Η κοινωνία σηκώνει τα χέρια ψηλά

Απόψεις
Η κοινωνία σηκώνει τα χέρια ψηλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια εξουσία μπορεί να νομιμοποιήσει τις “αρλούμπες” που ξεστομίζουν ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί, αιρετοί και μη;

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις λέξεις, όταν μάλιστα αναφέρεται σε θέματα που αφορούν τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών αλλά και τη δημόσια υγεία. Ποια εξουσία μπορεί να νομιμοποιήσει τις “αρλούμπες” που ξεστομίζουν ορισμένοι δημόσιοι λειτουργοί, αιρετοί και μη; Από τη μια ο προβληματισμός των πολιτών για την ασφάλεια στους δρόμους από πτώσεις δέντρων και όχι μόνο, και από την άλλη τακτικές στη δημόσια υγεία που απλά μας πάνε πίσω.

Τελικά τι είναι αυτό που αναζητούμε ως πολίτες και αυτά τα “θέλω” πώς μπορούν να θωρακιστούν από τους κυβερνώντες;

Βρισκόμαστε στο 2023 και κάποιοι σηκώνουν το δάκτυλο ακόμα και σε πολίτες αν τολμήσουν να τους κάνουν κριτική... Για τους δημοσιογράφους ούτε λόγος... Εμείς πάντα βρισκόμαστε ενταγμένοι στην κατηγορία “μαύρα πρόβατα”. “Ανεβάζει” ο άλλος το λογύδριό του και την ίδια ώρα στα social media απαντά με θράσος σε πολίτη επειδή πολύ απλά τού έκανε κριτική. Τελικά αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλουμε να μας εκπροσωπούν στον δημόσιο λόγο; Αυτοί είναι οι φωνή μας που την ισχυροποιεί η ίδια η ψήφος μας;

Καλά, για τους αιρετούς πες ότι έχουμε με τη δυνατότητα της λαϊκής ετυμηγορίας να αλλάξουμε τα πρόσωπα... Με όλους αυτούς, όμως, που τοποθετούνται από κυβερνώντες σε θέσεις ευθύνης τι γίνεται;

Ο ένας έχει μπάρμπα στην Κορώνη, ο άλλος είναι κολλητός, ο τρίτος κουμπάρος, και όλοι μαζί έχουν και τη δύναμη του θράσους να κάνουν ό,τι γουστάρουν. Ικανοί κυβερνώντες είναι αυτοί που σε θέσεις ευθύνης επιλέγουν ανθρώπους που μπορούν - και θέλουν κυρίως - με ταπεινότητα να κάνουν κάτι καλό. Θα μου πείτε, είσαι τόσο ρομαντικός; Και θα απαντήσω: προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής και δίκαιος.

Δεν μπορεί κανείς σε αυτό τον τόπο να δείχνει με το δάκτυλό του όλους εκείνους που λένε απλά την άποψή τους και ζητούν το αυτονόητο. Δεν μπορεί ο ένας να πηγαίνει πάνω-κάτω στους διαδρόμους και να ξεστομίζει κακοήθειες και ο άλλος από την ασφάλεια μιας φωτογραφίας να κατεβάζει λογύδρια ζητώντας να τον κρίνει ο λαός. Ως προς τον τελευταίο, αυτό ας το θυμάται και την ημέρα της κάλπης.

Έχουμε “χάσει την μπάλα” ως κοινωνία και οι ίδιοι οι δημόσιοι λειτουργοί δείχνουν τον δρόμο ακόμα και για ακραίες συμπεριφορές όπως αυτή στο Κέντρο Υγείας των Μοιρών. Το 2023 είναι χρονιά αποφάσεων και, επειδή αρκετοί είναι αυτοί που έχουν κοντή μνήμη, ας μάθουν πως “ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”. Έχοντας στο μυαλό μου δύο πρόσφατες περιπτώσεις, ο ένας “διορισμένος καπετάνιος” μάλλον ζει με τη λογική της μονιμότητας και ο άλλος με τη λογική της βιτρίνας. Δυστυχώς, έτσι δουλειά δε γίνεται... Πραγματικά η κοινωνία σηκώνει τα χέρια ψηλά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News