Μάνος Δασκαλάκης

Μετά το κόκκινο...έρχεται το μάυρο;

Η πανδημία των χρωμάτων

Από το κόκκινο στο βαθύ κόκκινο, από το κίτρινο στο πορτοκαλί και από το πορτοκαλί όλα μαύρα... Αυτή είναι η πραγματικότητα με τη διαχείριση της πανδημίας, μιας και η μιζέρια έχει “βάψει μαύρη” την καθημερινότητά μας.

Διαχρονικά σε αυτό τον τόπο, όπως το επιτάσσει η ίδια η ιστορία, για να πάρουμε δύναμη πρέπει να δοθεί ένα κίνητρο. Να φανεί μια αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ, βρε αδελφέ. Αν κανείς παρακολουθήσει τη ροή των ανακοινώσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη στόχευσης στους ελέγχους της επιδημίας, θα διαπιστώσει ότι πολύ απλά η... μπάλα έχει χαθεί ακόμα και επικοινωνιακά.
Αντιλαμβάνομαι με κάθε λεπτομέρεια τη δυσκολία αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, μιας και δεν υπάρχει παρελθοντική εμπειρία. Αυτό όμως που σε καμία περίπτωση δεν αντιλαμβάνομαι είναι αυτή η αλληλουχία των αποφάσεων- “ακορντεόν” που μάλλον μας χορεύει όλους στον ρυθμό του φόβου και της απογοήτευσης.
Από ό,τι μαθαίνω αυτή η πραγματικότητα είναι μοναδικό προνόμιο στη χώρα μας και αυτό ενισχύεται και με τον τρόπο που στο παρελθόν αυτή η πατρίδα διαχειρίστηκε επίσης δύσκολες καταστάσεις.
Στόχος της Πολιτείας δεν είναι να διχάσει την κοινωνία. Στόχος της είναι να ακούσει όλες τις απόψεις, ακόμα και αυτές που δεν είναι αρεστές. Άλλωστε πάντα στην Ιστορία οι απόψεις και οι αντιπαραθέσεις ενισχύονται από την εκάστοτε Πολιτεία, που ποτέ μα ποτέ δεν ακολούθησε μια γραμμή ειλικρινούς αντιμετώπισης των δυσκολιών.
Βέβαια υπάρχει και αυτή η μερίδα των πολιτών (για να τα λέμε όλα) που αρέσκεται να ανήκει σε αυτούς που “γνωρίζουν τα πάντα”... Και εδώ όμως η “κόκκινη γραμμή” χαράσσεται από την ίδια την επίσημη Πολιτεία. Οι αλήθειες είναι κάπου στη μέση, όπως και οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν.
Πολλές φορές η σοβαροφάνεια μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από την έλλειψη σοβαρότητας και αυτό να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην ίδια την κοινωνία. Αντί λοιπόν να ψάχνουμε “φαντάσματα”, ας σκεφτούμε ότι όποια άποψη και αν έχουμε αυτή η καθημερινότητα είναι δύσκολη για όλους και αυτό είναι μια θλιβερή διαπίστωση.
Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ακούσουμε άλλη άποψη διαφορετική από τη δική μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει τον καθένα από εμάς ξεχωριστά.
Φτάνουν πια τα χρώματα, γιατί από το βαθύ κόκκινο όλα μάλλον γυρίζουν στο μαύρο...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια