Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

Απόψεις
Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η Εβδομάδα των Παθών μέσα σε μια χρονιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνετα... χρονιά των παθών

Χρονιά γεμάτη δυσκολίες, ανασφάλειες και φόβους, που γεννά η ίδια η πανδημία σε ολόκληρο τον κόσμο. Για δεύτερη χρονιά καλούμαστε να γιορτάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα σε καθεστώς περιορισμών, μιας και ο κορωνοϊός έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας. Αλήθεια, έχουμε σκεφτεί πόσο “τέλεια” είναι αυτή η τιμωρία που βιώνουμε όσον αφορά την ανθρωπότητα;

Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, γιατί πολύ απλά υπάρχει ο φόβος της διασποράς. Αυτό που με τρομάζει όμως ακόμα περισσότερο είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να συμβιβάζονται απόλυτα με αυτήν την πραγματικότητα, θεωρώντας ότι όλα είναι κανονικά. Βεβαίως και δεν αναφέρομαι στην τήρηση των μέτρων, που είναι επιβεβλημένη και αυτό δε σηκώνει καμία συζήτηση. Αναφέρομαι στις συμπεριφορές εκείνες ανθρώπων που αναθεματίζουν τα πάντα στη λογική της συνωμοσίας και συμπεριφέρονται εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Πρέπει ορισμένοι επιτέλους να κατανοήσουν ότι η ελευθερία του κάθε ανθρώπου σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου, και αυτό πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς κάθε λογικού πολίτη. Βεβαίως και η κόπωση είναι αυτή που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Βεβαίως και οι νέοι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη της εξωστρέφειας, της συνύπαρξης, του μοιράσματος εμπειριών, αλλά και όλων εκείνων των χαλαρών στιγμών που έχει ανάγκη κάθε άνθρωπος. Σε αυτή την Εβδομάδα των Παθών ας σκεφτούμε τη δοκιμασία που ζούμε, με την ευχή όταν αυτή ρίξει αυλαία να γίνουμε όλοι και καλύτεροι άνθρωποι. Δυστυχώς τα δείγματα που λαμβάνουμε μέχρι και τώρα δεν είναι αυτά που θα θέλαμε. Ο κόσμος γίνεται πιο καταθλιπτικός και ίσως πιο επιθετικός. Άνθρωποι που από την αποξένωση βλέπουν παντού “φαντάσματα” να τους κυνηγούν. Βλέπουν θεωρίες συνωμοσίας να τους κατατρέχουν και ταυτόχρονα κρίνουν και επικρίνουν τους πάντες. Ας κατανοήσουμε όλοι ότι σε αυτή τη δοκιμασία είμαστε όλοι μαζί. Κανείς δε βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και το ατόπημα του καθενός μπορεί να γιγαντωθεί και να γίνει ατόπημα με τραγικές συνέπειες για την ίδια την κοινωνία.

Άραγε πόσο δύσκολο είναι αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα να γίνει ο λόγος να γίνουμε και καλύτεροι άνθρωποι και με την Ανάσταση να γεννηθεί ξανά η ελπίδα σε όλη τη χώρα; Δυστυχώς ζούμε το θέατρο του παραλόγου και αυτό που πρέπει όλοι να σκεφτούμε είναι πως, όταν όλο αυτό τελειώσει, τίποτα δε θα είναι το ίδιο... Καλό Πάσχα σε όλους!

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News