Μάνος Δασκαλάκης

Ο Έλληνας που "ελέγχει" προϊόντα made in Germany

Η εταιρεία BABTEC στο Βούπερταλ ανήκει στον Βάιο Καστάνη. Εχει αναπτύξει ένα ειδικό λογισμικό για τον ποιοτικό έλεγχο της βιομηχανικής παραγωγής. Πελάτες οι μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες. «Δεν ήταν η επιδίωξη του κέρδους που με παρακίνησε αλλά η ανάγκη για ανεξαρτησία» δηλώνει ο κ. Καστάνης στη Deutsche Welle.

0 54χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας BABTEC χρειάζεται αρκετό χρόνο και μεγάλη συγκέντρωση για να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι ακριβώς κάνει η εταιρεία:

«Τα τελευταία χρόνια οι απαιτήσεις για καλύτερη ποιότητα των προϊόντων στην αγορά αυξήθηκαν. Η BABTEC στηρίζει επιχειρήσεις ώστε να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και να προμηθεύουν την αγορά με προϊόντα πολύ υψηλής ποιότητας. Άλλωστε είναι γνωστά τα προϊόντα Made in Germany. Προϊόντα υψηλής ποιότητας σε καλές τιμές. Και σε αυτό συμβάλλουμε και εμείς ώστε να υπάρχει καλή ποιότητα χωρίς όμως να καταβάλλεται υπερβολικός κόπος».

Ο Βάιος Καστάνης μαζί με τον Μίχαελ Φλούνκερτ κατασκεύασαν ένα λογισμικό ποιοτικού ελέγχου το οποίο δρα προληπτικά. Έχουν εντοπίσει 38 προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες κατά τη διάρκεια της παραγωγής και μέσω του λογισμικού εντοπίζονται και επιλύονται.

Για παράδειγμα, κάποια ποσότητα από βίδες που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων δεν πληρούσε τα ποιοτικά στάνταρ και θα πρέπει να επιστραφεί. Όπως επίσης, ο προμηθευτής θα πρέπει να επιστρέψει το αντίστοιχο ποσό στην κατασκευάστρια εταιρεία. Όλα αυτά γίνονται μέσω του συγκεκριμένου λογισμικού. Η εταιρεία ειδικεύεται σε αυτό που οι επαΐοντες αποκαλούν στη γλώσσα τους CAQ (Computer Aided Quality).

Η BABTEC απασχολεί 150 εργαζόμενους και ο ετήσιος τζίρος της είναι 20 εκατομμύρια ευρώ.

Δραστηριοποιείται και στην Αυστρία, ενώ στη Γερμανία διαθέτει  τέσσερις αντιπροσωπείες.

Στους πελάτες της ανήκουν οι χίλιες μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες και όχι μόνο, όπως είναι η Porsche, η εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Fresenius, η εταιρεία κατασκευής όπλων Kraus Maffei. Με την τελευταία δεν ήταν καθόλου εύκολη η απόφαση συνεργασίας, όπως λέει ο κ. Καστάνης.

Υπερτέρησε όμως η άποψη πως η κατασκευή και η χρήση των όπλων γίνεται για αμυντικούς σκοπούς. To λογισμικό ποιοτικού ελέγχου που έχει αναπτύξει η BABTEC κυκλοφορεί σε 16 γλώσσες σε 26 χώρες, και για τη βελτίωσή του υπάρχει συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Βούπερταλ αλλά και άλλα γερμανικά ινστιτούτα.

«Οι αρετές και οι αξίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία»

Σε ηλικία οχτώ χρόνων ο Βάιος Καστάνης πήγε με τους γονείς του στο Βούπερταλ, οι οποίοι έφτασαν στη Γερμανία από τη Λάρισα το 1970 αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

πηγή:nooz.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια