Οι ''ψεκασμένες'' θεωρίες και στο βάθος μέτρα!

Απόψεις
Οι ''ψεκασμένες'' θεωρίες και στο βάθος μέτρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο τραγικοί μπορεί να γίνουν ορισμένοι άνθρωποι που σε αυτές τις δύσκολες εποχές βλέπουν παντού μόνο θεωρίες συνωμοσίας..! Μπορεί οι απόψεις τους να γεμίζουν τα σχόλια στα social media, όμως ευτυχώς τουλάχιστον για την Κρήτη ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Δυστυχώς διαχρονικά στην Ελλάδα υπήρχε - και όπως όλα δείχνουν θα υπάρχει - μια μερίδα πολιτών που, θέλοντας να “ξορκίσουν” την ατομική ευθύνη, φτιάχνουν ή και υιοθετούν ιστορίες που στοχεύουν στο να βοηθήσουν να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω από αυτή την ατομική αλλά και συλλογική προσπάθεια.

Φέρνω στο μυαλό μου τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν νοσήσει αλλά και εκείνους που έδωσαν τη δική τους μάχη και δεν τα κατάφεραν.

Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουμε ότι σε όλες τις δύσκολες περιόδους της ανθρωπότητας τη βασική ευθύνη για την εξέλιξη των καταστάσεων την έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι;

Βεβαίως και οι κυβερνήσεις είναι αυτές που χαράζουν τις “κόκκινες” γραμμές προστασίας - άλλες με επιτυχία και άλλες με αποτυχία. Αν όμως όλοι μας δε βοηθήσουμε στην τήρηση των μέτρων, δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα.

Ως έθνος, παρά τη λαμπρή μας ιστορία, τη μοναδική μας πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και το φιλότιμό μας, αρεσκόμαστε διαχρονικά να επινοούμε φαντάσματα που - και καλά - ευθύνονται για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν και οι πολίτες που αρνούνται διαχρονικά να αναλάβουν την ατομική τους ευθύνη και με τη λογική του “ψεκασμένου” γεμίζουν τα κοινωνικά δίκτυα με ύβρεις αλλά και “χολή”.

Βεβαίως και στη δημοκρατία καθένας έχει την άποψή του, με βασική προϋπόθεση να σέβεται και τη διαφορετική από τη δική του άποψη.

Στην περίοδο όμως της πανδημίας συμβαίνει το εξής δεδομένο: Η δική μου ατομική ευθύνη είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ατομική ευθύνη των άλλων και όλοι μαζί βοηθάμε στο συλλογικό αποτέλεσμα.

Με τη δημόσια υγεία δεν επιτρέπεται να παίζει κανείς και επειδή έχουμε μπροστά και το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και έναν ολόκληρο χειμώνα, ας σκεφτούμε λογικά και ας βάλουμε στην άκρη τις κάθετες και μαύρες απόψεις που πολύ απλά προκαλούν διχασμό.

Ας ελπίσουμε ότι πολύ σύντομα και αυτή η μερίδα των πολιτών θα κατανοήσει ότι η δημόσια υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δε σηκώνει πειραματισμούς από “ψεκασμένες” θεωρίες συνωμοσίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News