default-image

Η ρύθμιση των 100 δόσεων στο Eurogroup

Οικονομία
Η ρύθμιση των 100 δόσεων στο Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα, που αφορά άμεσα τους πολίτες, αναμένεται να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη ρύθμιση για πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η ρύθμιση αφορά σε 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που χρωστούν συνολικά στο κράτος 76 δισ. ευρώ.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης κατά το δημοσίευμα:

-Πρόβλεψη να δοθεί με τη μορφή έκπτωσης φόρου ένα μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους. Σε αυτούς θα γίνει 10% έκπτωση από το φόρο που θα προκύψει από το φετινό εκκαθαριστικό της Εφορίας (αυτό το μέτρο αναμένεται να βρεθεί στο στόχαστρο των εταίρων στο αυριανό Eurogroup).

-Δίνεται η δυνατότητα να σπεύσουν οι πολίτες ως τα τέλη Μαρτίου να πληρώσουν ό,τι χρωστούν ως τα τέλη Φεβρουαρίου (δηλαδή και τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ) και να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που χρωστούν, ώστε να διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια.

-Μετά την προθεσμία αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων χωρίς όμως να έχουν όλες τις ευεργετικές διατάξεις που θα προβλέπει ο νέος νόμος.

-Καταληκτική προθεσμία για να ενταχθεί κάποιος στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων είναι η 31η Μαΐου.

-Αν κάποιος πληρώσει μέρος της οφειλής θα έχει αντίστοιχη έκπτωση των προσαυξήσεων. Σημειώνεται ότι για τις 100 δόσεις η έκπτωση από τις προσαυξήσεις θα είναι 30%.

-Η ελάχιστη δόση για κάποιον που θα ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι 20 ευρώ.

-Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν και όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις τα τελευταία χρόνια

-Σε επόμενη φάση θα υπάρχει πρόβλεψη για διαγραφή χρεών σε νοικοκυριά με πλήρη οικονομική αδυναμία.

-Εκτός ρύθμισης μένουν όσοι χάσουν μία δόση μέσα στο 2015 και δύο δόσεις εντός του 2016. Όσοι μείνουν εκτός ρύθμισης θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και διώξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News