Μάνος Δασκαλάκης

Μπορούμε να ακούσουμε την νεολαία;

Ουσιαστική «ανάσα» στο νέο ξεκίνημα των πανεπιστημίων της χώρας αποτελεί η επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση

Μόνο ως μια ουσιαστική “ανάσα” στο νέο ξεκίνημα των πανεπιστημίων της χώρας αποτελεί η επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση. Ναι, ίσως ακουστεί ρομαντικό, όμως τα νέα παιδιά μπορούν και πάλι να ονειρεύονται, παρά τις δύσκολες της πανδημίας αλλά και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν, για την εύρυθμη λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μάλιστα, για τα παιδιά που πέρυσι κατάφεραν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ χωρίς να περάσουν το κατώφλι των πανεπιστημίων λόγω κορωνοϊού είναι ένα πραγματικό δώρο, καθώς οι συνθήκες αυτές σήμερα διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα στα πανεπιστήμια, αφού για δύο ολόκληρες χρονιές - την περυσινή αλλά και τη φετινή - ουσιαστικά οι πρωτοετείς φοιτητές διπλασιάστηκαν. Επειδή κάποιοι από εμάς έχουμε περάσει από αυτή τη διαδικασία, καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι φέτος τα παιδιά που κατάφεραν τον στόχο τους μαζί με τους επιτυχόντες της προηγούμενης χρονιά επιτέλους θα καθίσουν στα πανεπιστημιακά έδρανα και θα πάρει επιτέλους “σάρκα και οστά” το όνειρό τους.

Το ότι, επίσης, οι φοιτητές επιστρέφουν στις φοιτητουπόλεις, αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που προκαλεί μια ουσιαστική ανάταση στην ψυχολογία των ίδιων των τοπικών κοινωνιών. Αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό είναι το κίνητρο που δίνεται πλέον σε όλους να αποκτήσει νόημα η ζωή τους και να επανακαθορίσουν τους στόχους τους. Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά αλλά και οι πόλεις του Λασιθίου άρχισαν να αποκτούν ξανά ζωντάνια και κινητικότητα όσον αφορά στην εύρεση σπιτιών, ενώ τα φοιτητικά στέκια άρχισαν πάλι να αποκτούν ζωή. Μάλιστα, η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών, αλλά και των καθηγητών, αποτελεί ένα στοιχείο που δείχνει πόσο πολύ θέλει η ακαδημαϊκή κοινότητα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Να πάρει ξανά τη ζωή στα χέρια της και να γεμίσει με όνειρα τις στρατιές των αυριανών επιστημόνων αυτής της χώρας.

Η αλήθεια είναι ότι το φετινό φθινόπωρο είναι καλύτερο σε σχέση με το περυσινό, με την ευχή όλων να διατηρηθεί έτσι χωρίς παρεκτροπές. Όσο τα νέα παιδιά ελπίζουν και αποκτούν κίνητρα, τόσο ακόμα και η διαχείριση της πανδημίας γίνεται πιο αποτελεσματική, με σημείο αναφοράς μια καλύτερη ψυχολογία. Ναι, τα πανεπιστήμια άρχισαν πάλι να γεμίζουν, όπως και τα σχολεία, στοιχείο που αποτυπώνει ότι η ανθρώπινη οντότητα προσαρμόζεται σε αυτές τις συνθήκες. Ευχή όλων είναι πολύ γρήγορα να επιστρέψουμε σε αυτό που πριν από μερικά χρόνια κάποιοι μπορεί να το χαρακτήριζαν ανούσιο και βαρετό. Η νεολαία μέσα από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα είναι έτοιμη να μας... “ξανακλείσει το μάτι” στέλνοντας το μήνυμα πως καμία πανδημία δεν μπορεί να στερήσει την ελπίδα για το μέλλον. Το ζητούμενο είναι... μπορούμε να την ακούσουμε;

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια