΑ.

Επομένως, αυτά τα 91 περιστατικά που συνέβησαν στην Κρήτη τα τελευταία - ούτε 10 - χρόνια και θα διαβάσεις ακολούθως, αν με ρωτάς, δεν αποτελούν ούτε το 1/5 των όσων πραγματικά έχουν συμβεί.

Γιατί; Γιατί τα θύματα σιωπούν!

Γιατί, ακόμη κι αν έχουν περάσει χρόνια, τα θύματα πονούν. Γιατί τα έμφυλα στερεότυπα που δεσπόζουν - ακόμη - στην κοινωνία, ρίχνουν την ευθύνη εξίσου - αν όχι περισσότερο - στα θύματα και στους θύτες (τα κλασικά «ποιος ξέρει τι του έκανε;», «ποιος ξέρει τι θα φορούσε;») και, ως εκ τούτου, δημιουργούν αισθήματα ενοχής και ντροπής στα θύματα. Γιατί τα θύματα φοβούνται. Φοβούνται του θύτες, φοβούνται τον ενδεχόμενο στιγματισμό, την απαξίωση, την κοινωνική κατακραυγή και απομόνωση. Γιατί - σε κάποιες περιπτώσεις - δεν καταλαβαίνουν πως έπεσαν (ή πέφτουν) θύματα. Θύματα πραγματικών εγκλημάτων.

Τα στοιχεία για την Κρήτη σε αριθμούς

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Χάρτη καταγραφής σεξιστικής/έμφυλης βίας, από πριν το 2011, στην Κρήτη, καταγράφηκαν 2 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού. 1 περιστατικό βιασμού/ξυλοδαρμού καταγράφει ο Χάρτης το 2012 και 2 το 2013. Ακόμη 2 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού καταγράφονται το 2013. 3 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού παρουσιάζει ο Χάρτης το 2014, καθώς και 1 περιστατικό διάκρισης/παρενόχλησης στο χώρο εργασίας. Το 2015 δεν έχει καταγραφεί κάποιο περιστατικό που να αφορά την Κρήτη.

Ωστόσο, από το 2016 και έπειτα (όποτε και τα δεδομένα του Χάρτη είναι περισσότερα για ολόκληρη τη χώρα), καταγράφονται: 1 γυναικοκτονία, 5 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 1 περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, 4 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 1 άδικη δικαστική απόφαση.

Το 2017 στην Κρήτη σημειώθηκε, επίσης, 1 γυναικοκτονία, 7 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 3 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 2 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 υπόθεση διάκρισης/παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, 2 άδικες δικαστικές αποφάσεις και ένα περιστατικό trafficking.

Για το 2018 ο Χάρτης καταγράφει: 11 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 1 περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, 3 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 υπόθεση παρενόχλησης στα social media, καθώς και 1 άδικη δικαστική απόφαση.

Για τις γυναικοκτονίες στην Κρήτη, το 2019 εμφανίζεται ως η χειρότερη χρονιά, αφού - όχι μία και δύο - αλλά 5 υποθέσεις καταγράφονται στο Χάρτη. Στο Χάρτη, επίσης, παρουσιάζονται 8 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 3 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, 1 περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, 1 άδικη δικαστική απόφαση και 1 υπόθεση trafficking.

Τέλος, μέχρι τις 17 Νοεμβρίου του 2020, έχουν καταγραφεί: 3 υποθέσεις γυναικοκτονίας, 5 περιστατικά βιασμού/ξυλοδαρμού, 4 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, 3 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και 2 υποθέσεις παρενόχλησης στα social media. Και εύχομαι να σταματήσουν εκεί…

Συνολικά, στα δεδομένα που παρουσιάζει ο Χάρτης για την Κρήτη, καταγράφονται:

 • 10 γυναικοκτονίες
 • 44 υποθέσεις βιασμού/ξυλοδαρμού
 • 12 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας
 • 13 υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης
 • 3 υποθέσεις παρενόχλησης στα social media
 • 2 υποθέσεις διάκρισης/παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
 • 5 άδικες δικαστικές αποφάσεις
 • 2 υποθέσεις trafficking

Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά, πολλά περισσότερα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο. Και συμβαίνουν ακόμη πιο κοντά σου από ότι φαντάζεσαι, ακόμη πιο συχνά από ότι πιστεύεις.

Σημείωση 1: Έχοντας διατηρήσει, σχεδόν, αυτούσιες τις περιγραφές των περιστατικών που δίνει ο ίδιος Χάρτης, παρατηρείται πως όλα τα περιστατικά θεωρούνται ως τετελεσμένα, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για απόπειρες ή από τη δικαστική απόφαση, ή οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη. 

Σημείωση 2: Οι διαχειρίστριες του Χάρτη αναφέρουν τους θανάτους των γυναικών ως «γυναικοκτονίες» (όρο τον οποίο εκουσίως διατηρώ).  Γιατί, όμως όχι «ανθρωποκτονία»; Γιατί ως γυναικοκτονία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, «ορίζεται η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους». «Ο όρος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως “εγκλήματα για λόγους τιμής” και λοιπές μορφές δολοφονίας», συμπληρώνεται - μεταξύ άλλων - στον ορισμό. Επομένως, συμπεραίνεται πως το φύλο του θύματος διαδραματίζει (εξέχων) ρόλο στη συγκεκριμένη ανθρωποκτονία.

Σημείωση 3: Ορισμένα περιστατικά δεν έχουν αρίθμηση. Αυτό συμβαίνει γιατί προέκυψαν κατά τη διάρκεια προσωπικής μου (πολύ μικρής) έρευνας και δεν συμπεριλαμβάνονται στα 91 περιστατικά που καταγράφει ο Χάρτης για την Κρήτη.

Και οι ιστορίες…

 1. Ιεράπετρα - 2001

Ένοχος για βιασμό κατ' εξακολούθηση κρίθηκε από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Ηρακλείου, με καθυστέρηση 14 χρόνων, ο 54χρονος προπονητής και μέλος της Χρυσής Αυγής από την Ιεράπετρα που κατηγορείτο για τον βιασμό αθλήτριας του, όταν εκείνη ήταν 14 χρονών.

 

 1. Ηράκλειο - 2006

49χρονη κακοποιείται σεξουαλικά με ξύλο από 4 άντρες μέσα στο σπίτι της.

 

 1. Ρέθυμνο - Νοέμβριος 2012

29χρονος εισβάλλει στο σπίτι 27χρονης, την ξυλοκοπάει και αποπειράται να τη βιάσει. Η 27χρονη τον απώθησε, κάλεσε σε βοήθεια και, όταν ο άνδρας συνειδητοποίησε πως έρχονται προς το σπίτι γείτονες της κοπέλας, διέφυγε με αυτοκίνητο προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο δράστης συνελήφθη και δικάστηκε τον Οκτώβρη του 2013 με ποινή 13 χρόνων κι ενός μήνα, χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ο άνδρας φυλακίστηκε 4,5 χρόνια και έχοντας εκτίσει το 1/3 της ποινής του, έκανε αίτηση αποφυλάκισης η οποία έγινε δεκτή. Η επανάληψη της δίκης έγινε το Νοέμβρη του 2018 αλλά είναι άγνωστο αν ο δράστης γύρισε στη φυλακή ή όχι.

 

 1. Δήμος Μινώα Πεδιάδος - Ιούλιος 2013

25χρονη βιάζεται από 2 άνδρες

 

 1. Ηράκλειο - Μάρτιος 2013

8χρονη βιάζεται από 67χρονο. Ο δράστης συλλαμβάνεται και καταδικάζεται με ποινή κάθειρξης συνολικά 12 ετών για την αποπλάνηση κατ’ εξακολούθηση και το βιασμό κατ’ εξακολούθηση, αλλά αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Μάιος 2013: Καθηγητής μουσικής παρενόχλησε σεξουαλικά μαθήτρια σε ωδείο του Ηρακλείου. Ο άνδρας κρίθηκε ένοχος.

 1. ΒΟΑΚ Ηρακλείου Ρεθύμνου - 8 Φεβρουαρίου 2014

35χρονος, προσφερόμενος να οδηγήσει 29χρονη στον προορισμό της, την βιάζει σε παράδρομο του ΒΟΑΚ.

 

 1. Ηράκλειο - 6 Αυγούστου 2014

48χρονος παρακρατεί με τη βία την 27χρονη πρώην σύντροφο του και την κακοποιεί, τη βιάζει, την σέρνει έξω από το αυτοκίνητο με τη βία, την χαράζει με μαχαίρι και της κόβει τα μαλλιά. Το 2016 του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και 3 μηνών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, το 2019.

 

 1. Ηράκλειο - Νοέμβριος 2014

Εργαζόμενη σε εταιρεία εκβιάζεται με απόλυση από την εργοδοσία, εφόσον δεν κάνει έκτρωση, και απειλείται με χειροδικία όταν ζητάει δεδουλευμένα.

 

 1. Αρκαλοχώρι - Δεκέμβριος 2014

51χρονος βιάζει κατ’ εξακολούθηση την 8χρονη εγγονή του. Οι γονείς κατήγγειλαν τους βιασμούς στην αστυνομία και ο δράστης καταδικάστηκε πρωτόδικα σε κάθειρξη 25 ετών για τα κακουργήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, της αποπλάνησης παιδιού που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση, και της ασέλγειας μεταξύ συγγενών κατ’ εξακολούθηση.

Νοέμβριος 2015: Μητέρα στο Ηράκλειο κατήγγειλε για σεξουαλική παρενόχληση το σχολικό φύλακα του σχολείου της 15χρονης κόρης της, αφότου είδε απρεπή σχόλια για την ανήλικη στο λογαριασμό της στο Facebook.

  

 1. Ιεράπετρα - Φεβρουάριος 2016

8χρονη κακοποιείται σεξουαλικά από 54χρονο δάσκαλο. Ο δράστης καταδικάζεται το 2017 για 4 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με 54 χρόνια κάθειρξη, από τα οποία θα εκτίσει τα 25.

 

 1. Άνω Αρχάνες - Φεβρουάριος 2016

2 ανήλικες μαθήτριες παρενοχλούνται σεξουαλικά από 46χρονο. Ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε για προσβολή της γενετήσιας πράξης, όχι για σεξουαλική παρενόχληση, με ποινή φυλάκισης 19 έτη και 2 μήνες.

 

 1. Χανιά - Μάρτιος 2016

81χρονος συνταξιούχος ιερέας παρενόχλησε σεξουαλικά 19χρονη σε στάση λεωφορείου.

 

 1. Χανιά - Μάιος 2016

47χρονη δολοφονήθηκε με όπλο από τον 49χρονο σύζυγο της.

 

 1. Μοίρες - 28 Ιουνίου 2016

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ, γραμμή Ηράκλειο – Μοίρες. 60χρονος παρενοχλεί 17χρονη συνεπιβάτριά του, αγγίζοντας την. Η οικογένεια της ανήλικης κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

 

 1. Χανιά - 13 Οκτωβρίου 2016

Ομαδική σεξουαλική επίθεση σε 22χρονη και παράνομη βιντεοσκόπηση της επίθεσης με σκοπό τον εκβιασμό του θύματος - μεταξύ των θυτών ήταν και ο φίλος της.

 

 1. Ηράκλειο 12 Οκτωβρίου 2016

Απόπειρα βιασμού νεαρής γυναίκας από 25χρονο. Ο άνδρας την ακολούθησε σε τουαλέτες μαγαζιού (μέρα μεσημέρι) και προσπάθησε να την βιάσει. Η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει και να ειδοποιήσει την αστυνομία. Ο βιαστής καταδικάζεται σε 4 έτη αλλά αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

 

 1. Χανιά (Περιοχή Δικαστηρίων) - 15 Οκτωβρίου 2016

Απόπειρα βιασμού 20χρονης. Ο δράστης συνελήφθη.

 

 1. Ηράκλειο - Οκτώβριος 2016

46χρονος κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών Γυμνασίου, αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή, παρόλο που κρίθηκε ένοχος.

 

 1. Σούδα - Νοέμβριος 2016

Γυναίκα γρονθοκοπείται από τον σύζυγο της και βγαίνει στο δρόμο να ζητήσει βοήθεια. Οι γείτονες καλούν την αστυνομία.

 

 1. Ηράκλειο - Νοέμβριος 2016

Ανήλικη (μαθήτρια Δημοτικού) ξυλοκοπείται στη τουαλέτα του σχολείου της από το σύντροφο της μητέρα της, μπροστά στους συμμαθητές της. Ο δράστης συνελήφθη.

 

 1. Ηράκλειο - 2016

Συστηματικός βιασμός ανήλικης από τα 5 έως τα 8 της χρόνια (από το 2013 έως το 2016) από τον 30χρονο πατέρα της. Η καταγγελία έγινε από την μητέρα της. Ο βιαστής συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 18 έτη κάθειρξης για τον βιασμό, 20 έτη κάθειρξης για την αποπλάνηση και 20 έτη κάθειρξης για την ασέλγεια μεταξύ συγγενών, δηλαδή σύνολο 58 έτη και κατά συγχώνευση 39 έτη.

Ιανουάριος 2017: 47χρονος πατέρας πέντε παιδιών παρενοχλούσε σεξουαλικά 14χρονη μέσω διαδικτύου στην Ιεράπετρα. Ο άνδρας φέρεται πως είχε προχωρήσει και σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της ανήλικης.

 1. Ηράκλειο - 17 Μαρτίου 2017

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται για να δικαστεί ένας ορθοπεδικός τεχνικός, όταν, κατά τη διάρκεια εξέτασης 12χρονης ασθενούς, τοποθέτησε το πέος του στο στόμα της.

 

 1. Εφετείο Ανατολικής Κρήτης - Δεκέμβριος 2017

Το Εφετείο Ηρακλείου έκρινε ένοχη με ελαφρυντικά την 70χρονη που σκότωσε το σύζυγο της στη Σητεία και ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά. Της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό ότι ήταν εν βρασμώ, ωστόσο καμία νύξη δεν έγινε για το ότι ήταν σε αυτοάμυνα, από τη στιγμή μάλιστα που κατέθεσε ότι ο άνδρας της προσπάθησε να βάλει το κεφάλι της μέσα στο βραστό νερό της κατσαρόλας,

 

 1. Ηράκλειο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο - Σεπτέμβριος 2017

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου βρίσκει ένοχο τον 67χρονο βιαστή 8χρονης, αλλά ο άνδρας αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, γιατί έκανε έφεση που έχει αναστέλλουσα ισχύ.

 

 1. Ηράκλειο - Αύγουστος 2017

18χρονη βιάζεται από 26χρονο μετά από γνωριμία στο διαδίκτυο. Ο νεαρός συνελήφθη.

 

 1. Ηράκλειο - Μάρτιος 2017

27χρονη παρενοχλείται σεξουαλικά από τον 70χρονο διευθυντή της.

 

 1. Ηράκλειο - Μάιος 2017

17χρονη παρενοχλείται σεξουαλικά από τον 50χρονο οδηγό ταξί με το οποίο γύρναγε στο σπίτι της. Παρά την καταγγελία της στην αστυνομία ο δράστης αφήνεται ελεύθερος.

 

 1. Χανιά - Μάιος 2017

14χρονη γρονθοκοπείται από τον 56χρονο πατέρα της.

 

 1. Ρέθυμνο (Πλατεία Μικρασιατών) - Μάιος 2017

Απόπειρα βιασμού γυναίκας από άνδρα που την ακολούθησε από το μπαρ στο οποίο βρισκόταν. Ο άνδρας είναι γνωστός για τη σεξουαλική παρενόχληση και τη βία που ασκεί σε γυναίκες της περιοχής.

 

 1. Ηράκλειο - Μάιος 2017

Συστηματικός βιασμός και ξυλοδαρμός 14χρονης από τον 47χρονο πατέρα της. Μετά τη καταγγελία του βιασμού από την ίδια την 14χρονη ο άνδρας συλλαμβάνεται, οδηγείται στον εισαγγελέα και προφυλακίζεται. Τον Ιούνιο του 2020, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου τον καταδικάζει σε φυλάκιση 20 ετών και 4 μηνών. Ο άνδρας επιστρέφει στη φυλακή.

 

 1. Αεροδρόμιο Χανίων - Αύγουστος 2017

54χρονη θύμα απόπειρας βιασμού στη τουαλέτα από 30χρονο. Ο βιαστής συνελήφθη από αστυνομικούς του αεροδρομίου.

 

 1. Χανιά - Μάιος 2017

15χρονη θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ο 55χρονος πατέρας της αφού την έδεσε με χειροπέδες στο καλοριφέρ τη ξυλοκόπησε. Ο δράστης συνελήφθη.

 

 1. Άγιος Νικόλαος - Ιανουάριος 2017

Καταγγελία γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας, όπου εργοδότες και διευθυντικά στελέχη «προσέφεραν» εργασία ή απειλούσαν με απόλυση προκειμένου να έχουν σεξουαλικές επαφές με γυναίκες υπαλλήλους.

 

 1. Κίσσαμος - Ιούνιος 2017

Συστηματικός βιασμός 17χρονης, την οποία εκμεταλλεύονταν δυο άνδρες 30 και 31χρονών. Η νεαρή κατήγγειλε τους δύο άνδρες στο Α.Τ. Κισσάμου. Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν αμέσως τις έρευνες και μέσα σε λίγες ώρες τους εντόπισαν και τους συνέλαβαν. Σχηματίστηκε  δικογραφία σε βάρος τους για το αδίκημα της σωματοεμπορίας.

 

 1. Ηράκλειο - Νοέμβριος 2017

39χρονη θύμα ξυλοδαρμού με τηγάνι από τον συνομήλικο σύζυγο της. Οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία που συνέλαβε επί τόπου το σύζυγο ενώ η 39χρονη μεταφέρθηκε με σπασμένο χέρι στο νοσοκομείο. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία ενδοοικογενειακής βίας και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου.

 

 1. Ηράκλειο (Άγιος Ιωάννης) - 29 Οκτωβρίου 2017

39χρονη γρονθοκοπήθηκε από το 41χρονο σύζυγο της μπροστά σε συγγενείς. Όταν κάποιους από τους παριστάμενους προσπάθησε να τον σταματήσει γρονθοκοπήθηκε και αυτός από το δράστη ο οποίος στη συνέχεια πήρε το κυνηγητικό του όπλο και απείλησε να σκοτώσει τη σύζυγο του. Αφοπλίστηκε από τους παριστάμενους, συνελήφθη και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου που του άσκησε δίωξη για ενδοοικογενειακή βία και πρόκληση σωματικών βλαβών.

 

 1. Άγιος Νικόλαος - Σεπτέμβριος 2017

Ανήλικη κακοποιούνταν σεξουαλικά, από 10 ετών, από ηλικιωμένο ο οποίος την παρενοχλούσε και την παρακολουθούσε ακόμα και στο σχολείο. Η καταγγελία έγινε από την ίδια την ανήλικη και ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

 

 1. Κλαδισός - Απρίλιος 2017

Απόπειρα βιασμού νεαρής γυναίκας από 30χρονο. Κατά την ώρα της επίθεσης η γυναίκα αντιστάθηκε και, πάνω στην πάλη, από το τηλέφωνο που είχε πάνω της έγινε κλήση στο τηλέφωνο συγγενικού της προσώπου που κατάλαβε από αυτά που άκουγε ότι η γυναίκα ήταν σε κίνδυνο και κάλεσε την αστυνομία. Στην περιοχή έσπευσε περιπολικό που βρίσκονταν κοντά και συνέλαβε το δράστη. Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την πράξη του, συμπληρώνοντας πως ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν είχε συναίσθηση των πράξεων του. Το δικαστήριο το 2018 έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο, σύμφωνα με την πρόταση και του εισαγγελέα και τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης έντεκα ετών για την απόπειρα βιασμού.

 

 1. Λασίθι - 2018

73χρονη θύμα απόπειρας βιασμού από τον 83χρονο πρώην της ο οποίος δεν μπορούσε να δεχθεί το χωρισμό τους. Ο δράστης πήγε στο σπίτι της, τη χτύπησε και αποπειράθηκε να τη βιάσει, όμως η γυναίκα κατάφερε να τον κλειδώσει σε ένα δωμάτιο και να φωνάξει την αστυνομία. Το θύμα δεν έκανε μήνυση και η αστυνομία του έκανε σύσταση.

 

 1. Ηράκλειο - Φεβρουάριος 2018

Ανήλικη βιαζόταν συστηματικά επί 4 χρόνια (από 8 ετών έως 12 ετών) από τον 30χρονο θείο της. Η καταγγελία έγινε από την μητέρα του θύματος. Ο άνδρας κρίθηκε προφυλακιστέος και του ασκήθηκε δίωξη για βιασμό κατ' εξακολούθηση.

 

 1. Χανιά (Λεωφόρος Καζαντζάκη) - 1 Απριλίου 2018

Απόπειρα βιασμού 25χρονης από αγνώστων στοιχείων άνδρα. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

 

 1. Δικαστικό Μέγαρο Χανίων - Απρίλιος 2018

Το Πρωτοδικείο Χανίων δικαίωσε  οίκο ευγηρίας που απέλυσε 26χρονη έγκυο το 2014, με πρόσχημα ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα της, λόγω της κατάστασης της. Το σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Χανίων, το Εργατικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών, προχώρησαν σε κινητοποίηση στα Δικαστήρια. 

 

 1. Άγιος Νικόλαος - Οκτώβριος 2018

11χρονη ξυλοκοπείται στη μέση του δρόμου από τον 38χρονο πατέρα της με την αιτιολογία ότι είναι ατίθαση. Γλίτωσε από τον πατέρα της μπαίνοντας σε αυτοκίνητο διερχόμενης οδηγού. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του πατέρα της.

 

 1. Ηράκλειο - Ιούλιος 2018

17χρονη βιάστηκε από 51χρονο οικογενειακό φίλο. Η καταγγελία έγινε από τη μητέρα του θύματος. Η 17χρονη λόγω της βεβαρημένης ψυχολογικής κατάστασης της χρειάστηκε νοσηλεία προκειμένου να της παρασχεθεί ειδική στήριξη καθώς φέρεται να έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη.

 

 1. Ηράκλειο (Λεωφόρος 62 Μαρτύρων) - Οκτώβριος 2018

Απόπειρα βιασμού 27χρονης από 43χρονο οικογενειακό της φίλο.

 

 1. Ηράκλειο - 2018

11χρονη βιαζόταν συστηματικά από 49χρονο οικογενειακό φίλο, στον οποίο οι γονείς την άφηναν για φύλαξη. Ο άνδρας, που είναι και πατέρας ανήλικων παιδιών, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Ιούνιος 2018: Σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης της κατήγγειλε μια μητέρα στην Ιεράπετρα. Η γυναίκα προχώρησε στην καταγγελία, αφότου διαπίστωσε πως η κόρη της συνομιλούσε με έναν άγνωστο άνδρα στο Facebook.

 

 1. Χερσόνησος - 14 Ιουλίου 2018

22χρονη βιάστηκε από 20χρονο. Κάποιες μέρες  αργότερα  το θύμα αναγνώρισε τον βιαστή της στο δρόμο και τον κυνήγησε με μια φίλη της. Ο άνδρας τους έριξε πέτρες στην προσπάθεια του να διαφύγει και τραυμάτισε τη φίλη του θύματος. Τελικά ο νεαρός συνελήφθη από την αστυνομία.

 

 1. Ηράκλειο (Κέντρο Υγείας) - Ιούνιος 2018

17χρονη μαθήτρια παρενόχληθηκε σεξουαλικά από 45χρονο εργαζόμενο στο ακτινολογικό όταν έβγαλε τα ρούχα της για την εξέταση. Ο δράστης την θώπευε, κάνοντας της ταυτόχρονα απρεπείς ερωτήσεις. Η 17χρονη προχώρησε, μαζί με τη μητέρα της, σε καταγγελία και ο 45χρονος συνελήφθη και δικάστηκε με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

 

 1. Χανιά - Ιούλιος 2018

13χρονη βιαζόταν συστηματικά από 43χρονο φίλο του πατέρα της, ο οποίος έμπαινε στο σπίτι όταν έλειπε ο πατέρας της στη δουλειά, ή τη βίαζε και παρουσία του πατέρα στον οποίο έριχνε υπνωτικά χάπια στο φαγητό. Η καταγγελία έγινε από τη μητέρα του θύματος. Ο δράστης συνελήφθη το Δεκέμβρη του 2018.

 

 1. Ρέθυμνο - Αύγουστος 2018

Ομαδικός βιασμός 23χρονης από δύο 20χρονους οι οποίοι τη έσυραν με τη βία στον λιμενοβραχίονα του εμπορικού λιμένα στο Ρέθυμνο, όπου επί 6 ώρες τη βίαζαν, ενώ βιντεοσκοπούσαν το έγκλημα τους με το κινητό. Η κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αφού κατήγγειλε το περιστατικό, το Λιμενικό συνέλαβε τους δράστες.

 

 1. Άγιος Νικόλαος - Σεπτέμβριος 2018

4 νεαρές γυναίκες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από γιατρό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, προσπαθούσε να τις θωπεύσει, ενώ ταυτόχρονα αυνανιζόταν. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Λασιθίου άσκησε στον 55χρονο ποινική δίωξη για κατάχρηση σε ασέλγεια και τον παρέπεμψε να απολογηθεί στον ανακριτή. Με τη διαδικασία του αυτόφωρου κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

 

 1. Ηράκλειο - Οκτώβριος 2018

Βιασμός 5χρονης από 50χρονο οικογενειακό φίλο και γείτονα. Η καταγγελία έγινε από την μητέρα της 5χρονης που διαπίστωσε εκδορές στα γεννητικά όργανα της κόρης της. Σε βάρος του 50χρονου ασκήθηκαν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, για αποπλάνηση κατ' εξακολούθηση, κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου από φιλικό πρόσωπο της οικογένειας και βιασμό. Ο δράστης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος

 

 1. Βιάννος - Δεκέμβριος 2018

Βιασμός 44χρονης με νοητικά προβλήματα από 41χρονο, ο οποίος είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία. Η καταγγελία έγινε από συγγενή του θύματος. Άγνωστο αν έχει συλληφθεί ο βιαστής.

 

 1. Ηράκλειο - Δεκέμβριος 2018

Slut shaming μαθήτριας από συμμαθητές της που διακινούσαν γυμνόστηθη φωτογραφία της στο Facebook, έχοντας φτιάξει ψεύτικο προφίλ. Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

 

 1. Χανιά (Νέα Χώρα) - Δεκέμβριος 2018

Ξυλοδαρμός και απόπειρα βιασμού 26χρονης. Η κοπέλα παρά τα τραύματα της αντέδρασε και έβαλε τις φωνές και ο βιαστής έτρεξε να ξεφύγει. Ο βιαστής παρά το ότι επιτέθηκε ξανά σε γυναίκα στο ίδιο σημείο τον Ιανουάριο του 2019 δεν συνελλήφθη.

 

 1. Χανιά - Ιανουάριος 2019

5 καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση και βιασμό γίνονται από μαθήτριες φροντιστηρίου εναντίον 52χρονου καθηγητής τους. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως το έτος 2013 όταν τα θύματα ήταν 13 με 15 ετών. Ο βιαστής κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα, ενώ του ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση και κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια.

 

 1. Χανιά (Νέα Χώρα) - 13 Ιανουαρίου 2019

Απόπειρα βιασμού φοιτήτριας έξω από την είσοδο της πολυκατοικίας της. Η κοπέλα έβαλε τις φωνές όταν ο βιαστής προσπάθησε να την σπρώξει στο ασανσέρ και να της βουλώσει το στόμα. Πρόκειται για τη 2η απόπειρα βιασμού από τον ίδιο άνθρωπο, στην ίδια περιοχή.

 

 1. Σητεία - 4 Μαρτίου 2019

H 32χρονη Κατερίνα στραγγαλίζεται από τον εν διαστάσει 36χρονο σύζυγο της, μπροστά στα ανήλικα παιδιά τους, μετά από καυγά στο σπίτι της μητέρας της που είχε καταφύγει το θύμα. Ο γυναικοκτόνος παραδόθηκε στην αστυνομία και προφυλακίστηκε. Κρίνεται ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου το Μάιο του 2020 ενώ δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Συγγενείς της δολοφονημένης γυναίκας είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Αστυνομία είχε αρνηθεί παλιότερα να εφαρμόσει διαδικασία αυτοφώρου για τον γυναικοκτόνο και του είχε κάνει απλά επίπληξη.

 

 1. Ρέθυμνο - 11 Μαρτίου 2019

Απόπειρα βιασμού, ξημερώματα Καθαράς Δευτέρας, από 36χρονο κατά τη διάρκεια εορτασμών του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Ο άνδρας συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

 

 1. Ηράκλειο - Μάρτιος 2019

Σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης από 45χρονο, ένοικο της πολυκατοικίας στην οποία μένει η οικογένεια της 11χρονης. Ο άνδρας συνελήφθη.

 

 1. Ηράκλειο - Απρίλιος 2019

Στον ανακριτή οδηγείται 35χρονος άντρας για σωματεμπορία και επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθώς κρατούσε παγιδευμένη την 25χρονη σύντροφο του και την εξέδιδε έναντι αμοιβής. Στον ανακριτή οδηγούνται επίσης η 55χρονη μητέρα του, η 32χρονη αδερφή του και ο 29χρονος σύντροφος της για συναυτουργία. Η υπόθεση εκδικάζεται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου τον Ιανουάριο του 2020.

 

 1. Κρήτη - 2019

Η πλευρά της αθλήτριας που βίαζε κατ' επανάληψη ο προπονητής της (από το 2001 έως το 2005) καταγγέλλει τον πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, καθώς πριν την έναρξη της δίκης, άσκησε έντονες πιέσεις στην καταγγέλλουσα να μην προχωρήσει με τη διαδικασία.

 

 1. Χανιά - Μάιος 2019

Σε γραμμή του ΚΤΕΛ Χανιά - Ρέθυμνο, 35χρονος παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικη όταν αυτή προσπάθησε να αποβιβαστεί. Η μαθήτρια κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό και λίγη ώρα αργότερα περιπολικό σταμάτησε το λεωφορείο και ο 35χρονος συνελήφθη.

 

 1. Χανιά - 21 Μάιου 2019

47χρονος σκοτώνει την 49χρονη σύντροφο του και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

 

 1. Χανιά - 2 Ιουλίου 2019

Ένας 27χρονος χτυπάει με το αυτοκίνητο του την 60χρονη Susan Eaton, την βάζει αναίσθητη στο πορτμπαγκάζ και την μεταφέρει σε σπηλιά στο Μαλεμέ. Εκεί τη βιάζει, ενώ στη συνέχεια πετάει το σώμα της σε φρεάτιο. Η Susan, που βρισκόταν στα Χανιά για ένα επιστημονικό συνέδριο, ως βιολόγος, ανακαλύπτεται λίγες μέρες αργότερα. Ο γυναικοκτόνος συλλαμβάνεται και ομολογεί, ενώ δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία του από την αστυνομία. Ο βιαστής και γυναικοκτόνος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς κανένα ελαφρυντικό επέβαλε το μικτό ορκωτό δικαστήριο Ρεθύμνου στις 14 Οκτωβρίου 2020.

 

 1. Φαλάσαρνα - Αύγουστος 2019

Απόπειρα βιασμού 21χρονης από 45χρονο. Η κοπέλα αντιστάθηκε και έκανε καταγγελία. Ο βιαστής συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

 

 1. Ρέθυμνο (Σοφοκλή Βενιζέλου) - Αύγουστος 2019

37χρονη γρονθοκοπήθηκε από τον 34χρονο σύντροφο της στη μέση του δρόμου, μπροστά σε περαστικούς, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ρινική αιμορραγία και εκδορές ενώ ο φίλος του παρακολουθούσε. Λιμενικοί συνέλαβαν τον κακοποιητή επί τόπου για ενδοοικογενειακή βία, ενώ η 37χρονη παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Ο δράστης και ο φίλος τους δεν προφυλακίστηκαν.

 

 1. Ηράκλειο (Ατσαλένιο) - Σεπτέμβριος 2019

15χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αφού ξυλοκοπήθηκε από τον 52χρονο πατέρα της. Ο άνδρας  συνελήφθη με τις κατηγορίες της ενδοοικογενειακής βίας και της ενδοοικογενειακής απειλής.

Σεπτέμβριος 2019: 23χρονη ππεσε θύμα βιασμού από συνάδελφο της στο ξενοδοχείο όπου εργάζονταν στο Ηράκλειο. Μάλιστα ο άνδρας τη βίασε και στο αυτοκίνητο και έπειτα την άφησε μόνη στο ΒΟΑΚ, όπου και τη βρήκαν, σε κατάσταση σοκ, περαστικοί.

 1. Μαλεβίζι - Οκτώβριος 2019

Βιασμός και ξυλοδαρμός 51χρονης άστεγης από 34χρονο. Ο βιαστής συνελήφθη μετά από την καταγγελία του θύματος.

Οκτώβριος 2019: Πατέρας χτύπησε, με απίστευτη βιαιότητα, δασκάλα στο σχολείο των παιδιών του στα Χανιά.

 1. Ηράκλειο (Μασταμπάς) - 28 Νοεμβρίου 2019

Ξυλοδαρμός και Στραγγαλισμός 31χρονης από τον 40χρονο σύντροφο της. Αρχικά ο άνδρας κάλεσε το ΕΚΑΒ και είπε στην αστυνομία, ότι η 31χρονη πέθανε μετά από μοιραία δόση ηρωίνης. Η νεκροψία έδειξε ότι η 31χρονη έφερε σημάδια στραγγαλισμού και μώλωπες. Ο άνδρας συνελήφθη.

 

 1. ΠΑΓΝΗ - Δεκέμβριος 2019

Βιασμός 18χρονης στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ από 44χρονο ο οποίος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος.

 

 1. Κίσσαμος - Δεκέμβριος 2019

Συστηματικός βιασμός 27χρονης - επί 15 χρόνια - από τον πατέρα της, μέχρι και τον Αύγουστο του 2019. Η 27χρονη είχε μιλήσει και στη μητέρα της, αλλά δεν την είχε πιστέψει. Κατήγγειλε τους βιασμούς και την κακοποίηση της, αφού στην προσπάθεια της φύγει από το σπίτι και να συζήσει με το σύντροφο της δεχόταν απειλές από τον πατέρα της. Ο άνδρας συνελήφθη και τελικά ομολόγησε τα εγκλήματα του τα οποία και δικαιολόγησε ως εξής: «Ήταν πάρα πολύ όμορφη. Κάτι πάθαινα και τα έκανα». Ο πατέρας συνελήφθη από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για κακουργηματικές πράξεις «βιασμού ανήλικης κατ` εξακολούθηση» και «τέλεσης γενετήσιων πράξεων με ανήλικη που δε συμπλήρωσε τα δεκατέσσερα έτη της ηλικίας της, κατ` εξακολούθηση». Τελικά η δίκη έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2020 και το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου έκρινε ένοχο τον άνδρα για βιασμό και αιμομιξία και του επέβαλε 8 και 4 χρόνια αντίστοιχα ποινή φυλάκισης. Ωστόσο, η φυλάκιση του, μετά την συγχώνευση, μειώθηκε στα 10 χρόνια.

 

 1. Νέα Αλικαρνασσός - Δεκέμβριος 2019

33χρονη δολοφονείται από τον 54χρονο σύζυγο της. Την πυροβόλησε 2 φορές μέσα στο σπίτι τους, όπου βρισκόταν και το 4χρονο παιδί τους. Υπήρχε σοβαρότατο ιστορικό χρόνιας ενδοοικογενειακής βίας ωστόσο η αστυνομία δεν τον είχε συλλάβει. Ο γυναικοκτόνος παραδόθηκε αφού πήρε το παιδί του για μια τελευταία βόλτα όπως δήλωσε στους γείτονες.

 

 1. Ηράκλειο - Δεκέμβριος 2019

Ξυλοδαρμός 38χρονης από τον 41χρονο σύζυγο της. Το θύμα μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο. Η δίκη έγινε το Δεκέμβρη του 2019 και το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών με τριετή αναστολή, υπό τους όρους να φύγει από το Ηράκλειο και να μην προσεγγίζει με κανένα τρόπο την σύζυγο του.

Δεκέμβριος 2019: 60χρονος Ρεθυμνιώτης καταδικάζεται για τη δολοφονία της 38χρονης Τόνια Ζόεβα, το πτώμα της οποίας δε βρέθηκε ποτέ. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση της εξαφάνισης της, ωστόσο το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

 

 1. Ηράκλειο - Ιανουάριος 2020

Βιασμός 14χρονης από άνδρα αγνώστων στοιχείων τον οποίο τον γνώρισε μέσω ίντερνετ. Η 14χρονη κατήγγειλε τη σεξουαλική επίθεση στην αστυνομία.

 

 1. Ηράκλειο - Ιανουάριος 2020

Εκβιασμός και παρενόχληση στα social media 25χρονης από 21χρονο. Ο άνδρας την εκβίαζε ότι θα αναρτούσε γυμνές φωτογραφίες της αν δεν του έδινε 2.000 ευρώ. Η  25χρονη προσποιήθηκε ότι συμφώνησε να του στείλει το ποσό με κούριερ, αλλά τον κατήγγειλε στην Ασφάλεια Ηρακλείου με αποτέλεσμα να συλληφθεί τη στιγμή που πήγε να παραλάβει τον φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου που του άσκησε δίωξη για εκβίαση και τον άφησε ελεύθερο, ενώ παράλληλα διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν είχε εκβιάσει με τον ίδιο τρόπο και άλλες γυναίκες.

 

 1. Ρέθυμνο (Ελευθερίου Βενιζέλου) - 2 Μαρτίου 2020

Ομαδικός βιασμός 19χρονης από 2 άνδρες 42 και 39 χρονών στην παραλία Ρεθύμνου. Οι βιαστές συνελήφθησαν λίγο αργότερα από το Λιμενικό.

 

 1. Χανιά (Πλατεία Δικαστηρίων) - 24 Μαρτίου 2020

Βιασμός 28χρονης άστεγης από 40χρονο.

 

 1. Κρήτη - Μάιος 2020

Ομάδα αντρών απειλούν διαδικτυακά γυναίκα με βιασμό και ξυλοδαρμό. Μέλος διαδικτυακής ομάδας αντρών που στοχοποιούν γυναίκες και φεμινιστικές σελίδες στο Facebook ως χόμπι, πρόσθεσε γυναίκα στην ομαδική συνομιλία τους προκειμένου να την εξυβρίσουν και να την απειλήσουν. Κανένας τους δεν γνώριζε προσωπικά την κοπέλα, της οποίας τα στοιχεία βρήκαν επειδή συμμετείχε σε ομάδα του Facebook την οποία είχαν στοχοποιήσει. Η κοπέλα απευθύνθηκε στη Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

 1. Κίσσαμος - 21 Μαΐου 2020

Συστηματική κακοποίηση και ξυλοδαρμός - επί 8 χρόνια - μητέρας τεσσάρων παιδιών από τον σύζυγο της, ο οποίος την κακοποιούσε ακόμα και όταν αυτή ήταν έγκυος. Η γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία και ο δράστης συνελήφθη.

 

 1. Αποκόρωνας - 21 Μαΐου 2020

Ξυλοδαρμός γυναίκας από τον άντρα της. Η γυναίκα είχε υπάρξει και παλιότερα θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή τη φορά προχώρησε σε καταγγελία και μήνυση.

 

 1. Μοίρες - Ιούλιος 2020

Ξυλοδαρμός και ομαδικός βιασμός 47χρονης από 3 άνδρες ηλικίας 45, 32 και 20 ετών αντίστοιχα. Το θύμα γνώριζε έναν από τους βιαστές, ο οποίος την κάλεσε να δουλέψει σε θερμοκήπιο, όπου και την βίασαν. Η 47χρονη κατάφερε να ξεφύγει και να κάνει καταγγελία στην αστυνομία. Οι 3 άνδρες συνελήφθησαν.

 

 1. Καρτερός - Ιούλιος 2020

Σεξουαλική παρενόχληση 15χρονης από 55 οικογενειακό γνωστό της. Ο 55χρονος προσφέρθηκε να την μεταφέρει με το αυτοκίνητο του στον προορισμό της και η 15χρονη μπήκε στο αυτοκίνητο. Αντί να την πάει εκεί που του είπε, την οδήγησε σε ένα παράδρομο όπου και την παρενόχλησε σεξουαλικά. Η κοπέλα κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο και να τρέξει στην Αστυνομία όπου κατήγγειλε τι συνέβη. Ο 55χρονος συνελήφθη.

 

 1. Πασακάκι - 26 Ιουλίου2020

Απόπειρα ανθρωποκτονίας 56χρονης από 61χρονο. Ο άνδρας πυροβόλησε τη γυναίκα του στην κοιλιά και στην συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε. Αρχικά νοσηλεύτηκαν και οι 2 σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων. Ο άνδρας εξέπνευσε μετά από μερικές εβδομάδες.

 

 1. Αρχάνες - 6 Αυγούστου 2020

Βιασμός 15χρονης από 19χρονο σε σχολείο της περιοχής. Ο 19χρονος συνελήφθη μετά από καταγγελία της οικογένειας της αλλά αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

 

 1. Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας) - 16 Σεπτεμβρίου 2020

Σεξουαλική παρενόχληση ανήλικων μαθητριών από 70χρονο. Ο 70χρονος άρχισε να αυνανίζεται δημόσια και να κάνει χειρονομίες σε μαθήτριες που έπαιζαν στην πλατεία νωρίς το μεσημέρι. Ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο 70χρονος συνελήφθη.

 

 1. Ηράκλειο - Σεπτέμβριος 2020

Ασέλγεια εις βάρος 9χρονης από 35χρονο. Συγκεκριμένα ο 35χρονος τη θώπευσε ενώ η 9χρονη έπαιζε στο πάρκο. Ο θύτης έγινε αντιληπτός από τους γονείς της που κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία και ο δράστης συνελήφθη αμέσως. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου τον έκρινε ένοχο για ασέλγεια σε βάρος 9χρονου κοριτσιού και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

 

 1. Ηράκλειο - Σεπτέμβριος 2020

Απόπειρα ανθρωποκτονίας 24χρονης από τον 42χρονο σύντροφο της ο οποίος την έδειρε και  την χτύπησε επανειλημμένα στο κεφάλι. Το θύμα μεταφέρθηκε με βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και διασωληνώθηκε. Οι γιατροί κατήγγειλαν το περιστατικό και ο άνδρας συνελήφθη στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

 

 1. Ηράκλειο - Σεπτέμβριος 2020

Ξυλοδαρμός 77χρονης από τον 78χρονο σύζυγο της. Το θύμα μεταφέρθηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΑΓΝΗ με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο άνδρας συνελήφθη αφού οι γιατροί της 77χρονης ενημέρωσαν την αστυνομία.

 

 1. Ηράκλειο - 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ξυλοδαρμός 55χρονης από τον 38χρονο γιο της. Ο 38χρονος την γρονθοκόπησε άγρια σε όλο της το σώμα. Η 66χρονη έκανε καταγγελία και ο 38χρονος συνελήφθη.

 

 1. Ηράκλειο (Μασταμπά) - 26 Οκτωβρίου 2020

Γυναικοκτονία 90χρονης από τον 56χρονο γιο της με μαχαίρι. Ο γυναικοκτόνος επιτέθηκε και στην δίδυμη του αδερφή του προκαλώντας της τραύματα. Οι γείτονες άκουσαν τις κραυγές των θυμάτων και κάλεσαν την αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Και οι 3 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλλά η 86χρονη εξέπνευσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια