default-image

ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...!!!

Απόψεις
ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμέτωποι με πελώρια κύματα, ισχυρά ρεύματα και τον κίνδυνο να ξεμείνουν από καύσιμα καταμεσής του Ατλαντικού, τρεις οδοντογιατροί -δύο από τη Θεσσαλονίκη και ένας Ιταλός από τη Νάπολη- και ένας ανήσυχος Ικαριώτης σάλπαραν από τη Θεσσαλονίκη, με ένα φουσκωτό και προορισμό την Πόντα Ντελγκάδα, το μεγαλύτερο λιμάνι και πρωτεύουσα του συμπλέγματος των Αζορών.

Οι τέσσερις... θαλασσοπόροι θα διανύσουν 3.500 ναυτικά μίλια, τα 800 τελευταία -από τη Λισαβόνα μέχρι τις Αζόρες στον Ατλαντικό- χωρίς... ανάσα.

«Τα δύο αυτά τελευταία μερόνυχτα καταμεσής του Ατλαντικού είναι το πιο δύσκολο σημείο του εγχειρήματος. Προβληματιστήκαμε πολύ και επί έναν χρόνο μελετούσαμε πώς θα καλύψουμε τα καύσιμα, αφού σε αυτό το κομμάτι της διαδρομής δεν θα έχουμε συνοδεία ή κάλυψη από πουθενά. Το σκάφος έχει διασκευαστεί έτσι ώστε να έχει πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων και ελπίζουμε να πάνε όλα καλά», δήλωσε στο «Εθνος» ο Ικαριώτης στην καταγωγή, ιδιωτικός υπάλληλος στην Αθήνα, Σπύρος Γωνιωτάκης.

Μαζί του ο λέκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Βέης, ο οδοντογιατρός Θωμάς Παναγιωτόπουλος και ο επίσης οδοντογιατρός Κριστιάνο Σενίνι, ο οποίος θα ενσωματωθεί στην αποστολή από τη Νάπολη.

Η ομάδα αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη με πρώτο σταθμό τον Πειραιά. Θα ακολουθήσουν στάσεις στη Νάπολη, τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα. Σε κάθε λιμάνι θα γίνονται δεκτοί από τις τοπικές αρχές και άλλα φουσκωτά σκάφη. Στις Αζόρες υπολογίζουν να φτάσουν -καιρού επιτρέποντος- σε 20-25 μέρες και από εκεί θα επιστρέψουν αεροπορικώς.

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό θα κυματίζει στο σκάφος μια μεγάλη ελληνική σημαία.

«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της Μεσογείου και ευχόμαστε να φτάσουμε ασφαλείς και να επιστρέψουμε ικανοποιημένοι που φέραμε σε πέρας το πρωτόγνωρο αυτό για τα ναυτικά δεδομένα εγχείρημα», μας είπε ο κ. Γωνιωτάκης.

Η αποστολή «Hellas-Azores» τέθηκε υπό την αιγίδα της Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 και, όπως δήλωσε η πρόεδρος του φορέα, Μαρία Πασχαλίδου, «θα προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον ότι μερικοί ''τρελοί'' ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη για τις Αζόρες με ένα δεκάμετρο φουσκωτό σκάφος».

Το τύπου Corsair 31 σκάφος αποτελεί προσφορά της εταιρείας Topline. Πρόκειται για ένα φουσκωτό ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής, με πολλές διακρίσεις σε αγώνες ταχύτητας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

«Η θάλασσα είναι επικίνδυνη, θέλει προσοχή και σεβασμό. Πιστεύουμε ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι και θα αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσκολίες και αντιξοότητες που θα εμφανιστούν μπροστά μας», ανέφερε ο Θ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος ήταν μεταξύ του πληρώματος που το 2004 μετέφερε, επίσης με φουσκωτό, την Ολυμπιακή φλόγα από τη Θεσσαλονίκη στο Γιβραλτάρ.

«Σίγουρα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, αλλά δεν τους βάζουμε στον νου μας. Σκεφτόμαστε θετικά και είμαστε πανέτοιμοι να... δαμάσουμε τα κύματα», είπε ο Σπ. Γωνιωτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News