Μάνος Δασκαλάκης

ΙΣΤΟΡΙΕΣ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Όλο και περισσότεροι Έλληνες φεύγουν για τη Γερμανία για να ολοκληρώσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές με την ελπίδα να βρουν δουλειά στη συνέχεια, καθώς οι μεγάλες περικοπές κονδυλίων απειλούν το επίπεδο της ελληνικής Παιδείας, αναφέρει δημοσίευμα της DW.

Το άρθρο υπενθυμίζει την περίπτωση της Αλεξίας Παπαΐωάννου, της πρώτης στις Πανελλαδικές, η οποία αποφάσισε να ξεκινήσει τις σπουδές της στα Νομικά στη Χαϊδελβέργη.

Τότε υπήρξε κατακραυγή στον Τύπο για το γεγονός πως οι πιο φερέλπιδες νέοι μεταναστεύουν, αναφέρει η DW, που μεταφέρει τον τίτλο της Καθημερινής ότι "τα καλύτερα μυαλά φεύγουν".

Παρά το γεγονός ότι η ποιότητα των πτυχίων στην Ελλάδα ήταν καλή, ένας αυξανόμενος αριθμός ελλήνων φοιτητών επιλέγει το εξωτερικό, προστίθεται στο άρθρο.

Μόνο στη Γερμανία, από το 2012 ως το 2013, ο αριθμός των ελλήνων φοιτητών αυξήθηκε κατά 13%, ενώ το 2012 η στατιστική υπηρεσία βρήκε ότι περίπου 6.000 Έλληνες σπούδαζαν στη Γερμανία. Από αυτούς οι 1.000 είχαν επιλέξει να ξεκινήσουν τις σπουδές τους στη χώρα.

Από την Κεφαλλονιά, η Έλενα Αποστολάκη κάνει το μεταπτυχιακό της στη Μετάφραση στη Βόνη. "Για μένα το brain drain είναι μόνο η μισή αλήθεια, γιατί πολλοί φίλοι μου έμειναν στην Ελλάδα και παλεύουν" αναφέρει στη DW.

"Στόχος μου είναι να πάρω το διδακτορικό μου στο Βερολίνο, να δουλέψω για λίγα χρόνια στη Γερμανία και μετά να επιστρέψω" λέει η 27χρονη, αν και δεν είναι βέβαιη για το αν θα υπάρχουν ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και πρώην πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Σκεύος Παπαΐωάννου σημειώνει πως τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια έλληνες φοιτητές ξεκινούν τις σπουδές τους στη Γερμανία όλο και νωρίτερα, με την ελπίδα ότι θα βρουν πιο εύκολα δουλειά αργότερα.

"Τα παιδιά μου είναι επίσης στη Γερμανία" λέει.

Ο πρώην πρόεδρος του τμήματος συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι απρόθυμα καθώς για τη θέση του δεν υπάρχει νέα προκήρυξη, ούτε αντικαταστάτης του. "Για χρόνια είχαμε πρόβλημα υποστελέχωσης, λόγω απολύσεων προσωπικού και λειτουργικών εσόδων", εξηγεί ο καθηγητής.

Το άρθρο υπενθυμίζει ότι την προηγούμενη εβδομάδα, το πανεπιστήμιο της Κρήτης ήταν το μόνο από τα ελληνικά πανεπιστήμια που βρέθηκε στη λίστα των 400 καλύτερων του κόσμου σύμφωνα με την κατάταξη των Times. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα στον καθηγητή, όσον αφορά το σήμερα.

Το μέλλον δεν μοιάζει φωτεινό. Το 2011 τα κονδύλια για το πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν 17,5 εκ. το χρόνο, το 2012, ο προϋπολογισμός κόπηκε κατά 75% και τα επόμενα κατά 15% ακόμη. Του χρόνου θα περικοπεί πάλι κατά 23%.

πηγή:nooz.gr

Σχόλια