Μάνος Δασκαλάκης

ΤΟ REUTERS ΒΛΕΠΕΙ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Για μία κίνηση - έκπληξη με χαρακτηριστικά "τζόγου" κάνει λόγο το Reuters για την απόφαση επίσπευσης της προεδρικής εκλογής. Σημειώνει πως τυπικά η κυβέρνηση δεν έχει 180 βουλευτές για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο οι αγορές κρίνουν ότι για να εκδηλώνεται αυτή η πρωτοβουλία, η κυβέρνηση θεωρεί πως μπορεί να τους συγκεντρώσει - ή βρίσκεται κοντά στην προοπτική αυτή.

Αναφέρει πως η απόφαση ελήφθη μετά το Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε δίμηνη παράταση του προγράμματος δανεισμού που "τρέχει". Η ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές, αν δεν συγκεντρωθεί από την κυβέρνηση ο απαιτούμενος αριθμός των 180 βουλευτών που δεν φαίνεται να διαθέτει.

Ωστόσο, αξιωματούχοι και αναλυτές θεωρούν ότι η απόφαση επίσπευσης της εκλογής για τις 17 Δεκεμβρίου είναι σημάδι πως η κυβέρνηση συνεργασίας με τους 155 βουλευτές, έχει καταφέρει να βελτιώσει τις προοπτικές προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της συγκέντρωσής των 180, προκειμένου να επιβιώσει.

"Το αίσθημα στις αγορές είναι πως ο πρωθυπουργός είναι περισσότερο βέβαιος ότι θα βρει 180 βουλευτές, προκειμένου να θέσει τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα" δήλωσε ο αναλυτής Τάκης Ζαμάνης από την Beta Securites, στο Reuters.

Η απόφαση Σαμαρά "ρίχνει το γάντι" σε περίπου 24 ανεξάρτητους βουλευτές, να στηρίξουν την κυβέρνηση του, που θα στηρίξει το Μνημόνιο έναντι του "ριζοσπαστικού" ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαβεβαιώσει πως δεν πρόκειται να το τηρήσει.

Tηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa έχει τον τίτλο "Ο Σαμαράς τα παίζει όλα για όλα και επισπεύδει την προεδρική εκλογή". Σημειώνει πως θέλει να παραμερίσει τα εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές. Επισπεύδει λοιπόν την εκλογή του Προέδρου από το κοινοβούλιο. "Με τον τρόπο αυτό ρισκάρει πρόωρες εκλογές. Η αριστερή συμμαχία θα μπορούσε τότε να κερδίσει το πάνω χέρι" σημειώνεται.

Η Rheinische Post εκτιμά ότι "στην Ελλάδα της κρίσης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ξεκάθαρους πολιτικούς συσχετισμούς προκειμένου να μπορεί να διαπραγματευτεί σκληρά με τους διεθνείς πιστωτές. Το βράδυ της Δευτέρας επίσπευσε την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κανονικά το Φεβρουάριο. (…) Εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, ο Σαμαράς μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές".

Η Frankfurter Rundschau σημειώνει: "Με την ψηφοφορία ο Σαμαράς ελπίζει σε μια επιβεβαίωση της πολιτικής του στην ευρωκρίση. Τους επόμενους μήνες επίκεινται σκληρές διαπραγματεύσεις. Εάν ο υποψήφιος του Σαμαρά δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές".

Κίνηση - έκπληξη

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως αν δεν εκλεγεί ο υποψήφιος πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία -όπου απαιτούνται 200 ψήφοι-, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου όπου και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.

Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν εκλεγεί, τότε θα πραγματοποιηθεί τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου όπου απαιτούνται 180 ψήφοι.

Αν και τότε δεν υπάρχει εκλογή, τότε θα πρέπει, εντός 10 ημερών το αργότερο, να παραιτηθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πιθανή ημερομηνία των εκλογών είναι η: 25η Ιανουαρίου, 1η Φεβρουαρίου, 8η Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία των ψηφοφοριών σημαίνει ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή εν μέσω Χριστουγέννων, για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση.

"Σε συνεννόηση με την τρόικα"

"Η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας" ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

"Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευσθεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών. Δεν θα τα καταφέρουν. Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία", προσθέτουν.

Η πληροφορία για την απόφαση της κυβέρνησης έγινε γνωστή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν σε εκδήλωση για τον Γ. Μπανιά. Αμέσως αποφασίστηκε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ήταν αναμενόμενη η επίσπευση της προεδρικής εκλογής υπό την πίεση των τελευταίων ημερών.

πηγή:nooz.gr

Σχόλια