«Ευχαριστώ» μικρέ Ζαχαρία από τη Λιγόρτυνο

Απόψεις
«Ευχαριστώ» μικρέ Ζαχαρία από τη Λιγόρτυνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Του Μάνου Δασκαλάκη

Είναι αυτές οι στιγμές που αποτυπώνουν τη δύναμη της ανθρωπιάς, αλλά και τον ηρωισμό της επιστήμης.

Ναι, είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους αυτής της χώρας να ξεχωρίζουν, με σημείο αναφοράς την τραγωδία με τον μικρό Ζαχαρία από τη Λιγόρτυνο, που εξακολουθεί να συγκλονίζει όλη την Ελλάδα.

Το φιλότιμο, η λέξη που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε καμία άλλη γλώσσα, απέδειξε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής, ακόμη κι αν ο μικρός άγγελος έφυγε για το δικό του ταξίδι στο φως.

Από τη μια πλευρά η οικογένειά του, που με δύναμη ψυχής αποχαιρέτησε τον μικρό Ζαχαρία, και από την άλλη μια ολόκληρη κοινωνία θρηνεί μαζί της.

Μακάρι ο μικρός ήρωας της Κρήτης να είχε αντέξει και να έφερνε το χαμόγελο ξανά στα χείλη της οικογένειάς του. Είναι αυτός ο θρήνος που "γονατίζει" και τον πιο σκληρό. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μια μάνα και έναν πατέρα που πρέπει να αποχαιρετήσουν το παιδί τους. Ναι, είναι τεράστιο, είναι ασύλληπτο, είναι τραγικό...

Μέσα από αυτή την τραγωδία, πάντως, κατανοήσαμε για μια ακόμη φορά πως στις δομές Υγείας της χώρας μας, που μαστίζονται διαχρονικά από δεκάδες προβλήματα, υπηρετούν μεγάλοι και τρανοί επιστήμονες, που είναι όμως παράλληλα και σπουδαίοι άνθρωποι. Άνθρωποι που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να μην αφήσουν τον μικρό Ζαχαρία να φύγει πριν ακόμα χαρεί τη ζωή. Είναι οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που πολλές φορές στο πρόσφατο αλλά και πιο μακρινό παρελθόν πρωταγωνίστησαν σε απίστευτες και κάποιες φορές τραγικές ιστορίες, που γίνονται ακόμα πιο μεγάλες όταν σε αυτές πρωταγωνιστούν μικρά παιδιά. Στο πρόσωπο του γιατρού από το Κέντρο Υγείας Χάρακα, της γιατρού διασώστριας του ΕΚΑΒ, αλλά και της διοικήτριας της Υ.ΠΕ. Κρήτης αποτυπώνεται αυτό που λέμε ελληνική ψυχή, που έγινε μια δυνατή γροθιά με ένα και μόνο στόχο: τη σωτηρία ενός μικρού ήρωα... του Ζαχαρία από τη Λιγόρτυνο, του Ζαχαρία που πολύ γρήγορα έγινε ο μικρός ήρωας όλης της χώρας.

Από τις δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας, όπως το Κ.Υ. του Χάρακα, μέχρι το ΕΚΑΒ και το ΠΑΓΝΗ, μάθαμε ένα πράγμα: Πως όσο σε αυτές τις δομές υπηρετούν σπουδαίοι άνθρωποι, αυτή η χώρα έχει κάθε ελπίδα να οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον.

Ο μικρός Ζαχαρίας της Κρήτης μπορεί να ταξίδεψε προς τη γη των Αγγέλων, όμως φεύγοντας μας έδωσε ένα τεράστιο μάθημα. Ποιο είναι αυτό; Πως οι ψυχές των ανθρώπων από τα πρώτα λεπτά που έρχονται σε αυτόν τον κόσμο παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Ένα μόνο έχω να πω... η ιστορία του μικρού Ζαχαρία με συγκλόνισε, όπως συγκλόνισε όλη τη χώρα, που σήμερα εξακολουθεί να θρηνεί για τον μικρό ήρωα από τη Λιγόρτυνο. Όλοι μαζί λοιπόν, μικρέ μας ήρωα, θέλουμε να σου πούμε ένα τεράστιο αντίο και ένα πιο μεγάλο ευχαριστώ γιατί μας έμαθες πως η δύναμή σου είναι δύναμη ψυχής!

Καλό ταξίδι, μικρέ ήρωα... σε ευχαριστούμε μικρέ Ζαχαρία. Τώρα απόλαυσε το φως της καθαρής ψυχής σου!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News