'Ηρθε η ώρα για την αληθινή ιστορία!

Απόψεις
'Ηρθε η ώρα για την αληθινή ιστορία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μεγάλοι στοχαστές του κόσμου έχουν αναφέρει πολλές φορές πως, όταν η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη διακατέχεται από ελπίδα, τότε μπορεί ναι μεν να χαθούν πολλές μάχες, όχι όμως και ο πόλεμος.

Η ζωή της ανθρωπότητας στην εποχή του COVID-19 άλλαξε ριζικά και αυτό είναι πλέον κατανοητό από κάθε πολίτη του κόσμου.

Ναι, νομίζω ότι ο όρος “πολίτης του κόσμου” είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, από τη στιγμή που όλος ο πλανήτης βιώνει κοινές ανησυχίες, κοινές αγωνίες και - γιατί όχι - παλεύει για κοινούς στόχους.

Θέλω λίγο να εμβαθύνω τη σκέψη μου σε μια περίοδο που τα νέα δεδομένα στην καθημερινότητα του πλανήτη κάνουν την ανθρωπότητα να παλεύει για το αυτονόητο, που σήμερα δεν είναι και δεδομένο.

Άραγε πόσο δύσκολο είναι αυτή τη σκέψη να την κάνουμε γρήγορα πράξη; Φτάσαμε στο σημείο να τρομάζουμε να αγγίξουμε ανθρώπους, φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε τη συμπεριφορά τους και κάποιες φορές να “βουλιάζουμε” σε δεύτερες σκέψεις.

Στην εποχή του COVID-19 πλέον όλοι οι άνθρωποι μειώνουν ταχύτητες, αλλά και αντοχές, και συνάμα ελπίζουν ότι η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ας θυμηθούμε πώς σκεφτόμασταν και πώς αντιδρούσαμε πριν από λίγο καιρό. Πώς χαρακτηρίζαμε τη ζωή μας όταν ανύπαρκτα προβλήματα, τουλάχιστον κάποιες φορές, γίνονταν μείζονα ζητήματα, βουλιάζοντας την καθημερινότητά μας στην τοξικότητα και τη μιζέρια.

Το ερώτημα που θέτω είναι πόσο δυνατοί μπορούμε να βγούμε από αυτή την κατάσταση και το σημαντικότερο πόσο πιο δυνατοί μπορούμε να γίνουμε στην πορεία.

Δε θέλω να απογοητεύσω κανένα μια και από τη φύση μου είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος, όμως θέλω να στηλιτεύσω τη λογική αρκετών που, αντί να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, βλέπουν ακριβώς το αντίθετο.

Η καραντίνα ώθησε, λέει, πολλούς ανθρώπους σε περισυλλογή. Ώθησε αρκετούς να σκέφτονται πώς μπορεί να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι - ακόμα και τώρα που ο φόβος του ιού μας οδηγεί να αφήνουμε τους εαυτούς μας να “βυθιστούν” σε σκέψεις που έπρεπε να είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Να σας πω ένα μυστικό που μπορεί να είναι τετριμμένο; Όσο λοιπόν αφήνουμε τις αρνητικές σκέψεις να μας “βυθίζουν”, τόσο πιο πολύ θα απομακρυνόμαστε από αυτό το μοναδικό, κρητικό και ντόμπρο φιλότιμο.

Ακόμα και βλέποντας κανείς την επικαιρότητα, διαπιστώνει πως αυτές οι επιθέσεις μίσους που καταγράφονται σε πολλά ρεπορτάζ αποτυπώνουν ότι αρκετοί ούτε έμαθαν ούτε θα μάθουν κάτι.

Ήρθε η ώρα να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκεφτούμε ότι στην έννοια της ανθρωπιάς δε χωράνε δηλητηριώδεις σκέψεις και κακίες.

Άλλωστε, όπως λένε οι σοφοί, όλα είναι μια αέναη επανάληψη γεγονότων. Το ζήτημα είναι τι θα μάθουμε από αυτά. Μήπως ήρθε η ώρα για την αληθινή Ιστορία;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News