Μαρία Ελένη Νικηφόρου

Ο λόγος που πρέπει να βγάλεις αμέσως την τηλεόραση από την πρίζα

Ή αλλιώς "όταν η ανθρώπινη βλακεία αποκτά δημόσια φωνή"

Δεν βλέπω τηλεόραση. Γενικά. Ειδικά, επιλεγμένες εκπομπές της τηλεόρασης μέσω διαδικτύου. Κι αυτό γιατί, επιλέγω να προστατεύσω, κατά κάποιο τρόπο, τον εαυτό μου από την ανθρώπινη βλακεία που, πάρα πολύ συχνά, αποκτά φωνή δημοσίως σε αυτό το Μέσο Ενημέρωσης (;).

Βέβαια, όσοι κάνουν το ίδιο με εμένα, δεν μπορούν να θωρακιστούν άπαξ και δια παντός έναντι της ανθρώπινης βλακείας που πρωταγωνιστεί καθημερινά στη μικρή οθόνη, γιατί, υπάρχει και το διαδίκτυο, το οποίο, θέλοντας και μη, σου «πετάει» κάποια αποσπάσματα και σε αφήνει με την απορία γιατί κάποιοι άνθρωποι που, κανονικά, θα έπρεπε να κάνουν κάποια άλλη δουλειά, αποκαλούνται δημοσιογράφοι, βγαίνουν στο «γυαλί» και επηρεάζουν δεκάδες άλλους ανθρώπους.

Τα παραδείγματα; ΑΜΕΤΡΗΤΑ. Όμως, τώρα θέλω να μιλήσω για το φαινόμενο «Γιώργος Λιάγκας».

Ειλικρινά, δεν έχω διαβάσει το βιογραφικό του και, ειλικρινά, αυτή τη στιγμή, διόλου με αφορά. Αυτό που με αφορά είναι πως αυτός ο άνθρωπος δεν έχει συναίσθηση (ούτε και ενσυναίσθηση) της επιρροής ενός δημοσιογράφου, της επιρροής της τηλεόρασης και των ΜΜΕ, εν συνόλω. Ή μάλλον, έχει πλήρη συναίσθηση της επιρροής του, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο.

Αφορμή για όλο αυτό; Η κατάπτυστη παρουσίαση ενός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας μέσα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα (μετά θέλουμε και άσυλο!). Ο εν λόγω δημοσιογράφος (;) - είπαμε, δεν έχω διαβάσει το βιογραφικό του - και η λοιπή του ομάδα αποφάσισε να παρουσιάσει ένα τέτοιο περιστατικό με τρόπο χιουμοριστικό, ανούσιο, χλευαστικό, κυνικό και, με μια λέξη, επονείδιστο.

Μετά τα πονηρά γελάκια και τις σάχλες που ακούγονταν στον «αέρα» μιας εκπομπής που προβάλλεται το μεσημέρι (και θα μου πείτε τα παιδάκια δεν περιμένουν να δουν το Λιάγκα για να πάρουν τέτοια παραδείγματα, αλλά αυτό θα το σχολιάσω σε επερχόμενο post) και μιας εκπομπής που - (καλώς ή) κακώς - βλέπουν εκατοντάδες άνθρωποι, ο τύπος δε δίστασε να απαγορεύσει να πετάξουν νερό στην πλάτη της συμπαρουσιάστριάς του, προκειμένου το θέαμα να γίνει ακόμη πιο γελοίο - λες και δεν ήταν ήδη!

Και θα μου πείτε «και τι έγινε;», «πως κάνεις έτσι»… Κάνω έτσι, γιατί είναι τουλάχιστον τρομακτικό,  για μια κοινωνία να αφήνει έναν άνθρωπο που έχει δημόσιο λόγο να προβάλλει κατά αυτόν τον τρόπο ένα περιστατικό έμφυλης βίας! Είναι τουλάχιστον τρομακτικό να διακωμωδείται ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης! Γιατί; Γιατί, μαθαίνουμε σιγά - σιγά σαν κοινωνία να προσπερνάμε, να λέμε «έλα μωρέ…», να γινόμαστε αδιάφοροι, κυνικοί, να γελάμε αντί να προβληματιζόμαστε...

Και θα μου πείτε «ο Λιάγκας φταίει;»… Ναι! Φταίει και ο Λιάγκας, γιατί έχει δημόσιο λόγο, γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να τον παρακολουθούν, γιατί δεν τον σταμάτησε κανείς όταν, πριν από λίγους μήνες, είπε «Πρέπει αυτή (σσ. παίκτρια του “Greece’s Next Top Model”) να πει στον εαυτό της ότι είναι υπέρβαση να βγαίνει, να αλειφτεί με λάδι, να είναι υγρή και να είναι στην παραλία σα να είναι ας πούμε της Greenpeace η διαφήμιση;… Εγώ να τη δω γυμνή με τα παραπάνω κιλά στην παραλία; Τι πάει να πει; Δε θέλω να τη δω… Ότι είμαι παραπάνω κιλά και κλαίω που κυλίστηκα με το λίπος στην παραλία, δεν το καταλαβαίνω.», που αυτό είναι μία άλλη - μεγάλη - ιστορία…

Τελικά, τι είναι χειρότερο; Ότι άνθρωποι σαν το Γιώργο Λιάγκα βρίσκονται στην τηλεόραση, ή ότι εμείς συνεχίζουμε αμέριμνοι να τους παρακολουθούμε;

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια