Μάνος Δασκαλάκης

Η πιο γενναία γυναίκα στην Καμπούλ;

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν όσοι είδαν - ζωντανά ή σε φωτογραφίες - μία νεαρή γυναίκα να περπατά στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, όχι μόνο χωρίς μπούρκα, αλλά και με ένα φόρεμα που αποκάλυπτε τα πόδια της... εκεί όπου γυναίκες λιθοβολούνται... αν πέσουν θύματα βιασμού.

Η ταυτότητά της είναι άγνωστη. Ωστόσο την έπιασε ο φακός του δημοσιογράφου Χαγιάτ Ενσαφί να περπατά με σιγουριά στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ο ίδιος δήλωσε έκπληκτος από το θέαμα.

"Ήξερα πως έπρεπε να απαθανατίσω τη στιγμή, γιατί δεν έχω δει ποτέ μου γυναίκα να περπατά στο δρόμο με τον τρόπο αυτό. Όλη η Καμπούλ βρίσκεται σε σοκ", δήλωσε στο BBC. Αναφέρει πως προσπάθησε να την προλάβει αλλά προχωρούσε πολύ γρήγορα και δεν του μίλησε όταν την κάλεσε.

Σημείωνεται πως οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν φορούσαν πάντα μπούρκα. Τις δεκαετίες του 60 και του 70 μπορούσαν να ντύνονται με ευρωπαϊκό τρόπο και να φορούν κοντές φούστες, αλλά πάντα έπρεπε να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Με την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, κηρύχθηκε γενική απαγόρευση σε πολλές συνήθειες που θεωρούνται αντι - μουσουλμαντικές και φιλοδυτικές, ενώ οι γυναίκες ζουν σε άκρα καταπίεση σε σημείο που να μην μπορούν ούτε να βγουν από το σπίτι τους χωρίς ανδρική συνοδεία.

Πηγή: Daily Mail

Σχόλια