Μάνος Δασκαλάκης

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ...Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ!

Ένα νησάκι που αναδύθηκε το 2013 από τον Ειρηνικό στη διάρκεια υποθαλάσσιας ηφαιστειακής έκρηξης συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει πλέον ενωθεί με ένα διπλανό ηφαιστειογενές νησί, ανακοίνωσε η NASA.

Το νησάκι ξεπήδησε από τα νερά το Νοέμβριο του 2013 στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ογκασαβάρα (γνωστού και ως Μπενίν) περίπου 1.000 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο.

    Πρώτη δορυφορική εικόνα του νεογέννητου νησιού στο Πακιστάν

    Διαφιλονικούμενο νησί εξαφανίστηκε στον Κόλπο της Βεγγάλης

    Εντοπίστηκε το ηφαίστειο που προκάλεσε το «νησί από ελαφρόπετρα» στη Νέα Ζηλανδία

Εικόνες που μετέδωσε στις 30 Μαρτίου 2014 ο δορυφόρος Landsat δείχνει ότι το νησί έχει επεκταθεί και έχει γίνει ένα με το μικρότερο νησάκι του Νισινοσίμα. Το ενιαίο πια νησί έχει διάμετρο περίπου ενός χιλιομέτρου.

Το νεογέννητο νησί λίγες εβδομάδες μετά την εμφάνισή του το Νοέμβριο του 2013 (Πηγή: Ιαπωνική Ακτοφυλακή)

Οι δύο κώνοι που σχηματίστηκαν γύρω από τους ηφαιστειακούς πόρους που γέννησαν το νησί φτάνουν σε ύψος τα 60 μέτρα, τριπλασιάζοντας το υψόμετρο της νέας γης μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών.

Στα νότια του νησιού συνεχίζεται η ροή λάβας, ενώ κάτω από την επιφάνεια του νερού η ηφαιστειακή δραστηριότητα αναδεύει τα ιζήματα και δίνει πράσινο χρώμα στα νερά ανατολικά του Νισινοσίμα.

Κάτω από το σύμπλεγμα του Ογκασαβάρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν ηφαίστεια, ακόμα και σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων, τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1970.

πηγή:in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια