Ένα ευχαριστώ...είναι λίγο!

Απόψεις
Ένα ευχαριστώ...είναι λίγο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχω ταξιδέψει σε πολλά σημεία της Ελλάδας και πάντα διαπιστώνω πως οι άνθρωποί της είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά σε αυτό τον υπέροχο τόπο. Αυτό που συνάντησα, όμως, στον Έβρο με τους ακρίτες ήταν πραγματικά μοναδικό.

Οι Εβρίτες έχουν ένα απίστευτο μεγαλείο ψυχής και δύναμης, χωρίς ακραίες απόψεις, αλλά με πίστη να καταφέρουν να κρατήσουν δυνατό τον τόπο τους... Και αυτό είναι απλά υπέροχο! Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, τις Καστανιές, τα χωριά κατά μήκος του Έβρου αλλά και το Σουφλί με το Διδυμότειχο απλά αντιλαμβάνεσαι την ξεχωριστή αύρα αυτού του λαού.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής μου εκεί νομίζω ότι αυτό που θα κρατήσω για πάντα μέσα στην ψυχή μου είναι αυτή η μοναδική φιλοξενία! Η αγνή, η αληθινή φιλοξενία μακριά από τις σκοπιμότητες και το ψέμα! Είναι σπουδαίο το ότι κανείς μα κανείς από τους Εβρίτες που γνώρισα δε μου άφησε έστω και μια δεύτερη σκέψη για αυτή την εξαιρετική συμπεριφορά. Η απειλή και η αγωνία για αυτούς τους σπουδαίους ακρίτες είναι διαχρονικές... Είναι τρόπος ζωής! Κι ενώ πίστευα ότι θα κατέγραφα και μερικές ακραίες απόψεις - ίσως και ρατσιστικές - αυτό δεν το βίωσα. Ναι, είναι πραγματικά σπουδαίο να ακούς τους Εβρίτες να μιλούν με λόγια δυνατής φιλίας για τους φίλους που έχουν στην απέναντι πλευρά. «Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με τους γείτονές μας. Είναι άνθρωποι με τους οποίους ζούμε μαζί», λένε χαρακτηριστικά. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι στον Έβρο που πολλές φορές έχουν ανοίξει τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν ολόκληρες οικογένειες προσφύγων. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χαμογελούν, παρά τις δυσκολίες. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που άνοιξαν τα σπίτια τους για να ξεκουραστούμε στη διάρκεια του τριήμερου - ομολογουμένως δύσκολου - οδοιπορικού στην περιοχή. Νιώθω πραγματικά γεμάτος που γνώρισα καλύτερα αυτούς τους ανθρώπους, τους ακρίτες των δύσκολων συνόρων της πατρίδας μας. Αυτόν τον λαό που, μακριά από τις ακραίες και σκοτεινές απόψεις, απλά προσπαθεί να επιβιώσει ζητώντας πάντα την αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας μας, αλλά και της Ευρώπης. Είναι αλήθεια ότι μέσα από αυτές τις δυνατές ανθρώπινες φωνές γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, όταν αντιληφθείς πως σε αυτό τον υπέροχο τόπο η καρδιά της ανθρωπιάς, του σεβασμού και της φιλοξενίας χτυπά δυνατά. Γιατί πολύ απλά η καρδιά της Ελλάδας στον Έβρο χτυπά σε ρυθμούς πραγματικής αγάπης. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο προς τους Εβρίτες, που πολύ απλά δείχνουν τον δρόμο για την αληθινή, τη γεμάτη αγνότητα ανθρωπιά!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News