Μάνος Δασκαλάκης

Η σωστή ενημέρωση πάλι θα νικήσει

Ας προτάξουμε όλοι τη σοβαρότητα και τον σεβασμό και ας σκεφτούμε ότι η αντικειμενικότητα της είδησης χωρίς κραυγές και περιέργους θορύβους είναι το ζητούμενο.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, με αφορμή τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ορισμένους που χρίζουν τους εαυτούς τους λειτουργούς της ενημέρωσης και έχουν μετατρέψει τη δύναμη που τους δίνει η δουλειά τους σε εργαλείο για να πανικοβάλουν τον κόσμο.

Είναι αυτοί οι λίγοι, οι γνωστοί, που σε κάθε μεγάλη κρίση γίνονται εστίες πανικού και αναστάτωσης, μιας και όπως λένε έχουν την καλύτερη πληροφόρηση επειδή είναι σε ανοικτή γραμμή με τα κέντρα των αποφάσεων.

Αυτοί όμως οι λίγοι, οι αισχροί, είναι αυτοί που βάζουν στο ίδιο καζάνι όλους τους δημοσιογράφους επειδή έτσι γουστάρουν.

Αυτές τις ώρες που ο κόσμος έχει ανάγκη από την ενημέρωση περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο, ας σκεφτούμε όλοι τη δύναμη που δίνει το κάθε Μέσο, αλλά και τον σωστό τρόπο που θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δύναμη για να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο που θέλει να μάθει.

Ας βάλουμε στην άκρη το κυνήγι των αριθμών και μέσα από μια δουλειά που στηρίζεται στον σεβασμό, την αμεσότητα και κυρίως στην εγκυρότητα να μεταφέρουμε τη σωστή πληροφορία χωρίς να γινόμαστε οι ίδιοι νούμερα.

Διαχρονικά, τα παραδείγματα πολλά και ακόμα περισσότερα τα νούμερα που στοχεύουν απλά στο πυροτέχνημα αλλά και στην είδηση χωρίς αντίκρισμα.

Με θυμώνει όταν ακούω και διαβάζω για δημοσιογράφους που πανικοβάλουν και παραπληροφορούν. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι αυτοί είναι μια μικρή μειοψηφία, αρκετοί όμως για να κάνουν κακό σε όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στα media.

Αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό ας γίνει η αφορμή για να ανακτήσει η δημοσιογραφία τη χαμένη της αίγλη και ας σκεφτούν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ότι δεν είναι όλα αριθμοί και τηλεθέαση.

Επειδή οι κοινωνίες είναι μικρές στην Κρήτη, όλοι γνωρίζουμε και τις κακές συνήθειες ορισμένων λειτουργών, που βρίσκουν την ευκαιρία για να παραπληροφορήσουν. Ακόμα πιο διογκωμένη η κατάσταση στην Αθήνα, όπου εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

Ας προτάξουμε όλοι τη σοβαρότητα και τον σεβασμό και ας σκεφτούμε ότι η αντικειμενικότητα της είδησης χωρίς κραυγές και περιέργους θορύβους είναι το ζητούμενο.

Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τοπική δημοσιογραφία (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έχει αποδείξει πως και θέλει, αλλά κυρίως μπορεί σε δύσκολα ζητήματα η ενημέρωση να είναι με τη σφραγίδα της σοβαρότητας.

Άλλωστε, η ιστορία αλλά και η πορεία του καθενός είναι γνωστή και για ακόμα μια φορά η σωστή ενημέρωση πάλι θα νικήσει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια