Μάνος Δασκαλάκης

«Επικοινωνιακό τρικ ή λανθασμένη τακτική;»

Μήπως ήρθε η ώρα και η Πολιτεία να απαντήσει με πιο ξεκάθαρο τρόπο;

Επικοινωνιακό τρικ ή απλά παραδοχή μιας λανθασμένης τακτικής; Το ερώτημα εύλογο και μάλιστα προσωπικά πιστεύω ότι δε θα απαντηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει “χάσει” λίγο “την μπάλα”, και δικαίως, μιας και προσπαθεί να αντιληφθεί την αλλαγή... πλεύσης αυτών που αποφασίζουν όσον αφορά στη διαχείριση της πανδημίας.

Ναι, είναι γεγονός τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης, παρά το δεδομένο ότι οι μολύνσεις κορωνοϊού εξακολουθούν να “τρέχουν” σε υψηλά επίπεδα. Αν κανείς παρακολουθήσει τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτών στα social media, θα δει πως οι περισσότεροι θέτουν την εύλογη απορία γιατί οι ανακοινώσεις είναι πλέον διαφορετικές κι ενώ η πανδημία “καλπάζει”...

Οι ειδικοί λένε ότι οι αριθμοί θέλουν μια προσεκτική ανάλυση και όχι πανικό. Μόνο που οι πολίτες δεν είναι αναλυτές, απλά ακούν και προσπαθούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Αυτό είναι και το στοιχείο που πρέπει να αντιληφθούν αυτοί που αποφασίζουν.

Δηλαδή, πολύ απλά, πριν από καιρό μάς λέγανε να μείνουμε στο σπίτι και τώρα μας ζητούν να βγούμε σε εξωτερικούς χώρους τηρώντας τα μέτρα και χωρίς συνωστισμό. Ίσως εδώ είναι και το πρόβλημα που δίνει “βουτυράκι στο ψωμί” αυτών που αμφισβητούν τις τραγικές συνέπειες αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Δεν είμαι ειδικός και θα αποφύγω να πάρω θέση στο θέμα της διαχείρισης. Όμως αυτό που θεωρώ ότι μπορώ να σχολιάσω - και γιατί όχι να στηλιτεύσω - είναι ότι επικοινωνιακά μάλλον η βαθμολογία είναι κάτω από τη βάση.

Ναι, δυστυχώς άρχισαν πάλι οι αμφισβητίες να μιλούν με αυτό τον κάθετο τρόπο για την κατάσταση που ζούμε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την πιθανή διασπορά του κορωνοϊού. Εδώ πρέπει κυβερνώντες και ειδικοί να τοποθετούνται με σαφήνεια, να εξηγούν με κατανοητό τρόπο και κυρίως να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να μη στραφεί η πλειοψηφία των πολιτών, μπερδεμένη πλέον, σε άλλους τρόπους διαχείρισης της καθημερινότητας. Το σίγουρο είναι πως η πιστή τήρηση των μέτρων από την πλευρά μας μπορεί να θέσει ανάχωμα στον ιό, μαζί με τους εμβολιασμούς αλλά και την ανοσία όλων εκείνων των συμπολιτών μας που έχουν νοσήσει. Αυτό μάλιστα δε σηκώνει καμία, μα καμία αμφισβήτηση, για να το ξεκαθαρίσω.

Ας ελπίσουμε, μέσα από αυτό το λανθασμένο, κατά τη γνώμη μου, επικοινωνιακό πισωγύρισμα αυτών που προβαίνουν σε ανακοινώσεις, να υπάρξει και ένα μάθημα που θα βγαίνει από αυτή την ανησυχία που προκαλεί η διαφορετικότητα των ανακοινώσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι πολίτες, όλοι εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε και η συντριπτική πλειοψηφία κάνει αυτό που πρέπει όσον αφορά στην ατομική και συλλογική προστασία. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα και η Πολιτεία να απαντήσει με πιο ξεκάθαρό τρόπο... αν πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ ή την παραδοχή μιας λανθασμένης τακτικής;

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια