Μάνος Δασκαλάκης

Φταίνε οι πάντες… εκτός από εμάς

Η τουριστική περίοδος μπορεί να έχει ξεκινήσει, ωστόσο ακόμα δεν έχουν καταγραφεί τα πρώτα συμπεράσματα

Η τουριστική περίοδος μπορεί να έχει ξεκινήσει, ωστόσο ακόμα δεν έχουν καταγραφεί τα πρώτα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να γίνουν ένα ουσιαστικό εργαλείο για εκτιμήσεις της σεζόν. Αυτό όμως που σίγουρα παραμένει σταθερό είναι πως εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν άλυτα ανοικτά ζητήματα που αφορούν την τουριστική μας βιομηχανία και όμως εξακολουθούν να επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.

Σίγουρα είναι πολύ θετικό που τα lockdowns αποτελούν παρελθόν, με την επιστροφή στη μερική κανονικότητα να φέρνει πίσω και τις κακές μας συνήθειες, και μάλιστα πιο διογκωμένες από ποτέ. Ναι, στο Ηράκλειο του 2021 υπάρχουν ακόμα οδηγοί που κορνάρουν στον πεζό όταν προσπαθεί να διασχίσει τη διάβαση. Υπάρχουν ακόμα πεζοί που πρέπει να ρωτήσουν με νεύμα τον οδηγό αν μπορούν να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου, αλλά και πολίτες που πρέπει να παλέψουν για τη θέση ΑμεΑ ακόμα κι αν βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο. Άραγε ποια αγωγή και κουλτούρα είναι αυτή που κυριεύει το μυαλό ορισμένων οδηγών, που χωρίς ίχνος σεβασμού νομίζουν ότι είναι οι αρχηγοί μιας αγέλης που πρεσβεύει την ντροπή;

Δε θα κάνω τη χάρη σε ορισμένους λέγοντας πάλι τη φράση για μειοψηφίες, μιας και το ποσοστό αυτών των οδηγών μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία, σίγουρα όμως είναι πολλοί και κάθε χρόνο και πολλαπλασιάζονται. Το πιο τραγικό είναι να βλέπεις μπροστά στο τιμόνι νεαρούς άνδρες και γυναίκες, που θα έπρεπε κανονικά να πρεσβεύουν μια νέα κουλτούρα, και όμως απλά συνεχίζουν αυτό που παγίωσαν οι παλαιότεροι.

Και ερχόμαστε στο κομμάτι της Πολιτείας. Εδώ δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω, μιας και η Πολιτεία κάνει πολύ καλά αυτό που ξέρει χρόνια. Έχοντας σαν “καραμέλα” τις ελλείψεις και το αθηνοκεντρικό κράτος, που πάντα μειώνει την “περιφέρεια”, απλά ανέχεται και ίσως διογκώνει το ίδιο το πρόβλημα. Στην αρχή του κειμένου αναφέρθηκα στον τουρισμό, εδώ όμως υπογραμμίζω και το δικό μου ατόπημα. Κάθε φορά που θέλουμε να καυτηριάσουμε κάτι, αναφερόμαστε στην πιθανή εικόνα που λαμβάνουν οι ξένοι από τα δικά μας κακώς κείμενα, λες και τον χειμώνα σε αυτόν τον τόπο δεν κινείται κανένας. Ακούμε για τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία του κορωνοϊού, αν κανείς όμως κινηθεί στο Ηράκλειο, θα παρατηρήσει ότι η πλειοψηφία των τουριστών δε φορά μάσκα. Μήπως θα έπρεπε να ενημερωθούν από τα ξενοδοχεία τους για το τι ισχύει στη χώρα μας;

Δεν αρκεί, κύριοι του τουρισμού, να φωνάζουμε για τη βιομηχανία μας και το γρήγορο άνοιγμα, αν δεν ενημερώσουμε και τους επισκέπτες μας για το τι ισχύει στη χώρα. Τελικά σε αυτή τη χωρά φταίνε οι πάντες εκτός από εμάς!

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια