Ντροπή γι’ αυτές τις λογικές

Απόψεις
Ντροπή γι’ αυτές τις λογικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κουλτούρα μας γύρω από τα αδέσποτα, δυστυχώς, πολλές φορές μας κάνει ρεζίλι παντού

Λέω να σταματήσω να κριτικάρω τις συμπεριφορές των πολιτών στους δρόμους, όμως δυστυχώς κάθε φορά που μπαίνεις στη διαδικασία να κάνεις μια βόλτα στην πόλη, αυτό που μένει ως λογική είναι ότι ο καθένας λειτουργεί με βάση της “βολή” του, που λένε και στο χωριό μου.

Η κουλτούρα μας, δυστυχώς, πολλές φορές μάς κάνει ρεζίλι παντού, όταν πολύ απλά δεν έχουμε μάθει εδώ και χρόνια να σεβόμαστε τον συμπολίτη μας, τον γείτονά μας, αλλά κυρίως τον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι φορές που δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί όλοι μας επιτρέπουμε στους ψευτόμαγκες να κάνουν αυτό που γουστάρουν, επειδή πολύ απλά έτσι έμαθαν από το ίδιο τους το σπίτι. Αρεσκόμαστε να μιλάμε για τη λεβεντιά μας, και αυτό βεβαίως είναι χαρακτηριστικό της πλειοψηφίας των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν τον υπερήφανο τόπο.

Το περιστατικό στο οποίο θα αναφερθώ δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται στο Ηράκλειο. Ναι στο Ηράκλειο του 2021, πολίτης επιτέθηκε φραστικά σε συμπολίτη του επειδή φροντίζει με τροφή και νερό τα αδέσποτα στη γειτονιά του. Το πιο τραγικό είναι ότι η κυρία από το μπαλκόνι της απείλησε τον κύριο ότι θα τον καταγγείλει στον Δήμο επειδή προσφέρει τροφή στα αδέσποτα. Ναι, καλά διαβάσατε, στο Ηράκλειο υπάρχουν άνθρωποι που την ανθρωπιά άλλων πολιτών τη χαρακτηρίζουν ως παρανομία, που απαιτεί και τιμωρία. Μάλιστα, η τύπισσα από το μπαλκόνι ακόμα και όταν δέχτηκε παρατήρηση από άλλον πολίτη, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι το να ταΐζεις αδέσποτα είναι παρανομία. Πόση έλλειψη ανθρωπιάς και κυρίως πόσο θράσος από αυτή την κατηγορία των πολιτών, που λειτουργεί με βάση τη στενομυαλιά και ίσως πασπαλισμένη με αρκετή κακία!

Αντιλαμβάνομαι τη λογική ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι το ίδιο, όμως εδώ μιλάμε για εξωφρενικές λογικές, που έχουν να κάνουν με την ίδια την ανθρώπινη οντότητα.

Άλλωστε, αυτά τα ζώα βρέθηκαν στον δρόμο απ’ όλους εμάς που κατά καιρούς δηλώνουμε την αγάπη μας στα ζώα, χωρίς να γνωρίζουμε ότι έχουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τη φροντίδα τους.

Ευτυχώς βέβαια που σε αυτόν τον τόπο οι λογικές αυτές εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία, που όμως προκαλεί τη σύγχυση των πολιτών που κάνουν το αυτονόητο. Άλλωστε, η συμπεριφορά μας απέναντι στα αδέσποτα μάς έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές σαν «απάνθρωπους» μέσα από τα ρεπορτάζ που κάνουν τον γύρο της χώρας.

Δυστυχώς, όσο αναμεσά μας υπάρχουν αυτοί που στήνουν καβγάδες επειδή άλλοι άνθρωποι φροντίζουν τα αδέσποτα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Επειδή λοιπόν πρέπει να καταλάβουν ότι η δική τους λογική δεν είναι η σωστή, ας μάθουν ότι η ανθρωπιά έχει χαρακτηριστικά αξιοπρέπειας. Απλά ντροπή γι' αυτές τις λογικές...

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News