default-image

Καταπέλτης το Bloomberg για τη στάση της τρόικας

Απόψεις
Καταπέλτης το Bloomberg για τη στάση της τρόικας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρθρο - καταπέλτη για τη στάση των δανειστών έναντι της Ελλάδας δημοσιεύει το Bloomberg, τονίζοντας ότι η τρόικα δοκιμάζει ξανά τις αντοχές της χώρας, αλλά αν συνεχίσουν να ασκούν πίεση υπάρχει κίνδυνος να διασπαστεί η Ευρωζώνη - εξέλιξη που θα είναι καταστροφική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους ίδιους.

Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν τρόπο να ανακουφίσουν τη χώρα από το βάρος του χρέους, τονίζει το Bloomberg, στο άρθρο με τίτλο "δώστε στην Ελλάδα μία ευκαιρία".

Σημειώνεται πως η τρόικα κάλεσε την κυβέρνηση να μειώσει το βάρος του χρέους, το μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη, μειώνοντας κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες, προκειμένου να εκταμιευθεί η τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος.

Η προσφορά τους είναι όμως τοξική γιατί περαιτέρω προσπάθεια μείωσης του χρέους, μέσω της δημοσιονομικής λιτότητας είναι σχεδόν βέβαιο πως θα "στεφθεί" με αποτυχία.

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσουν πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο "ριζοσπαστικός" αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε θέση νίκης έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ υπενθυμίζει ότι προ μηνών το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευνοήθηκε από ένα "αντιευρωπαϊκό ρεύμα" και κέρδισε την αναμέτρηση των Ευρωεκλογών.

Το δημοσίευμα σημειώνει πως κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα "γύρισε" τα δημοσιονομικά μεγέθη, πηγαίνοντας από ένα έλλειμμα 10,6% επί του ΑΕΠ σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, ωστόσο το εγχείρημα αυτό προκάλεσε ζημιά στην οικονομία. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά ένα πέμπτο και η ανεργία ανέβηκε πάνω από 25%.

Ένας νέος γύρος περικοπών, θα συμβάλλει στην αύξηση του χρέους που έχει φτάσει το 180% του ΑΕΠ. Η λιτότητα απλώς δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα. Προκειμένου να υπάρξει μείωση του χρέους, θα πρέπει να συνεχιστεί ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης, να είναι διαχειρίσιμο το κόστος δανεισμού και να επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 7,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 15 χρόνια - εγχείρημα αδύνατο.

Σύμφωνα με το Bloomberg υπερβολική λιτότητα θα προκαλέσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και αυτό θα φέρει το τέλος της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιπλέον είναι πιθανό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υποχρεώσει τους δανειστές να υποστούν απώλειες.

Τα αντιμνημονιακά κόμματα της αντιπολίτευσης  στην Πορτογαλία και την Ισπανία που έχουν την ίδια ατζέντα, "κοιτούν προσεκτικά".

Το άρθρο τονίζει ότι - ούτως ή άλλως - τα χρέη της Ελλάδας θα διαγραφούν και αυτό είναι κοινά αποδεκτό. Η μείωση του χρέους φέρνει αποτελέσματα με έναν συντεταγμένο τρόπο και ελαχιστοποιώντας τις απώλειες, ενώ το κόστος μίας ασύνταχτης χρεοκοπίας θα είναι μεγάλη, ειδικά για τη Γερμανία και τη Γαλλία που έχουν δανείσει τα περισσότερα στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News