default-image

Τι αποκαλύπτει το χασμουρητό για τον εγκέφαλο;

Απόψεις
Τι αποκαλύπτει το χασμουρητό για τον εγκέφαλο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου, τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι το χασμουρητό, μεταφέροντας αέρα, δροσίζει τον εγκέφαλο, ενώ τον τροφοδοτεί και με έξτρα οξυγόνο.

Η φυσιολογία του χασμουρητού παραμένει ακόμη εν πολλοίς ένα μυστήριο. Το χασμουρητό «πυροδοτείται» από διάφορες αιτίες (βαρεμάρα, νύστα, κούραση, πείνα κ.α.), ενώ είναι κολλητικό και ανάμεσα σε διαφορετικά είδη ζώων. Ακόμη κι αν ένας άνθρωπος μιλάει στο τηλέφωνο με κάποιον που χασμουρηθεί, μπορεί αυτομάτως να δημιουργηθεί αντανακλαστικό χασμουρητού και στον ίδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο 'Αντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", σύμφωνα με το "Science", παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών: ανθρώπων, ποντικιών, γατιών, αλεπούδων, καμηλών, σκαντζόχοιρων (ναι, χασμουριούνται κι αυτοί!), ελεφάντων κ.α.

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα, σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News