Μάνος Δασκαλάκης

Όχι στους πειραματισμούς...

Να πάρει μπροστά η ατμομηχανή!

Τελικά όλοι έχουν άποψη για τον τουρισμό, αλλά κανείς δε γνωρίζει πώς μπορεί να κινηθεί σε αυτά τα αχαρτογράφητα ύδατα. Μπορεί από τη μια η χώρα μας να δηλώνει έτοιμη για επανεκκίνηση, κανείς όμως δε γνωρίζει ποιο είναι το πιθανό αποτέλεσμα.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε επίπεδο Ευρώπης, και δεν αναφέρομαι μόνο στα λεγόμενα τουριστικά πρωτόκολλα. Άραγε πόσο είναι αρκετό αυτό όταν ο βασικός πυλώνας στήριξης της τουριστικής μας βιομηχανίας είναι ο τουρισμός;

Δυστυχώς μέχρι στιγμής η κρητική τουριστική βιομηχανία δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις τόσο στους επιχειρηματίες του τουρισμού όσο και στους εργαζόμενους. Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλοι “βράζουν στο ίδιο καζάνι” της ανασφάλειας και της αγωνίας.

Είναι τουλάχιστον τραγικό και συνάμα ιστορικό αυτό που συμβαίνει στα τουριστικά θέρετρα σε ολόκληρη την Κρήτη, που μάλλον μοιάζουν με “φαντάσματα” που κινούνται χωρίς πυξίδα για το αύριο. Από τη Χερσόνησο μέχρι τον Πλατανιά και από το Ρέθυμνο μέχρι το Λασίθι... απλά διαπιστώνεις αυτή την καταστροφή...

Δυστυχώς όμως, κύριοι και κυρίες, πέρα από ένα ουσιαστικό σχέδιο, χρειάζεται και μια τακτική βήμα-βήμα που θα μπορούσε εκτός από τη δημόσια υγεία να θωρακίσει και τη φήμη αυτού του τόπου.

Φτάσαμε στο σημείο να βρισκόμαστε στο τέλος Μαΐου και η Κρήτη να μη γνωρίζει το τουριστικό της αύριο. Μόνο που αυτό το αύριο έχει να κάνει με ανθρώπους που πλέον θέτουν στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της ίδιας της επιβίωσής τους.

Άραγε πώς μπορεί η Πολιτεία να θωρακίσει τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και επιχειρήσεις και την ίδια ώρα να εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων που αποτελούν και την πλειοψηφία αυτής της βιομηχανίας;

Πρέπει λοιπόν αυτό, ως ηθική υποχρέωση της Πολιτείας, να γίνει άμεσα πράξη. Να “ξετυλίξει” δηλαδή η Πολιτεία ένα σχέδιο που θα σώζει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Πρέπει αυτή η Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Για να κινηθεί το καράβι του τουρισμού πρέπει όλοι να “βάλουμε μπέτη”, όλοι να σπρώξουμε χωρίς όμως να χαθεί η αξιοπρέπεια.

Πρώτον, πρέπει να θωρακίσουμε τη δημόσια υγεία μιας και μπροστά σε αυτή όλα είναι δευτερεύοντα. Όμως το σχέδιο πρέπει να είναι ουσιαστικό, μιας και τα διθυραμβικά σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα - το έργο αυτό, άλλωστε, το έχουμε ξαναδεί από το παρελθόν.

Ήρθε η ώρα των αποφάσεων και αυτές πρέπει να παρθούν με ενιαία γραμμή. Υπάρχει μια ιστορική ευθύνη πλέον από την επίσημη Πολιτεία που πρέπει τις εξετάσεις να τις περάσει με επιτυχία.

Ο τουρισμός είναι η βασική ατμομηχανή της οικονομίας μας. Είναι ο τομέας που μας στήριξε στα δύσκολα της κρίσης. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι ακόμα πιο περίεργη, μιας και η υγεία δε σηκώνει πειραματισμούς!

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια