Πραγματικά ντροπή για την ανικανότητά τους

Απόψεις
Πραγματικά ντροπή για την ανικανότητά τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είδαμε; Τους πάντες στην αρχή μετά τον σεισμό να κατεβαίνουν στο Αρκαλοχώρι συνοδευόμενοι από κάμερες και να εξαγγέλλουν λύσεις που ποτέ δεν είδαμε

Ναι, μετά από 16 και πλέον μήνες κινούνται, λέει, οι διαδικασίες για να ανοίξει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Θα μου πεις, γιατί να βιαστούμε; Μερικοί εκατοντάδες πολίτες έχασαν τα σπίτια τους, μαθητές κάνουν μαθήματα σε “κουτιά”, η οικονομική ζωή δοκιμάζεται και την ίδια ώρα μια οικογένεια εξακολουθεί να θρηνεί τον άνθρωπό της που χάθηκε στα συντρίμμια. Από το αρμόδιο υπουργείο διαπίστωσαν πως η διαδικασία είναι πολύ αργή και την ίδια ώρα από τους 1.400 φακέλους που έχουν κατατεθεί μόλις 5 έχουν διεκπεραιωθεί.

Ναι, αυτό είναι το ελληνικό κράτος που διαχρονικά αξιολογεί λάθος την κατάσταση που επικρατεί σε περιοχές που έχουν “λαβωθεί” ανεπανόρθωτα από φυσικές καταστροφές.

Τι είδαμε; Τους πάντες στην αρχή μετά τον σεισμό να κατεβαίνουν στο Αρκαλοχώρι συνοδευόμενοι από κάμερες και να εξαγγέλλουν λύσεις που ποτέ δεν είδαμε.

ΟΚ, θα μου πεις, “ψιλά γράμματα” όσο δεν “ανοίγει μύτη”... Ποιος ενδιαφέρεται για αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν σπίτια και καταστήματα; Ποιος ενδιαφέρεται για τους μαθητές που κάνουν μάθημα για τα... “μάτια του κόσμου”; Αλλά το πιο τραγικό... Ποιος ενδιαφέρεται για την οικογένεια του νεκρού; Το μόνο που ενδιαφέρει είναι έστω και στο παρά πέντε να μη χαθούν τα ψηφαλάκια... Μόνο που οι υπερήφανοι πολίτες των σεισμόπληκτων περιοχών σίγουρα δεν έχουν “κοντή” μνήμη. Άλλωστε, είναι υποχρέωσή τους να μην έχουν “κοντή” μνήμη. Από την άλλη, οι τοπικοί άρχοντες πρώτου και δευτέρου βαθμού είναι, λέει, εγκλωβισμένοι στο αθηνοκεντρικό κράτος.

Όχι, κύριοι, αυτό είναι μια δικαιολογία διαχρονική... Άλλωστε το παράδειγμα της Εύβοιας για γρήγορες διαδικασίες αποτυπώνει πως όταν υπάρχει πραγματική θέληση οι λύσεις δίνονται και γρήγορα.

Δεκαέξι και πλέον μήνες μετά τον σεισμό, αυτοί που αποφασίζουν έχουν περπατήσει στο Αρκαλοχώρι και τα υπόλοιπα “χτυπημένα” από τον σεισμό χωριά. Έχουν ακούσει πραγματικά τους κατοίκους που “ουρλιάζουν” με αξιοπρέπεια για τη δραματική καθημερινότητά τους. Βέβαια το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα για να υπάρχουν προβολείς και την ίδια ώρα οι “βολεμένοι” της εξουσίας προσβάλλουν και φωνασκούν γιατί χαλάει η εικόνα των αψεγάδιαστων πολιτικών.

Άραγε με τι μούτρα θα πάνε προεκλογικά στην περιοχή; Εκτός και αν εμποδίσουν πάλι τους σεισμόπληκτους να συμμετέχουν σε συζήτηση γι’ αυτούς... χωρίς αυτούς. Άλλωστε το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δυστυχώς αποτύχατε και η ώρα της κρίσης πλησιάσει και μάλλον θα χυθεί μαύρο δάκρυ. Πραγματικά ντροπή για την ανικανότητά τους..!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News