default-image

Κατά 223% αυξήθηκε η εισροή προσφύγων μέσω Αιγαίου

Απόψεις
Κατά 223% αυξήθηκε η εισροή προσφύγων μέσω Αιγαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης παίρνει η ροή των προσφύγων και των μεταναστών μέσω του Αιγαίου, ειδικά από τις χώρες της βόρειας Αφρικής όπου μαίνεται ο πόλεμος, προς την Ελλάδα καθώς - σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ - σημειώθηκε αύξηση 223%.

Η αύξηση εισροής από τη θάλασσα, προέκυψε μετά την ανέγερση του τείχους στον Έβρο, το οποίο όμως δεν είναι δυνατό να ανακόψει την ροή των ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν τις ζωές τους διακινδυνεύοντας, απλώς εκτρέπει απλώς τη ροή προς το Αιγαίο, με αποτέλεσμα τις γνωστές πολύνεκρες ναυτικές τραγωδίες.

Δημοσίευμα του Έθνους αναφέρει πως ο ΟΗΕ κάνει λόγο για "κατάσταση έκτακτης ανάγκης", που απαιτεί "σχέδιο επείγουσας δράσης" και παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν περάσει στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άνθρωποι, αύξηση 223% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η αυξητική τάση στη θάλασσα (από τον Εβραίο πέρασαν μόνο 1.133 άτομα το πρώτο 8μηνο φέτος) διαπιστώνεται και τον Σεπτέμβρη με περίπου 7.500 αφίξεις στο Αιγαίο, ενώ οι προοπτικές είναι ανησυχητικές, με πάνω από ένα εκατομμύριο σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία κι άλλους τόσους στον Λίβανο.

Αν και το 2012 οι Σύροι δεν ξεπερνούσαν το 40% των εισερχόμενων μεταναστών - προσφύγων, σήμερα αγγίζουν το 65%. Συνεχώς αυξάνονται και τα ασυνόδευτα παιδιά που έχασαν γονείς κι έζησαν φρικτές καταστάσεις στη Συρία.

"Δεν μπορούν να υπάρξουν αμιγώς εθνικές λύσεις", τόνισε ο διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος σε συνέντευξη Τύπου της οργάνωσης, ζητώντας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και καταμερισμό των ευθυνών για ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ασφαλή αποβίβαση προσφύγων και σε λιμάνια άλλων χωρών, διαμοιρασμό ευθύνης εξέτασης αιτημάτων ασύλου, παραμονής κι ένταξης προσφύγων κ.α.

Σημειώνεται πως σε αρκετά ελληνικά νησιά δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις απαιτούμενοι χώροι και οι πρόσφυγες μένουν στοιβαγμένοι σε αυλές λιμεναρχείων, προαύλια αστυνομικών τμημάτων, δρόμους, πλατείες, λιμάνια, σε συνθήκες εξευτελιστικές που μας εκθέτουν, κατήγγειλαν πολλοί φορείς.

"Χρειάζεται προσωπικό για να γίνεται ιατρική εκτίμηση κατά την άφιξη", κάτι που σήμερα δεν πραγματοποιείται, ενισχύοντας φοβίες ντόπιων κι αστυνομικών - λιμενικών για λοιμώδη νοσήματα, ανέφερε ο Απόστολος Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα που επισκέφτηκαν πρόσφατα νησιά του Αν. Αιγαίου, διαπιστώνοντας π.χ. πως το Κέντρο Καταγραφής στη Σάμο δυναμικότητας 285 ατόμων φιλοξενεί 900 με προσωπικό 4 αστυνομικούς.

Όπως αναφέρουν φορείς, οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, γι' αυτό δεν καταθέτουν εδώ αίτηση ασύλου. Η ΕΕ, ωστόσο, χρηματοδοτεί λειτουργία δομών μόνο γι' αυτούς που υποβάλλουν αίτημα ασύλου, όπως αποκάλυψε ο Παν. Νίκας, διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News