Οι πράξεις ουσίας είναι αυτές που μετράνε!

Απόψεις
Οι πράξεις ουσίας είναι αυτές που μετράνε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γράφει ο Μάνος Δασκαλάκης

Είναι από αυτές τις φορές που λες ότι η δύναμη της προσφοράς των απλών πολιτών είναι αυτή που κάνει τη διαφορά κάθε φορά που μια δοκιμασία πλήττει μια περιοχή. Ο σεισμός στην Κρήτη έφερε στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά τη δυναμική του ελληνικού φιλότιμου, που ναι, και σε αυτή την περίπτωση κάνει τη διαφορά.

Για να τα πούμε και κυρίως όμως να τα γράψουμε όπως είναι ουσιαστικά, οι πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας έρχονται να καλύψουν αυτό που από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να κάνει η ίδια η Πολιτεία, που πολλές φορές επαναπαύεται γνωρίζοντας πολύ καλά τη δύναμη της προσφοράς αυτού του λαού. Μάλιστα, οι πολίτες που βοηθούν τους σεισμόπληκτους εδώ και μία εβδομάδα απέδειξαν πόσο γρήγορα μπορεί να στηθεί ένας μηχανισμός στήριξης και βοήθειας με δυνατά αντανακλαστικά, κάτι που φαίνεται διαχρονικά να μη διαθέτει η εκάστοτε επίσημη Πολιτεία.

Πολύ απλά, πώς γίνεται οι ίδιοι οι πολίτες να αφήνουν στην άκρη τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολύ απλά να βοηθούν ουσιαστικά, με ανθρωπιά και κυρίως με δυναμική. Πώς γίνεται μέσα σε χρόνο ντε-τε να συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης και πολύ πιο γρήγορα από την ίδια την Πολιτεία να φτάνουν σε αυτούς τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.

Ναι, είναι σπουδαίο αυτό που κάνουν οι άνθρωποι αυτού του τόπου, με σημείο αναφοράς τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τους σεισμούς και μέσα σε λίγα λεπτά έχασαν τα πάντα. Ναι, έχασαν τα πάντα, και αυτό εκεί στην Αθήνα πρέπει να το καταλάβουν. Άλλωστε, το έργο το έχουν δει πολλές φορές στο Μάτι, στη Μάντρα, στην Εύβοια και τώρα στην Κρήτη - και στις περυσινές πλημμύρες και τώρα με τους σεισμούς.

Όσα χρόνια είμαι δημοσιογράφος έχω κουραστεί να βλέπω αυτή τη δυσκαμψία της επίσημης Πολιτείας, που στις φυσικές καταστροφές πρέπει να έχει έναν μηχανισμό που να ενεργοποιείται άμεσα για να δημιουργήσει την αίσθηση της ουσιαστικής στήριξης στους δοκιμαζόμενους πολίτες. Έχω κουραστεί να ακούω υποσχέσεις μέσα από τα αθηναϊκά media, που μόλις θεωρήσουν ότι η περιοχή δε σηκώνει άλλο κανιβαλισμό, σβήνουν τα φώτα της προβολής.

Άραγε πόσο πιο γρήγορα θα αντιδρούσε η Πολιτεία αν τα ηνία σε νευραλγικές υπηρεσίες τα αναλάμβαναν άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν ανάγκες;

Οι άνθρωποι στους Δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων μέσα από αυτή τη δοκιμασία επέδειξαν τη δύναμη ψυχής που διαθέτουν. Αυτή τη λεβεντιά που κάνει πάντα τη διαφορά, που παρά τον πόνο κρατούν το χαμόγελό τους μέσα από τα δάκρυα. Είναι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι που δε σταματούν να λένε «ευχαριστώ» προς τους συμπολίτες τους που βοηθούν όπως μπορούν. Αυτούς του ανθρώπους η επίσημη Πολιτεία πρέπει τώρα να τους βοηθήσει και να σκεφτεί ότι η ανθρωπιά είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Στους δοκιμαζόμενους πολίτες των σεισμών... μόνο σεβασμός και πράξεις. Αλλά πράξεις ουσίας! Οι πράξεις ουσίας είναι αυτές που μετράνε!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News