Μάνος Δασκαλάκης

Die Zeit: Φτώχεια παρά την ανάκαμψη

Από την πλευρά της, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα με τίτλο «Φτώχεια παρά την ανάπτυξη» η εφημερίδα Die Zeit παρατηρεί πως «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» αλλά «πολλοί πολίτες δεν μπορούν να διασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό».

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στον ιστότοπό της αναλυτικά στο φιλανθρωπικό έργο του αυστριακού Έρβιν Σριμφ, ο οποίος ίδρυσε τον σύλλογο «Βοήθεια για την Ελλάδα» και μεταφέρει όσο συχνότερα μπορεί από την Αυστρία με βαν, από φάρμακα και παιδικές τροφές μέχρι πάνες και ιατρικά μηχανήματα.

Ένα από τα σημεία όπου μοιράζει όσα φέρνει από το εξωτερικό είναι το λιμάνι του Πειραιά. Όπως λέει ο Αυστριακός, οι πρόσφυγες έφυγαν πια από εδώ και ζουν σε κέντρα φιλοξενίας στις παρυφές της πόλης. «Εδώ έμειναν οι άστεγοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα αυξάνονται» σημειώνει ο Έρβιν Σριμφ.

Λίγο πιο πέρα φοιτητές έχουν οργανώσει ένα μικρό συσσίτιο. «Για πολλούς από τους άστεγους θα είναι το μοναδικό ζεστό φαγητό σήμερα» τονίζει ο Αυστριακός.

«Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Το 2017 θα συνεχιστεί η οικονομική ανάπτυξη. Από το 2010 η χώρα έχει λάβει πιστώσεις 250 δις ευρώ. Τα χρήματα όμως χρησιμοποιήθηκαν για την αναχρηματοδότηση του χρέους και τη στήριξη των τραπεζών. Δεν ανακούφισαν τον ελληνικό πληθυσμό» γράφει η Zeit.

«Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν το 67% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο. Ο Έρβιν Σριμφ πάντως πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 20 χρόνια για να βγει από τη δίνη της κρίσης» καταλήγει το δημοσίευμα.

πηγή:nooz.gr

Σχόλια