default-image

Καλπάζει το άγχος και το αλκοόλ

Απόψεις
Καλπάζει το άγχος και το αλκοόλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κρίση έχει προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών άγχους και κατάθλιψης, καθώς και αύξηση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών, ιδιαίτερα στους εφήβους, οι οποίοι φαίνεται ότι υποφέρουν ιδιαίτερα από το "φορτίο" της οικογένειας.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα παραπάνω προκύπτουν από σειρά δειγματοληπτικών ερευνών του πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με το πόσο η οικονομική κρίση επηρεάζει τη ζωή και την υγεία των Ελλήνων, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

"Το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας" ανέφερε ο Κυριάκος Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Παράλληλα όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο καθηγητής της Β' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ιπποκράτειο, Σπύρος Ντουράκης, ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ότι η κρίση έχει επηρεάσει δραματικά τη ζωή των νέων, με αποτέλεσμα ένας στους δύο φοιτητές, να παραδέχεται ότι επηρεάζεται η απόδοσή του στα μαθήματα.

Σοβαρά και ανησυχητικά και τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόλις το 8% των ανδρών και το 30% των γυναικών δηλώνουν ότι απέχουν από το ποτό.

Ιδιαίτερα ευάλωτη στην κατανάλωση αλκοόλ η νέα γενιά. Σύμφωνα με έρευνα του 2010, ένας στους τρεις 15χρονους καταναλώνει κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ένα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε "έξοδό" τους τουλάχιστον 3 ποτά.

Τέλος το 5,7% και το 2,3% των 15χρονων αγοριών και κοριτσιών, αντίστοιχα, αναφέρουν τουλάχιστον 3 περιστατικά μέθης τις τελευταίες 30 ημέρες.

Την ίδια στιγμή που παρατηρούνται αυτά τα θλιβερά φαινόμενα, το 58% των πολιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και το 75% αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πληρωμή των φαρμάκων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News