Μάνος Δασκαλάκης

Άραγε αυτό πόσοι το έχουν κατανοήσει;

Μια άποψη για την δύναμη της Δημοκρατίας

Η ελευθερία του λόγου, η δύναμη της Δημοκρατίας και ο σεβασμός ως έννοιες στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία γιγαντώθηκαν μετά την ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης, που χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

Άραγε αυτό αρκεί για να καθαρίσει εντελώς η κοινωνία της κρίσης από τις ακραίες και φασιστικές αντιλήψεις που εκκολάπτονται καθημερινά σαν το αβγό του φιδιού; Βεβαίως και δεν αρκεί, μιας και καθημερινά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας αντιλαμβανόμαστε και βιώνουμε το ρατσιστικό ντελίριο συμπολιτών μας, που έχουν μάθει να μετατοπίζουν τις ευθύνες για ό,τι συμβαίνει στην εύκολη λύση της ξενοφοβίας και της έντασης.

Σίγουρα η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή θέτει τις βάσεις για να καθαρίσουμε απ’ όλο αυτό που προκαλεί η ναζιστική ρητορική, όμως όλη αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο και σίγουρα θα έχει και πισωγυρίσματα. Ναι, καλά διαβάσατε, πισωγυρίσματα, που ανάλογα με τις καταστάσεις μπορούν να γιγαντώσουν ξανά μια ναζιστική αντίληψη τύπου Χρυσής Αυγής. Θα μείνω όμως σε αυτή τη μοναδική και ιστορική απόφαση, που έκανε την πλειοψηφία των Ελλήνων να χαμογελάσει και να αναπνεύσει ξανά σε ένα δύσκολο ομολογουμένως 2020. Μια απόφαση που στέλνει ένα δυνατό μήνυμα από τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη αλλά και σε όλο το κόσμο.

Όσοι ετοιμάζονται να επαναπαυτούν με αυτή την απόφαση, μάλλον κάνουν μοιραίο λάθος, αν δούμε τη γιγάντωση αυτών των σκοτεινών δυνάμεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η Ελλάδα αυτή τη φορά μέσω της Δικαιοσύνης τράβηξε μια “κόκκινη γραμμή” στην εγκληματική και φασιστική Χρυσή Αυγή, δε φρέναρε όμως και τις ακραίες σκοτεινές φασιστικές απόψεις στις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας. Ο φασισμός είναι σαν τη Λερναία Ύδρα και αυτή τη φορά καταφέραμε να κόψουμε ένα από τα κεφάλια, όχι όμως και τον θάνατο του τέρατος.

Οι ναζί κρυφοφασίστες ήταν, είναι και θα είναι αναμεσά μας. Το στοίχημα είναι να μην τους δώσουμε ξανά χώρο, γιατί πολύ απλά αυτή τη φορά θα έρθουν περισσότερο θυμωμένοι, για να βυθίσουν πάλι την κοινωνία στη μαυρίλα μιας ακραίας ρητορικής, που προκαλεί μίσος και διχασμό. Άραγε αυτό πόσοι το έχουν κατανοήσει;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια