default-image

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ...

Απόψεις
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥΣ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στρέφεται το ενδιαφέρον των γερμανών αναλυτών. Αναφέρουν πως θα γίνει μια πρώτη αποτύπωση των προθέσεων και διαθέσεων με κορυφαία ημερομηνία την 29η Δεκεμβρίου, όπου και θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Η εφημερίδα die Welt επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά επικρατεί ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της δρόμο που στο τέλος του θα οδηγούσε την αδύναμη χώρα εκτός ευρώ και κατά συνέπεια σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις».

Ο φόβος των αναλυτών αφορά το πιθανό ενδεχόμενο μετά και την τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και σε πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπενθυμίζει παλαιότερες διακηρύξεις του κ. Τσίπρα περί εξόδου από το ευρώ, περί κουρέματος του χρέους και διευκρινίζει, επικαλούμενος πηγές από κύκλους των διαπραγματευτών, ότι εάν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές, γίνει κυβέρνηση και υλοποιήσει τις διακηρύξεις αυτές, θα κοπεί η ροή χρήματος προς την Ελλάδα.

«Μόνο εάν παραμείνει πρωθυπουργός ο Σαμαράς, θα συνεχιστεί η αναγκαία οικονομική βοήθεια», αναφέρουν κατά την εφημερίδα γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι. Χωρίς χρήματα η Ελλάδα θα μπορούσε να διολισθήσει γρήγορα προς τη χρεοκοπία, πιθανότατα και οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα διέθεταν τα χρήματά τους και το μεγάλο ερώτημα θα ήταν εάν τα νέα προβλήματα της Ελλάδας θα μπορούσαν να μεταδοθούν και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

«Θεραπεία σοκ»

Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τις μέρες των Χριστουγέννων να εκδηλωθεί και πάλι διπλωματικός πυρετός. Το ερώτημα είναι αν η Γερμανία διαθέτει ένα σχέδιο Β. Επίσημη απάντηση δεν δίνεται, ανεπίσημα όμως γίνεται αναφορά σε παλαιότερα σχέδια που προβλέπουν απομόνωση του ελληνικού δημοσιονομικού συστήματος από την υπόλοιπη Ευρώπη σε περίπτωση που οι Έλληνες μετά από ενδεχόμενη χρεοκοπία αναζητήσουν ή αναγκαστούν να αναζητήσουν κάποιο δρόμο εκτός του ευρώ.

Αλλά και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών οι προοπτικές για τον Τσίπρα δεν είναι ρόδινες, επισημαίνει ο αρθρογράφος της die Welt, διότι ναι μεν το κόμμα του ίσως να έβγαινε πρώτο, αλλά δεν θα συγκέντρωνε την απόλυτη πλειοψηφία και η χώρα θα έπεφτε σε μια βασανιστική, όπως την αποκαλεί, αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung, κάνοντας λόγο και για μια «εν ανάγκη θεραπεία σοκ», επικαλείται την ευεργετική επίδραση πιθανών πιέσεων από τις αγορές που θα συνέπιπταν χρονικά με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών, υποστηρίζει ότι αυτές οι πιέσεις θα διευκόλυναν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το σκηνικό πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνει στην Ελλάδα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σχολιάζει η Sudwest Presse. «Κι ενώ η Ελλάδα φαινόταν να έχει βγει από την επικίνδυνη ζώνη, η κρίση πρόφτασε και πάλι τη χώρα. Η απρόσμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής κατά δύο μήνες προξενεί φόβο της χρεοκοπίας».

Ο γερμανός αρθρογράφος επικεντρώνει στον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να ακυρώσει τις δανειακές συμφωνίες και να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας.

Όπως εκτιμά ο σχολιαστής, «αυτό είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι Έλληνες να πρέπει να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ως εκ τούτου, η εκλογή προέδρου  θα αποτελέσει άκρως καθοριστική ψηφοφορία. Διακυβεύονται και πάλι όλα αυτά για τα οποία οι Έλληνες έκαναν μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα πέντε χρόνια».

«Η κρίση επέβαλε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να πείσει το λαό για το αναπόφευκτο των βαθιών τομών», εκτιμά η Neue Zurcher Zeitung σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Όπως σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα, «οι αμφιβολίες του πληθυσμού γίνονται εύκολα κατανοητές: Η ανεργία μπορεί να κινείται ελαφρώς πτωτικά, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται με ποσοστό 25,9% σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η έλλειψη απασχόλησης στους νέους είναι μάλιστα διπλάσια. Πολλοί αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε από το 2010 κατά 27%. Πέρα από τον τουρισμό οι οικονομολόγοι διακρίνουν λίγα σημάδια επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας».

Όπως αναφέρει, «κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η κυβέρνηση δυσκολεύεται να πείσει τον πληθυσμό για την αναγκαιότητα περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- καθόριζαν επί δεκαετίες τις πολιτικές τύχες και ως εκ τούτου καθίστανται υπεύθυνα για το μαρασμό της χώρας. Ο Σαμαράς δεν ήταν σε θέση να παρουσιαστεί ως διαμορφωτής ενός αναπόφευκτου μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Πολύ περισσότερο γίνεται αντιληπτός ως εκτελεστής μίας ποινής που έχει επιβληθεί από την τρόικα».

Πηγή: DW, Ειρήνη Αναστασοπούλου, Άρης Καλτιριμιτζής

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News