Μάνος Δασκαλάκης

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΗΠΑ:ΣΧΕΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΜΙΣΟΥΣ

Η αποκάλυψη των νέων περιστατικών διατλαντικής κατασκοπείας δεν θέτει πλέον σε κίνδυνο μόνο τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις.

Δημιουργεί σοβαρότατο εσωτερικό πρόβλημα στην Άγγελα Μέρκελ, η οποία, με τους χαμηλούς τόνους που επιλέγει, προκαλεί δυσμενή σχόλια από τον Τύπο και τα πολιτικά κόμματα.

Τον ρόλο του «κακού» ανέλαβε μόλις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για «αξιοθρήνητη βλακεία» εκ μέρους των ΗΠΑ.

Το Βερολίνο ωστόσο δεν φαίνεται ούτε αυτή τη φορά πρόθυμο να επιτρέψει στην συμπεριφορά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να διαταράξει την συμμαχική σχέση του με την Ουάσιγκτον.

«Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αχαλίνωτες, ο γερμανός Πρόεδρος αποσβολωμένος, η Καγκελάριος άφωνη, ο αμερικανός Πρόεδρος αμέτοχος, ο γενικός εισαγγελέας ακίνητος, κάπως έτσι ήταν η κατάσταση όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την NSA. Έτσι είναι και σήμερα, στη γέννηση ενός νέου διατλαντικού σκανδάλου κατασκοπείας», έγραφε η εφημερίδα Muenchner Merkur όταν αποκαλύφθηκε ότι στέλεχος της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) συνεργαζόταν και με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Το δεύτερο κρούσμα, το οποίο ήρθε στο φως, αφορά αξιωματικό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος υπηρετεί στο ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας, στο Βερολίνο και φέρεται να έχει πωλήσει στην CIA 200 απόρρητα έγγραφα έναντι 25.000 ευρώ.

πηγή:nooz.gr

Σχόλια