default-image

Ξένο έλεγχο των ελληνικών κυβερνήσεων ζητεί η DW

Απόψεις
Ξένο έλεγχο των ελληνικών κυβερνήσεων ζητεί η DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση δανείστηκε από τις αγορές, ενώ τα δημοσιονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τέταρτο του έτους ταχύτερα από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Ακόμη και η ανεργία εμφανίστηκε μειωμένη οριακά. Είναι πραγματικά το "προβληματικό παιδί" της ευρωζώνης, στο δρόμο για την ανάκαμψη; Αυτό "αναρωτιέται" η Deutsche Welle σε άρθρο της.

Απαντώντας, το άρθρο αναφέρει ότι "τα φαινόμενα απατούν".

Υπενθυμίζει ότι η πρόθεση εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, όπως διατυπώθηκε από την κυβέρνηση στο τέλος Οκτωβρίου, εκτόξευσε το κόστος δανεισμού, ενώ η μικρή ανάκαμψη είναι μικρής σημασίας όταν αναλογιστεί κανείς ότι έχει χαθεί το ένα πέμπτο του ΑΕΠ.

Για την ανεργία σημειώνεται πως μια μικρή πτώση, όταν το ποσοστό βρίσκεται στο 28%, δεν είναι κάτι αξιοσημείωτο. +

Τα παραπάνω στοιχεία δεν σηματοδοτούν μια σταθερή βάση για το μέλλον, αναφέρει το άρθρο. Ο "ασθενής" δεν είναι σε άμεσο κίνδυνο αλλά η κατάστασή του είναι κρίσιμη, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Χαρακτηρίζει δε δικαιολογημένη την μέγιστη προβολή των βελτιωμένων στοιχείων από την κυβέρνηση, καθώς η ΝΔ χρειάζεται απελπισμένα "καλά νέα" για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, με τις πρόωρες εκλογές να είναι προ των πυλών και με τον ΣΥΡΙΖΑ πέντε μονάδες μπροστά.

Η πραγματική ζωή όμως δεν βοηθά πολύ τον πρωθυπουργό. Η ανάπτυξη είναι εύθραυστη, η φοροδιαφυγή δεν έχει παταχθεί, οι αποκρατικοποιήσεις είναι αργές, τα μέτρα λιτότητας οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους στην απόγνωση, ενώ διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για μία μακρόχρονη κοινωνική κρίση στην Ελλάδα.

Tο άρθρο στηλιτεύει την έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και ειδικά την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις και να τις συνυπολογίσει στο τωρινό δάνειο, όπως υποστηρίζει το άρθρο. "Ακούγεται σαν φάρσα από την περιφέρεια της Ευρωζώνης και είναι απόδειξη της καθυστέρησης της πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα" σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο αρθρογράφος καταλήγει δε στο συμπέρασμα: "Όποιος θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες πρέπει να ελέγξει τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις τους".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News