«Big Brother»: Εσείς, από ποιο συννεφάκι πέσατε;

Εθνικές Εκλογές
«Big Brother»: Εσείς, από ποιο συννεφάκι πέσατε;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει η Μαρία - Ελένη Νικηφόρου

Και τι; «Πέσατε από τα σύννεφα» - θέλετε να μου πείτε τώρα - με το επονείδιστο σχόλιο του τύπου από το «Big Brother», περί βιασμού. «Πέσατε από τα σύννεφα», γιατί δεν ξέρετε πως τέτοιοι τύποι μπορεί να βρίσκονται στις παρέες, στις οικογένειες, στο κρεβάτι σας.

Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ένα ριάλιτι, αποτελούν μέρος της ελληνικής γεωγραφίας, της ελληνικής πραγματικότητας. Και, οι εκάστοτε παραγωγές τέτοιου είδους εκπομπών, όχι μόνο το ξέρουν πολύ καλά, αλλά επιλέγουν με μεγάλη προσοχή να βάλουν «μέσα» όλα τα «άκρα», προκειμένου να κάνουν ντόρο και να βγάλουν ακόμη περισσότερα χρήματα από τις διαφημίσεις, αφού, ξέρουν εκ των προτέρων, πως τα «νούμερα» θα ανέβουν. Διόλου θα πέσουν.

Αυτό ακριβώς είναι και το θέμα.

Με μεγάλη μου χαρά και ικανοποίηση, είδα έναν καταιγισμό σχολίων και αναρτήσεων στα social media, ανθρώπων που καταδίκαζαν το εμετικό σχόλιο του τύπου εκείνου. Ακόμη κι αν ο ένας συμπαρέσυρε τον άλλο, ακόμη κι έτσι να έγινε, κάτι καλό «βγήκε» από αυτό: Μάθαμε να αντιλαμβανόμαστε τι αποτελεί προσβολή, σεξισμό, χυδαιότητα.

Αυτό που – σίγουρα - δε μάθαμε, όμως, είναι να «μποϋκοτάρουμε» τέτοια τηλεοπτικά «σκουπίδια», αφού, όπως διαβάζω, «καρφάκι» δεν κάηκε στον τηλεοπτικό σταθμό, μιας και τα «νούμερα» παρέμειναν ίδια.

Μας ενόχλησε το σχόλιο του τύπου. Γιατί, τότε, συνεχίσαμε να παρακολουθούμε, με αμείωτο – μάλιστα – ενδιαφέρον, τις ζωές των υπολοίπων συμμετεχόντων; Ξεχάσαμε τι ειπώθηκε; Ή κάναμε μια ανάρτηση στο Facebook και θεωρήσαμε πως επιτελέσαμε το κοινωνικό μας χρέος; 

Αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα.

Για να επανέλθω στα πρώτα μου λόγια: Αυτός ο τύπος μπορεί να βρίσκεται στις παρέες, στις οικογένειες, στα κρεβάτια μας. Θα τον απομονώσουμε, λοιπόν, αυτόν τον τύπο από τον κοινωνικό μας περίγυρο; Θα του εξηγήσουμε πως τέτοιες απόψεις είναι καταδικαστέες και ενθαρρύνουν τα σεξιστικά στερεότυπα, την κουλτούρα του βιασμού και το victim blaming; Ή θα προσπεράσουμε τη μαλακία του και θα συνεχίζουμε τις ζωές μας, όπως συνεχίσαμε να παρακολουθούμε το τηλε-σκουπίδι;

Η ιστορία μου δείχνει πως η πλειοψηφία θα κάνει το τελευταίο.

Α, και, για να ξέρετε, όλο αυτό θα μπορούσε να είχε «κοπεί» στο μοντάζ… Έτσι, λοιπόν, μην εκπλαγείτε αν ξαναγίνει ντόρος με κάποια άλλη παρεμφερή δήλωση.

Όπως επίσης μην εκπλαγείτε αν ο τύπος «ξαναμπεί» στο ριάλιτι, μιας και βγαίνει τώρα και ζητάει «συγγνώμες». Καθόλου μην εκπλαγείτε, δεδομένου ότι – στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό – ο Λιάγκας συνέχισε να κάνει εκπομπές, ακόμη και μετά τα δικά του χυδαία σχόλια, σχετικά με το περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ.

Τέτοια τηλεόραση θέλουμε, κύριοι. Δυστυχώς, τέτοια τηλεόραση θέλουμε και αυτό το δείχνουμε από τις δικές μας επιλογές.

Εσύ έχεις το τηλεκοντρόλ, εσύ έχεις, λοιπόν, και τον τρόπο να δείξεις στους ιθύνοντες τι θέλεις να παρακολουθείς. Και αυτό πρέπει να το καταλάβεις!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News