Μάνος Δασκαλάκης

Όταν οι αριθμοί μπορεί να σε κάνουν...νούμερο!

Προσοχή στους αριθμούς

Αριθμοί και πάλι αριθμοί. Υπολογισμοί και νέα δεδομένα... Η στατιστική μπήκε στη ζωή μας, μιας και υπάρχει ένας ουσιαστικός νόμος που δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει κανείς. Ποιος είναι αυτός; Μα ο νόμος των ίδιων των αριθμών.

Είναι πολύ εύκολο κάποιοι να φτιάχνουν καταστροφολογίες και τρομακτικά σενάρια. Αρκετοί από το σινάφι μας αρέσκονται στο να βγάζουν εύκολα συμπεράσματα και να προχωρούν σε αναλύσεις ως ειδικοί... ενώ δεν είναι. Εδώ, κυρίες και κύριοι, θέλει προσοχή, καθώς, αν δε λάβεις σοβαρά υπόψη σου τους αριθμούς της πανδημίας, κινδυνεύεις να μπεις - και παράλληλα να συμπαρασύρεις κόσμο - σε σκοτεινά μονοπάτια όσον αφορά στην ενημέρωση.

Ξαφνικά πετάχτηκαν “συνάδελφοι” που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με το ιατρικό ρεπορτάζ και εμφανίζονται ως εκτιμητές των πάντων. Παιδιά, ψυχραιμία, δε θα τα ξεπουλήσετε όλα για ένα παραπάνω κλικ σε μια είδηση που θα χαθεί μέσα στη μέρα σαν ένα... πυροτέχνημα.

Όταν αναφερόμαστε σε αριθμούς, πέρα από τα κρούσματα, τη διασπορά και τη μεταδοτικότητα, μελετάμε με προσοχή τις νοσηλείες σε κλινικές και ΜΕΘ και όλα αυτά τα συγκρίνουμε με την κάθε περιοχή της χώρας και κατ' επέκταση με την κάθε περιοχή του κόσμου.

Αυτό που πρέπει επίσης να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας είναι τα αριθμητικά δεδομένα όταν αυτά αλλάζουν, και δυστυχώς μέσα από τη δύναμη των αριθμών αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα.

Αντί λοιπόν να υιοθετούμε απόψεις ανθρώπων που μπορεί να έχουν κάποιο κίνητρο, καλό θα ήταν να σκεφτόμαστε ότι η σοβαρότητα στη μετάδοση μιας είδησης είναι αυτό που μετρά.

Φτάσαμε στο σημείο ο καθένας και η καθεμία να έχει άποψη και κυρίως να τη μεταφέρει χωρίς να την τσεκάρει, για να “πουλήσει” έστω και για λίγο έναν βαρύγδουπο τηλεοπτικό τίτλο ή μια λεζάντα.

Λοιπόν, για να μη χάσουμε την μπάλα, καλό θα ήταν αυτοί που το κάνουν χωρίς ντροπή να σοβαρευτούν, γιατί πολύ απλά δεν είναι το ίδιο όλοι οι δημοσιογράφοι.

Στην εποχή της πληροφορίας αλλά και της παραπληροφόρησης χρειάζεται σεβασμός από όλους και κυρίως από την κυβέρνηση, που βοηθά αρκετά σε αυτή τη διασπορά των ειδήσεων, όταν κάποια στελέχη της βιάζονται να ανακοινώσουν κάτι που μπορεί να αλλάξει όπως αλλάζουν οι αριθμοί...

Ευθύνη έχουν και οι ειδικοί που βιάζονται να τα πουν στα τηλεοπτικά παράθυρα. Όπως ευθύνη έχουν και κάποιοι δημοσιογράφοι που απλά, χωρίς να μελετούν τους αριθμούς προσεκτικά, γίνονται οι ίδιοι νούμερα...

Οι εποχές είναι περίεργες και δυστυχώς δεν απέχει πολύ η λογική ένας αριθμός να σε κάνει τον ίδιο νούμερο όταν τον διαβάζεις όπως σε βολεύει. Παιδιά, ψυχραιμία, δεν είναι εποχές για... αποκλειστικά “πυροτεχνήματα”, αλλά κυρίως για σεβασμό σε μια κοινωνία που έχει χάσει την ελπίδα της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια