Μάνος Δασκαλάκης

Μήπως ήρθε η ώρα για ανάληψη ευθυνών;

Η νέα «πέτρα του σκανδάλου» στην παραλιακή λεωφόρο είναι η συμβολή με την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Τελικά στα ευτράπελα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου υπάρχουν και νέα κυκλοφοριακά δεδομένα.

Ναι, όλοι γνωρίζαμε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι αυτό στη συμβολή με την οδό Γιαμαλάκη, ακολουθώντας την οδό Μητσοτάκη και καταλήγοντας στην πλατεία 18 Άγγλων, για να απελευθερωθούμε τελικά από το κυκλοφοριακό που μπορεί να μας κρατά στο παράκτιο μέτωπο για πάνω από μισάωρο, κυρίως τις ώρες αυξημένης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, η νέα «πέτρα του σκανδάλου» στην παραλιακή λεωφόρο είναι η συμβολή με την οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Μάλιστα, στις ώρες αιχμής η ουρά των αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς το κέντρο φτάνει στο ύψος του Παγκρήτιου Σταδίου.

Δυστυχώς, αν η άσχημη κατάσταση στην περιοχή συνδυαστεί με το μπλοκάρισμα στη συμβολή με την οδό Γιαμαλάκη, τότε η αναμονή μπορεί να δοκιμάσει τα νεύρα ακόμη και των πιο ήρεμων οδηγών. Η αλήθεια είναι ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας καθημερινός εφιάλτης. Εκεί απαιτείται άμεσος σχεδιασμός για να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή μια ουσιαστική λύση δεν υπάρχει και όσο αυτό δεν είναι εφικτό, οδηγοί, πεζοί αλλά και μόνιμοι κάτοικοι θα εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές τους σε ένα παράκτιο μέτωπο που είναι απλά τραγικό.

Άραγε θα γίνει κάτι ή πολύ απλά θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα ακόμα κυκλοφοριακό πρόβλημα σε αυτή την πόλη που λέγεται Ηράκλειο;

Θα μου πεις, το Ηράκλειο είναι μεγαλούπολη και συμβαίνουν αυτά. Ναι, ρε παιδιά, όμως αυτή τη δικαιολογία ξέρετε πόσα χρόνια την ακούμε;

Ας βρούμε λοιπόν μια λύση. Αυτή η λύση δεν απαιτεί μόνο την κριτική σε αυτούς που μπορούν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις. Πρέπει και όλοι εμείς να βοηθήσουμε ουσιαστικά, διορθώνοντας τον τρόπο που λειτουργούμε μπροστά στο τιμόνι. Ναι, στο παράκτιο μέτωπο της πόλης έχουμε φτάσει στο σημείο οι περισσότεροι να θεωρούμε ότι οι πεζοί αλλά και οι ποδηλάτες δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα. Ειδικά αυτοί που προσπαθούν να διασχίσουν κάθετα τον δρόμο στο ύψος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας πρέπει να έχουν Άγιο για να μην παρασυρθούν. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι ενοχλούνται οι οδηγοί όταν κάποιοι πεζοί θέλουν να περάσουν απέναντι. Αυτά μόνο σε αυτή τη χώρα!

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να βάλουμε νερό στο κρασί μας; Μήπως ήρθε η ώρα να τη δούμε αλλιώς; Μήπως ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε όλοι μαζί στη λύση;

Αυτή η πόλη είναι εγκλωβισμένη από παντού με κυκλοφοριακές μελέτες και συμπεριφορές που έχουν μείνει στον προηγούμενο αιώνα. Όσο λοιπόν όλοι μας ακολουθούμε τη λογική του Πόντιου Πιλάτου, τόσο περισσότερο αυτή η πόλη θα γίνεται... σάκος του μποξ. Μήπως ήρθε η ώρα για ανάληψη ευθυνών;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια