default-image

"Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στην Αμφίπολη;"

Απόψεις
"Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στην Αμφίπολη;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική εφημερίδα USA Today παρακολουθεί την ανασκαφή, αλλά και τις επιστημονικές αντιδικίες και την "πολιτική εκμετάλλευση" και διαπιστώνει ότι πολλά πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν...

Σε εκτενές δημοσίευμά της -με τον τίτλο: "Ελληνική ίντριγκα: Τι κρύβεται στον αρχαίο τάφο;"-, η εφημερίδα αναφέρει ότι "στα αρχαία χρόνια πέρασαν από την Αμφίπολη Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Πέρσες και Ρωμαίοι. Τώρα στρατιές από πολιτικούς, δημοσιογράφους και αρχαιολόγους έχουν καταλάβει την μικρή πόλη της Αμφίπολης και τον σημαντικό τύμβο που βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης".

Ποιά είναι όμως η επίδραση της ανασκαφής στους πολίτες;

"Δεν ξέρω σε ποιον ανήκει τελικά αυτός ο τεράστιος και μεγαλοπρεπής τάφος, αλλά μου αρέσει που ολόκληρη η υφήλιος μιλά για αυτό" λέει η 29χρονη Νικολέττα Σταυρουλάκη, μια άνεργη Ελληνίδα, η οποία δηλώνει γοητευμένη από τη σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη.

Και συνεχίζει: "Ιστορικοί από όλο τον πλανήτη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις. Όλα αυτά που συμβαίνουν μου δημιουργούν μια εκπληκτική αγωνία".

Όπως τονίζει το άρθρο, ο τάφος -που ανακαλύφθηκε πριν δύο μήνες- υποδεικνύει ότι μάλλον ένας σημαντικός ηγέτης έχει θαφτεί εκεί.

Τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν κατασκηνώσει στην περιοχή, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και φωτογράφοι-παπαράτσι για να τραβήξουν μια φωτογραφία της Κατερίνας Περιστέρη.

Αναφερόμενο στη δημόσια διαμάχη ανάμεσα στην Περιστέρη-Παλαγιά για το αν ο τύμβος είναι μακεδονικός ή ρωμαϊκός. Οι Καρυάτιδες αφήνουν τους πάντες άφωνους με την ομορφιά τους, αλλά την ίδια στιγμή αποκτούν πολιτική χροιά.

Εκτός όμως από τη διαμάχη των αρχαιολόγων, υπάρχει και η "πολιτική εκμετάλλευση".

Σύμφωνα με την USA Today, οι πολιτικοί ακολουθούν τα γεγονότα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να σπεύδει τον προηγούμενο μήνα να βγάλει μια φωτογραφία στον τάφο.

Ο πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής του πανεπιστημίου της Αθήνας, Γιάννης Μεταξάς, ανησυχεί για το ότι όλη αυτή η φρενίτιδα γύρω από τον τάφο θα επισκιάσει την πραγματική αξία της ανασκαφής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News