Μάνος Δασκαλάκης

Αυτός που κρατά την πένα

Τελικά πόσο έχουμε προσαρμοστεί;

Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι αν το 2020 είναι μια χρονιά που μας εκπλήσσει κυρίως αρνητικά από την αρχή του, με την ευχή πολύ γρήγορα να αποτελέσει παρελθόν και το 2021 να φέρει ξανά την κανονικότητα.

Δυστυχώς η κανονικότητα είναι το ζητούμενο, μιας και η νέα πραγματικότητα μάλλον σαν... νουμεράκι δε μας πάει καλά.

Δεν είναι οι μάσκες, ούτε οι κοινωνικές αποστάσεις... Δεν είναι η πτώση της οικονομίας και του τουρισμού, ούτε και η έλλειψη της διασκέδασης. Είναι όμως το γεγονός ότι σε αυτές τις δύσκολες εποχές όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι το αυτονόητο πλέον δεν είναι και δεδομένο.

Τα πάντα γύρω μας αλλάζουν. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η δική σου συμπεριφορά, η δική σου υγεία, η δική σου λογική μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη δική μου ζωή αλλά και τη ζωή όλων των άλλων.

Οι άνθρωποι ως κοινωνικά όντα έχουμε μάθει στη συνύπαρξη, στην παρέα, στη βεγγέρα, όπως λέμε στο νησί μας. Τελικά και αυτά έχουν χαθεί ή ακόμα και όταν γίνονται επισκιάζονται από την ανησυχία και τον φόβο.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα οποία ζούμε θυμίζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, σίγουρα πάντως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ένα χρόνο πριν αυτό που ζούμε τώρα.

Βέβαια διαπιστώνω ότι ως κοινωνία έχουμε τεράστιες αντοχές. Ως άνθρωποι μάλλον αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τεράστια δύναμη όσον αφορά την υπομονή... αν σκεφτείς ότι πέρα από την πανδημία η χώρα μας βρίσκεται απέναντι σε τεράστιες προκλήσεις.

Ποτέ άλλοτε τα μέτωπα της επικαιρότητας δεν ήταν τόσα πολλά. Από τη μια ο φόβος της επιδημίας και από την άλλη το προκλητικό ντελίριο της Τουρκίας... Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζει τις αντοχές της μετρώντας μόνο απώλειες.

Ίσως αυτή την εποχή το μόνο που επιτάσσει η κατάσταση είναι η ενότητα και κυρίως η αλήθεια μας. Αν τα καταφέρουμε σίγουρα όλοι μας στο DNA θα έχουμε προσαρμόσει ιστορικά γονίδια, μιας και το 2020 η γενιά μας αποκτά μια σοφία που σίγουρα θα περιγράφεται στις επόμενες γενιές σαν μια τεράστια ιστορική εμπειρία. Το σίγουρο είναι ότι η Ιστορία γράφει... Το ερώτημα είναι ποιος κρατά την πένα!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια