Μαρία Ελένη Νικηφόρου

5 λέξεις που με «διέλυσαν»

Αυτή τη χρονιά, να είσαι ευγνώμων  

Μετά από πολλές, πολλές δυσκολίες, παίρνω αυτοκίνητο. Το ανακοινώνω και με ρωτούν αν είμαι χαρούμενη, εγώ απαντάω «όχι ιδιαίτερα» (και ταυτόχρονα αρχίζω να γκρινιάζω για όλους εκείνους τους λόγους που δεν είμαι χαρούμενη με αυτή τη - θετική κατά τα άλλα - εξέλιξη) και μου λένε «Δεν είσαι ευγνώμων με τίποτα».

5 λέξεις που με «διέλυσαν».

Όλα γύρω μας «τρέχουν» τόσο γρήγορα και δε μας αφήνουν να αντιληφθούμε το πιο σημαντικό δεδομένο που έχουμε: πως έχουμε την ευκαιρία να ζούμε!

«Δεν αντέχω άλλο», «Γιατί να μου συμβεί εμένα αυτό;», «Όχι πάλι»… Πόσες φορές είπες αυτές τις φράσεις μέσα στο 2019; Πόσες φορές λες αυτές τις φράσεις την ημέρα; Δεν έχει σημασία αν το «αυτό» είναι κάτι σημαντικό ή ασήμαντο, γιατί, πόσες φορές, όταν σκέφτηκες ξανά «αυτό», με καθαρό μυαλό, είδες πως, τελικά, μπορούσε να επιλυθεί, να σκεφτείς πως τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, ή έστω να το αποδεχτείς;

Κοίτα τώρα έξω από το παράθυρό σου. Για να έχεις παράθυρο, σημαίνει ότι έχεις σπίτι, αυτοκίνητο, δουλειά, ασχολίες. Θαύμασε το γαλάζιο του ουρανού, τα σχήματα που φτιάχνουν τα σύννεφα, νιώσε τον ήλιο στο δέρμα σου. Μύρισε. Δες τα λουλούδια, τα δέντρα, τα ζώα, τα πουλιά. Κοίτα τα φώτα, τα κτήρια, τα χρώματα, τα δισεκατομμύρια αστέρια στον ουρανό. Γιατί τα εκτιμάς τόσο σπάνια; Έχεις υγεία, οικογένεια, φίλους, ανθρώπους που σε αγαπούν. Έχεις τόσα πολλά για τα οποία θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων. Έχεις ζωή.

Κι εσύ τι κάνεις αντί να τη ζήσεις; Μεμψιμοιρείς, γκρινιάζεις, αγχώνεσαι, απογοητεύεσαι με την πρώτη αναποδιά. Αφήνεις τα μικρά να μοιάζουν μεγάλα και επιλέγεις να κάνεις την καθημερινότητά σου ρουτίνα. Κοιτάς το ρολόι. «Να φύγει κι αυτή η ώρα, να φύγει κι αυτή η ημέρα, να έρθει το αύριο και πάλι φτου κι απ’ την αρχή». Και αύριο; Τι θα κάνεις αύριο; Θα το αφήσεις κι αυτό να περάσει, αφήνοντας εκκρεμότητες για μεθαύριο, ευκαιρίες για «κάποια άλλη στιγμή», πράγματα που θέλεις να κάνεις άπρακτα, λόγια που θέλεις να πεις ανείπωτα.

Κάθε δύση είναι ένας μικρός θάνατος. Αυτό να καταλάβεις.

Αν θέλεις, λοιπόν, φέτος να κάνεις μια αλλαγή, γίνε ευγνώμων. Γίνε ευγνώμων με όσα έχεις. Τα απέκτησες. Είναι δικά σου. Γίνε ευγνώμων με τον εαυτό σου, με όλα όσα έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα, με όλα όσα θα καταφέρεις αργότερα. Γίνε ευγνώμων με την υγεία σου, με τα παιδιά σου, με τους ανθρώπους σου. Είσαι εδώ… Ζήσε, επιτέλους, αυτό το «εδώ»!

Πες όλα εκείνα τα «ευχαριστώ» που δεν είπες πέρυσι, ακόμη και τα πιο μικρά για σένα. Τα «συγγνώμη» - τα αληθινά, όμως, ε - που ήθελες να πεις, αλλά δεν μπόρεσες μέσα στο 2019. Πες τα «σ’ αγαπώ» σου στους ανθρώπους που θεωρείς πως τα αξίζουν. Κι αν δεν καταφέρεις ποτέ να τους τα πεις;

Ζήσε τη ζωή σου σα να μην έχεις άλλη ευκαιρία. Γιατί, ξέρεις κάτι; Δεν έχεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια