Μαρία Ελένη Νικηφόρου

Πόσες γυναίκες ηγέτιδες υπάρχουν στον κόσμο;

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και το παράδειγμα της Ελλάδας

Εδώ και μερικές ημέρες «πανηγυρίζουμε» με την πρόταση (που, με ευρεία πλειοψηφία, έγινε και πράξη) του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόκειται - αν μη τι άλλο - για μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, αφού η κ. Σακελλαροπούλου έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε  μία ευχάριστη έκπληξη, για αρκετούς λόγους  - ένας εξ’ αυτών είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο - όμως, κυρίως, λόγω του (βασικότερου) συμβολισμού της: Ότι, δηλαδή, πρόκειται για μία γυναίκα.

Και αναρωτούμαι… Έπρεπε να φτάσουμε στο 2020, προκειμένου να επιλεγεί μια γυναίκα για ένα από τα ανώτατα αξιώματα της χώρας; Και γιατί να επιλεγεί από τον Πρωθυπουργό και όχι από το λαό; Και εξηγούμαι: Γιατί να μην είχαμε επιλέξει μία (από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο) γυναίκα ως Πρωθυπουργό, μέχρι σήμερα (Πέρα από τη Βασιλική Θάνου που ήταν υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, το 2015, και για διάστημα λιγότερο από ένα μήνα); Θα μου πείτε, πόσες γυναίκες αρχηγούς κομμάτων έχουμε (ή είχαμε) ώστε να το κάνουμε, αλλά γιατί να μην είχαμε περισσότερες; Και, ακόμη κι αν είχαμε, θα τις ψηφίζαμε για Πρωθυπουργούς; Για να επιτελέσουν ένα ρόλο με πολλές περισσότερες (και μεγαλύτερες) ευθύνες, ένα ρόλο μακράν πιο ενεργητικό από εκείνον του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Αυτή τη στιγμή, από τα 193 κράτη - μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σε μόλις 11 από αυτά γυναίκες κατέχουν το αξίωμα της Αρχηγού της Κυβέρνησης (σε χώρες, βέβαια, μεταξύ άλλων, όπως το Μπαγκλαντές, τα Μπαρμπάντος και η Ναμίμπια). Άρα, τι μας κάνει να πιστεύουμε πως η Ελλάδα θα ήταν μία από αυτές; Ας σκεφτούμε, απλώς, ότι η πρώτη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία της Ελλάδας εξελέγη το 1953 και - μόνο - 7 χρόνια αργότερα, το 1960, η Σρι Λάνκα απέκτησε την πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργό στην ιστορία της - και στην ιστορία ολόκληρου του κόσμου.

Στο διάγγελμα του, την περασμένη Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου «τιμάμε τη σύγχρονη γυναίκα». Ο «δικηγόρος του Διαβόλου» θα σχολιάσει πως στην Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν μόνο 2 γυναίκες Υπουργοί (εκ των οποίων η μία είναι Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και η άλλη Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με τον κ. Αυγενάκη να είναι «Υφυπουργός αρμόδιος για τα θέματα Αθλητισμού») και 16 άνδρες Υπουργοί. Όμως, κάποιος άλλος θα θεωρήσει την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου ως την αρχή μιας νέας «εποχής» για την Ελλάδα: Μιας εποχής που η γυναίκα θα αναλαμβάνει ανώτατα αξιώματα (ας μην ξεχνάμε ότι η κ. Σακελλαροπούλου ήταν και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας) και θέσεις ευθύνης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, που, πράγματι, θα τιμάται, θα είναι άξια εμπιστοσύνης και σεβασμού. Ας είναι αυτή η αρχή για μια ριζική και ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που «βλέπουμε» τις γυναίκες σήμερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια