default-image

Πότε είναι νωρίς για να πιούμε ένα κρασί;

Απόψεις
Πότε είναι νωρίς για να πιούμε ένα κρασί;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολλές φιάλες κρασιού ή σε κριτικές, βλέπουμε να αναγράφεται μια προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης π.χ. καλύτερο 2018-2021. Τι σημαίνει αυτή η ημερομηνία και πόσο δεσμευτική είναι; Όλα τα κρασιά δεν γίνονται μαγικά καλύτερα όσο ωριμάζουν - παλαιώνουν.

Ναι, εξελίσσονται και πολλές φορές ένας ειδικός μπορεί να καταλάβει ότι γίνονται καλύτερα με την διαδικασία αυτή. Η φάση της ωρίμανσης και παλαίωσης μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια και αυτό συμβαίνει με κάποια κρασιά του Παλαιού Κόσμου, όπως τα Μπορντό της Γαλλίας ή τα Barolo της Ιταλίας, τα Ξινόμαυρα της Νάουσας κ.α. τα οποία όταν πρωτοκυκλοφορούν είναι συνήθως εξαιρετικά τανικά και κλειστά. Τέτοια κρασιά είναι καλό να σερβίρονται μετά από μερικά χρόνια παλαίωσης, έτσι ώστε η δομή να έχει  μαλακώσει και οι τανίνες να έχουν ενσωματωθεί πιο ομαλά με τις γεύσεις φρούτου. Επίσης να προσθέσουμε ότι η παλαίωση είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία και δεν σημαίνει ότι όλες οι φιάλες ακόμα και της ίδιας ετικέτας από την ίδια χρονιά, θα εξελιχθούν στο βάθος του χρόνου με τον ίδιο τρόπο.

Επειδή όμως το γούστο είναι προσωπική υπόθεση, πρέπει να ξέρετε ότι αν σας αρέσουν τα φρέσκα κρασιά δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείτε τον εαυτό σας. Οι γευσιγνώστες κάνουν συστάσεις για το πότε ένα κρασί είναι καλύτερο να καταναλωθεί, με βάση την εμπειρία τους. Η "κορυφή", δηλαδή η στιγμή που ένα κρασί μπορεί να είναι στα "καλύτερα" του- μπορεί να είναι -για κάποια κρασιά- σε αρκετά χρόνια.

AdTech Ad

Αν ένα κρασί  έχει πάρει μια υψηλή βαθμολογία, μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα είναι αρκετά νόστιμο ακόμα και φρέσκο, δεδομένου ότι έχει το στυλ που σας αρέσει.

Πηγη: krasiagr.com

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News