Μάνος Δασκαλάκης

Όλοι μαζί... φτάνει πια!

Γράφει ο Μάνος Δασκαλάκης

Η βία διαχρονικά, από όπου και αν προέρχεται, είναι αντιληπτό ότι αρχικά "γονατίζει" ψυχές και ταυτόχρονα διχάζει ολόκληρες κοινωνίες. Άραγε ποιος μπορεί επακριβώς να ορίσει την έννοια της βίας και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Πότε μια συμπεριφορά μπορεί να παραφραστεί ως βία και πόσο εύκολο είναι αυτό να το αναλύσουμε, να το διαχειριστούμε και κυρίως να το αντιμετωπίσουμε;


Η βία είναι δηλητήριο που μπολιάζει τις ψυχές των θυτών και βάζει στο χρονοντούλαπο τις αντιδράσεις των θυμάτων. Επιτέλους στην κοινωνία του 2021 θα έπρεπε να είχαμε ορίσει τις "κόκκινες γραμμές", έτσι ώστε να μην επιτρέπουμε σε κανένα να καταπατά τις ελευθερίες μας.


Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει θεατές σε ένα θέατρο παραλόγου από αυτά που συναντάμε στην ελληνική πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι πλέον παγιωμένο ότι η βία μπορεί να θέσει τις βάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κοινωνία στην απόλυτη καταστροφή. Οι επιθέσεις, από όπου και αν προέρχονται, είναι επιθέσεις που πίσω τους αφήνουν θύματα, αίμα, οργή αλλά και θυμό. Άραγε διαχρονικά ευνοεί την κάθε "εξουσία" αυτός ο θυμός, αυτός ο διχασμός, αυτή η οργή; Είναι όλα αυτά τα δεκάδες ερωτήματα που ακόμα και σήμερα εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας δεν έχουμε απαντήσει. Είναι αυτά τα ερωτήματα που κάνουν όλους εμάς, άθελά μας, να βρισκόμαστε σε μια αέναη λογική άμυνας, ενίοτε και επίθεσης, βάζοντας ο καθένας μας ένα λιθαράκι στην ενίσχυση του διχασμού.


Η Πολιτεία από τη δεκαετία του '70 μέχρι και σήμερα συχνά-πυκνά "σφυρίζει" αδιάφορα, μιας και κάθε μορφή βίας παραπλανεί και κυρίως απομακρύνει τους ανθρώπους από τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας. Είναι ανεπίτρεπτο πολίτες να δέχονται επίθεση επειδή βρίσκονται σε ένα πάρκο. Είναι ανεπίτρεπτο ένστολοι να γίνονται "μπαλάκι" στα χέρια και τα πόδια οργισμένων. Είναι ανεπίτρεπτο μικρά παιδιά να βλέπουν μπροστά τους να εκτυλίσσεται αυτή η "αιματοχυσία" που οδηγεί μόνο στον διχασμό.
Η αστυνομική βία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που ενισχύεται κάθε φορά που υπάρχει συσσώρευση εξουσιών σε όργανα που καλούνται να επιβάλλουν την τάξη σε περιόδους κρίσης, όπως είναι η υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Πρέπει όλοι μας να χαράξουμε το σημείο που σταματά η παραβίαση της ελευθερίας μας, όπως πρέπει να φρενάρουμε και αυτές τις ομάδες πολιτών που λειτουργούν με στόχο τον διχασμό και την ένταση.


Μήπως ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι ότι σε μια δημοκρατική χώρα οι πολίτες... ή απλά ο λαός είναι αυτός που αποφασίζει και επιλέγει; Το πρόβλημα είναι στην παράφραση ερμηνειών που αφορούν τη δημοκρατία. Πρέπει τώρα να πούμε τέλος στη βία και να απομονώσουμε όλους εκείνους που την προκαλούν. Πρέπει να μπουν μπροστά οι άνθρωποι που τη βίωσαν και φωνάξουν δυνατά και μαζί τους όλοι μαζί... Φτάνει πια!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια