default-image

Discovery: Φύλακες της Ολυμπιάδας οι Καρυάτιδες

Απόψεις
Discovery: Φύλακες της Ολυμπιάδας οι Καρυάτιδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιέρειες που συμμετείχαν σε διονυσιακά και ορφικά όργια ενδέχεται να ήταν οι Καρυάτιδες που αποκαλύφθηκαν ολόσωμες στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Discovery News, ο αιγυπτιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Η αναζήτηση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου», Άντριου Τσαγκ.

Εάν όλα αυτά αληθεύουν, τότε ο τύμβος είναι πιο πιθανό να ανήκει στη μητέρα του Μ. Αλέξανδρου, Ολυμπιάδα.

«Αυτά τα γυναικεία αγάλματα μπορεί να είναι Κλώδωνες, ιέρειες του Διονύσου με τις οποίες είχε σχέσεις η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Αλέξανδρου. Για αυτό και τα καλάθια που φορούσαν στα κεφάλια τους ήταν αφιερωμένα στο Διόνυσο», είπε, εκτιμώντας ότι η μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου μάλλον αναπαύεται εντός του μεγαλοπρεπούς τάφου.

Ο αιγυπτιολόγος λέει ότι "στο "Βίο του Αλέξανδρου" ο Πλούταρχος έγραφε πώς η Ολυμπιάδα συνήθιζε να συμμετέχει σε διονυσιακές γιορτές με τις Κλώδωνες".

Ο έλληνας ιστορικός και βιογράφος ανέφερε ότι τα μυστηριακά καλάθια χρησιμοποιούντο για να κρατούν τα κατοικίδια φίδια της Ολυμπιάδας, τα οποία έφεραν στο κεφάλι τους οι Κλώδωνες για να τρομοκρατούν τους άνδρες στα διονυσιακά όργια.

"Ανακάλυψα ότι υπήρχαν ρωμαϊκά αντίγραφα του 4ου πΧ αιώνα αγαλμάτων του Διονύσου στα μουσεία Ερμιτάζ και μετροπόλιταν, μαζί με τέτοια αγάλματα ιερειών, που ήταν ντυμένες όπως οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης, φορώντας και κοθόρνους", προσθέτει.

Εάν όντως ο τύμβος είναι της Ολυμπιάδας, "η εξήγηση για τις Καρυάτιδες θα είναι ότι ήθελαν να προστατεύσουν την βασίλισσα ακόμη και μέσα στον τάφο".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News