Μάνος Δασκαλάκης

Η πλειοψηφία ζητεί έναν έντιμο συμβιβασμό

Λίγες ώρες πριν από ακόμη ένα κρίσιμο Eurogroup, δημοσκόπηση της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών, δείχνει ελαφρά αυξημένη την προτίμηση των πολιτών για έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, έναντι της ρήξης μαζί τους.

Παράλληλα, το εκλογικό κοινό εμφανίζεται μοιρασμένο ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας το επόμενο διάστημα, με το ποσοστό, όμως, που απαντά «ναι» να είναι αυξημένο κατά 7,8 μονάδες.

Το 69,6% των ερωτηθέντων (από 67,7% τον Φεβρουάριο) τάσσονται υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού με λύση κοινής αποδοχής, έναντι του 27,4% που πιστεύει ότι «πρέπει να οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη, έστω και εάν αυτό σημαίνει επιστροφή στη δραχμή» (από 29,6%). Το 3% δεν απαντά.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (57,8%) επιθυμεί συμβιβασμό, ενώ το 38,9% ρήξη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ του συμβιβασμού καταγράφουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. (94,4%), του ΠΑΣΟΚ (86,2%) και του Ποταμιού (84,4%), ενώ υπέρ της ρήξης εκείνοι της Χρυσής Αυγής (55,6%), του ΚΚΕ (52,1%) και των ΑΝ.ΕΛΛ. (46,3%).

Θετικά κρίνονται και τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, θετική και μάλλον θετική γνώμη έχει το 88,3% των ερωτηθέντων, ενώ αρνητική και μάλλον αρνητική μόνο το 9,9%. Δεν απάντησε το 1,8%.

Θετικά κρίνεται, επίσης, η προστασία της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις (93,5%) και η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ταμεία (88,8%).

Για το θέμα της επανασύστασης της ΕΡΤ και της πρόσληψης των απολυμένων, το 52,3% έχει θετική και μάλλον θετική άποψη, ενώ το 43,2% αρνητική και μάλλον αρνητική. Το 4,5% δεν απάντησε.

Στο ζήτημα της συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο, το 84,2% δηλώνει ότι συμφωνεί, έναντι του 12,9% που διαφωνεί. Το 2,9% δεν εκφράζει άποψη.

 Έξαλλου, ο ένας στους δυο ερωτηθέντες (50,4%) εκτιμά ότι "είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το επόμενο διάστημα", έναντι του 45,5% που έχει την αντίθετη άποψη. Το 4,1% δεν απάντησε.

Τέλος, σχετικά με το εάν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης από τις διαφοροποιήσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, το 47,9% απαντά ναι, το 44,4% όχι, ενώ το 7,7% δεν εκφράζει άποψη.

Η δημοσκόπηση έχει πανελλαδική κάλυψη και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 5 Μαρτίου 2015.

πηγή:nooz.gr

Σχόλια