Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά

Απόψεις
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μεγάλο στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν για την Κρήτη

Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Και, ναι, η τουριστική σεζόν του 2021 είναι γεγονός! Άραγε, είχαμε ποτέ σκεφτεί ότι η τουριστική Κρήτη θα μπορούσε να σταθεί όρθια σε δύο back του back θερινές περιόδους εν μέσω πανδημίας; Σίγουρα η απάντηση είναι “όχι”... Και γιατί το αναφέρω αυτό;

Μα πολύ απλά, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε πόσο ασήμαντα ήταν τα προβλήματα που προέκυπταν με φόντο τον τουρισμό σε μια κανονική περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτοι τουρίστες κατέφτασαν στην Κρήτη, που βρίσκεται και φέτος αντιμέτωπη με ένα σπουδαίο στοίχημα, το οποίο δεν είναι άλλο από το να τα καταφέρει χωρίς να διαταραχθεί το υπέρτατο αγαθό της ανθρωπότητας, η δημόσια υγεία.

Ναι, πάντα αυτός ο τόπος θα είναι ο παράδεισος για κάθε πολίτη άλλης χώρας που θέλει να ταξιδέψει μαζί με το μυαλό και την ψυχή.

Είναι στιγμές που νιώθω έντονα το αίσθημα της τύχης επειδή ζούμε σε αυτό τον τόπο, που τα καλοκαίρια γίνεται μια μοναδική όαση ικανή να σε κάνει να ξεχάσεις την πανδημία και ό,τι άλλο κακό συμβαίνει στον κόσμο.

“Εδώ λοιπόν σε θέλω μάστορα”... Αυτό το καλοκαίρι μπορούμε να ξεχάσουμε την πανδημία; Και αν ναι, τι είναι αυτό που μπορεί να μας πάει εντελώς πίσω;

Δυστυχώς, όσο και αν η διάθεση ανεβαίνει λόγω των καιρικών συνθηκών, το μυστικό είναι να μην ξεχάσουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα που ζούμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο στοίχημα για να καταφέρουμε να θωρακίσουμε την ίδια την υγεία μας.

Επειδή αρεσκόμαστε σε αυτή τη χώρα να πιστεύουμε ότι για όλα φταίνε οι πολίτες, πρέπει να κατανοήσουμε απόλυτα πως, όπως εμείς, έτσι και οι επισκέπτες μας έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στον τόπο και τους πολίτες που τους φιλοξενούν.

Έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές σε γραφόμενά μου τον όρο “τουριστική υποδούλωση”, η οποία σχετίζεται με τη λογική ορισμένων ανθρώπων του τουρισμού πως ακόμα και η ανομία κάποιων τουριστών πρέπει να είναι συνυφασμένη με τη δική μας ανοχή. Πέρυσι βλέπαμε τουρίστες παντού χωρίς μάσκα και Έλληνες να τρώνε πρόστιμα για κάτι ανάλογο.

Η πρόκληση είναι μία: Οι άνθρωποι του τουρισμού πρέπει να χαράξουν ξεκάθαρα τις “κόκκινες γραμμές” απέναντι στους πελάτες τους και να τους καταστήσουν με σαφήνεια ότι τα πράγματα και στην Κρήτη είναι ακριβώς τα ίδια όπως και στις δικές τους πατρίδες. Ευτυχώς η πλειοψηφία των τουριστών μας αυτό το αντιλαμβάνεται απόλυτα, όμως και η μειοψηφία αυτό πρέπει να το καταλάβει.

Ως Έλληνες αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα όλοι μαζί. Ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπους διασκέδασης για να σώσουμε όλα όσα έχουμε κατακτήσει. Μάλιστα αυτή η προσπάθεια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να τιναχτεί στον αέρα, γιατί διαχρονικά μερίδα της τουριστικής μας βιομηχανίας φοβάται μη χάσει τον τουρίστα που πολλές φορές λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από ό,τι στη χώρα του.

Το στοίχημα λοιπόν πρέπει να κερδηθεί... Με τη διαφορά ότι όλοι αυτοί που ασχολούνται με τον τουρισμό πρέπει να θωρακίσουν την ίδια την ανάγκη των τοπικών κοινωνιών να μη χάσουν το υπέρτατο αγαθό που δεν είναι άλλο από την υγεία. Αυτό πρέπει να είναι και το διακύβευμα. Άλλωστε οι αριθμοί έχουν αποδείξει ότι σημασία δεν έχει το πόσοι θα έρθουν, άλλα πόσοι θα σεβαστούν τον τόπο αυτό.

Τα γραφόμενά μου δεν είναι υπόδειξη ούτε κριτική στους φορείς του τουρισμού και στους επισκέπτες μας. Είναι ανάγκη να υπογραμμίσω πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Καλή τουριστική σεζόν!

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News