Μάνος Δασκαλάκης

Περί ενημέρωσης ο λόγος!

Σκέψεις με καθαρό μυαλό

Διαχρονικά σε αυτόν τον τόπο υπήρχαν και θα υπάρχουν συνάδελφοι δημοσιογράφοι που γνωρίζουν πολύ καλά να παίζουν με τον πανικό και τον φόβο, προκαλώντας αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο επειδή έτσι πιστεύουν ότι η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία τους βρίσκει αντίκρισμα σε όλο αυτό το παιχνίδι της τηλεθέασης, που κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα για να το επιτύχουν. Άραγε θα αλλάξει ποτέ αυτή η αρρωστημένη κατάσταση μιας ομάδας “λειτουργών” της ενημέρωσης, που απλά υπάρχουν για να παραπληροφορούν;

Είναι ζητούμενο πλέον η σωστή δημοσιογραφία, που μάλλον περιορίζεται σε μια πολύ μικρή ομάδα Μέσων που ονειρεύονται πως η ενημέρωση των πολιτών είναι υποχρέωση και καθήκον. Εγώ λοιπόν πιστεύω πως καλά κάνουν και ονειρεύονται αυτοί οι ελάχιστοι συνάδελφοι, που τελικά κάνουν και τη διαφορά στον τρόπο που ενημερώνουν κυρίως με σεβασμό τους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι πλέον χαρακτηρίζουν αναξιόπιστα πολλά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ευτυχώς, όχι όλα, μιας και τα φωτεινά παραδείγματα είναι αυτά που κάνουν και τη διαφορά σε αυτές τις δύσκολες εποχές.

Από τα ελληνοτουρκικά και τις πανδημίες μέχρι τα απλά ρεπορτάζ της διπλανής πόρτας, η δημοσιογραφία σήμερα πρέπει να έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: το ήθος αλλά και τον σεβασμό.
Στην αρθρογραφία, ο καθένας έχει δικαίωμα, και ορθώς, να λέει τη γνώμη του χωρίς φόβο, όταν όμως αυτή η γνώμη καταλήγει σε ακραίες τοποθετήσεις, όπως είναι ένα ρατσιστικό ντελίριο, τότε όλα αλλάζουν.
Μόνο σε αυτόν τον τόπο η πένα ορισμένων μπορεί να γίνει ένα επιθετικό και συνάμα φονικό όπλο, που προκαλεί τον απόλυτο πανικό, ο οποίος ισοδυναμεί με μια στοχευμένη παραπληροφόρηση.
Εμείς οι ίδιοι, και το υπογραμμίζει αυτό ένας δημοσιογράφος, έχουμε τη δυνατότητα να απομονώσουμε όλη αυτή την πανελλαδική κλίκα, με μερίδιο και στην Κρήτη, που θεωρούν ότι η δημοσιογραφία πρέπει να έχει και καταβολές μαύρων εποχών της ιστορίας μας. Τότε που η ουσιαστική γνώμη δημοσίως κινδύνευε ακόμη και με παραδειγματική τιμωρία.
Προτιμώ τη ρομαντική και ουσιαστική προσέγγιση των πραγμάτων, μιας και σήμερα οι πολίτες μπορούν να αντιληφθούν επί της ουσίας τη σωστή ενημέρωση. Μήπως λοιπόν η ήρθε η ώρα για να κάνουμε τη διαφορά, έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους πολίτες να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι συμβαίνει γύρω τους, χωρίς υπερβολικές φωνές και θορύβους πανικού;

Σχόλια